- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Діаманти в полтавській оправі

Започаткований у 2008 році, нинішній фестиваль відкрився в залі академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя. Його перших гостей вітав заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, побажавши фестивалю виходу на ширші обрії. А це цілком можливо, бо нашого полтавського цвіту й справді – по всьому світу.

Того вечора полтавці зустрічали творчий колектив камерно-інструментального ансамблю "Дивограй" Національної філармонії України, яким керує лауреат всеукраїнських конкурсів Вадим Чорнокондратенко – колишній кременчужанин, випускник Полтавського музичного училища. Ансамбль "Дивограй" був створений 1988 року братами Євгеном і Вадимом Чорнокондратенками. У його складі на диво різноманітні інструменти, що дозволяє артистам віртуозно виконувати твори найширшого діапазону – академічні, українські народні у стилі троїстих музик, популярні класичні твори, а того вечора звучав навіть рок-н-рол. Зворушливо вітав свого вихованця – художнього керівника "Дивограю" – заслужений працівник культури України Микола &Aelig;орновий. Полтавці радо зустрічали український народний оркестр "Мамай" обласної філармонії, який він очолює. І з особливою насолодою слухали солістку Національної філармонії України, лауреата міжнародних конкурсів оперних співаків та вокалістів, заслужену артистку України, полтавку Валентину Матюшенко. У залі також був її наставник – викладач музичного училища Євген Нагорний. Валентина часто буває в рідному місті, співає для полтавців так само натхненно, як і на сценах у Франції, Іспанії, Росії, Словенії.

Наступного вечора шанувальники мистецтва захоплено аплодували багаторазовому лауреату всеукраїнських та міжнародних конкурсів, квартету саксофоністів Національної філармонії України (керівник – Юрій Василевич). У програмі "Від класики до джазу" звучали, зокрема, й український фольклор, і сучасна авангардна музика.

Донецький струнний ансамбль "Річеркар", який створила і яким впродовж багатьох років керує скрипалька, наша землячка Валерія Путря, – також бажаний гість на полтавській сцені. Його концерти слухачі добре пам'ятають і чекають щоразу нових сюрпризів. Таким став і вечір, повністю присвячений 90-річчю аргентинського композитора Астора П’яццоли – вечір у пристрасних ритмах танго. А танго П’яццоли – це та музика, під яку, наголошував він, не танцюють – її слухають. Він змусив слухати її своїх запальних земляків, і нині вона відома в різних куточках світу, сприймають її так само захоплено, як і полтавські меломани. До всього на полтавській сцені з ансамблем співала солістка Донецької філармонії Анна Братусь, і спів її, без жодних перебільшень, звучав по-ангельськи красиво.

Особливою була зустріч в Обласному центрі естетичного виховання учнівської молоді з неперевершеним чоловічим акапельним хором "Оптина Пустинь", котрий із пасхальною програмою гастролював в Україні. Цей творчий колектив Санкт-Петербурзького Подвір'я монастиря Оптина Пустинь був заснований у храмі Успіння Пресвятої Богородиці на Василівському острові 1996 року Олександром Семеновим, який і нині залишається його керівником. Хор складається зі співаків-професіоналів, випускників Санкт-Петербурзької консерваторії, він відроджує традиції давнього монастирського співу, але в його репертуарі чимало й народних пісень та творів композиторів XVII – XX століть. Такі перлини духовного піснеспіву, як "Благослови, душе моя, Господа", "Богородице Діво, радуйся", та ще багато народних пісень і творів російських композиторів зачарували слухачів.

У програмі фестивалю виступили не лише гості здалеку – наші земляки, а й солісти та колективи обласної філармонії. Концерти відбулися на сценах різних закладів культури міста, бо ж у приміщенні філармонії тривають ремонтні роботи. Директор філармонії Олег Тищик зокрема нагадує полтавцям, що концерти відбуваються і в залі Полтавського краєзнавчого музею, де особлива акустика вражає і слухачів, й артистів.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email [1]