- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Школа, в якій хочеться вчитися

Випускниця Глобинської ЗОШ I–III ступенів №5 Світлана Романенко навряд чи могла подумати, що свого часу їй доведеться очолити рідну школу. Як вона сама зізнається, така пропозиція два роки тому стала для неї справжньою несподіванкою. Адже до цього Світлана Павлівна працювала у порівняно невеликому навчальному закладі – Новомосковській ЗОШ I–II ступенів. Спочатку – вчителем, потім – директором. 
Глобинська ЗОШ I–III ступенів №5 розташована у густонаселеному мікрорайоні цукрового заводу, який свого часу й побудував тут житло для працівників. Освітній заклад розраховано на 700 учнів, нині тут навчаються майже 500 дітей. 
– Раніше школа опалювалася від котельні цукрового заводу, нині ж зроблено автономне опалення, – розповідає Світлана Романенко. – Тільки приміщення майстерні довгий час не опалювалося, бо ми не мали на це коштів. Тому я звернулася з цим питанням до голови райдержадміністрації Валерія Ведмедя, який, до речі, теж є випускником нашої школи. Було прийнято рішення опалювати майстерню альтернативним паливом, тобто встановити дров’яний котел. Ми дуже задоволені цим, адже при порівняно невеликих затратах діти мають змогу навчатися у теплих, відремонтованих приміщеннях. Уроки трудового навчання проводить Сергій Бабко. До того ж він двічі на тиждень веде гурток “Робимо своїми руками”. Також у майстерні працює кабінет обслуговуючої праці, в якому Світлана Жукова навчає дівчаток вишиванню, шиттю, в’язанню на спицях, плетінню стрічками та гачком. 
Побувавши у школі, навіть дорослому захочеться знову сісти за парту. Тут працюють два комп’ютерних класи, з’єднані в одну  мережу, підключено Інтернет. Усі вчителі мають навички роботи на комп’ютерах, спеціально для цього пройшли навчання на комп’ютерних курсах. Це дає можливість краще орієнтуватися в сучасному інформаційному просторі й поліпшити якість навчання дітей, переконана директор школи Світлана Романенко.  
Відчутну підтримку навчальному закладу надають районний відділ освіти, а також постійні спонсори школи – Глобинський цукровий завод (керівник – Юрій Мацак), ТОВ “Глобинський м’ясокомбінат” (керівник – Олександр Кузьмінський), ТОВ “Новомосковськ-Агро” (керівник – Олег Писанка), ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” (керівник – Олександр Яковенко), приватний підприємець – випускник школи – Сергій Черевань та інші. Завдяки такій допомозі у школі відремонтовано спортивний зал, ганок, замінено вхідні двері, створено чудовий біологічний кабінет, куди закуплено нове обладнання і меблі. Власне, й для організації музею історії школи більшу частину коштів надали спонсори, збирати матеріали допомагали випускники школи й вчителі, які нині вже на заслуженому відпочинку. Оформлення музейної експозиції провів художник із Кременчука Володимир Лайко. Вчителі, учні здійснили комп’ютерний набір текстів, інші роботи.
Ідея створення першого в своєму роді музею належить вчительці історії, а нині – завідуючій музеєм Ростиславі Романюк, яка все трудове життя віддала рідній школі. Ростислава Іванівна збирала матеріали, вела пошук випускників школи минулих років і знайшла навіть тих, хто закінчив навчання в далекому 1937-му. 
– Спочатку ми хотіли написати книгу про історію школи, – розповідає Ростислава Романюк. – Було зібрано дуже багато матеріалів. Тож і вирішили оформити музейну експозицію. Сподіваємося, вона й надалі поповнюватиметься новими експонатами.
Почесне місце серед стендів музею займає фоторозповідь про відомих випускників школи. Це – Герой Радянського Союзу, випускник 1937 року Іван Федорович Литвиненко; Микола Нікітін, який був наймолодшим, хто пішов на фронт під час Великої Вітчизняної війни з Глобиного; Володимир Довгий, який очолює одну з військових академій у Москві; заслужений полярник Росії Валентин Микитенко; гравець ФК “Ворскла” Володимир Чеснаков, багато інших людей, які уславили свою школу і свій край. 
Цього року Глобинській ЗОШ I–III ступенів №5 виповнюється 80 літ. Тож колишні випускники і вчителі незабаром зустрінуться знову, щоб вписати ще одну незабутню сторінку в історію рідної школи. 
Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]