- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Уроки першого кварталу

Про підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за І квартал нинішнього року поінформувала заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович:

– На фоні стійкого зростання основних галузей промисловості в 2010–2011 роках тенденції першого кварталу викликають занепокоєння. Спад виробництва відбувся майже в усіх галузях промисловості. За нашими оцінками, в машинобудуванні, металургії та хімічній промисловості практично вичерпані можливості інерційного зростання. Тому необхідне технологічне оновлення, – зазначила вона.

Обсяги виробництва певною мірою зросли в харчовій і нафтопереробній промисловості, загальний індекс промислової продукції становить 98,4%. Виробництво валової продукції сільського господарства зросло на 5%, у сільгосппідприємствах – на 11,3%. Серед регіонів країни з виробництва молока, поголів’я ВРХ і корів Полтавщина посідає перше місце, у загальному обсязі виконаних будівельних робіт – п’яте. До Державного бюджету надійшло 4,2 млрд грн, це на третину більше, ніж за січень–березень 2011 року. Надходження до бюджетів усіх рівнів по області становлять більше

5 млрд грн, що на 30% більше, ніж у звітному періоді минулого року. До місцевих бюджетів надійшло податків, зборів і платежів 835 млн грн. Приріст становить 160 млн грн, або 24%, зазначив начальник головного фінансового управління ОДА Павло Кропивка. Учасники зібрання обговорили також питання надходження податків, митних платежів, розподілу субвенцій із Держбюджету.

Підсумовуючи розгляд цього блоку питань, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив на необхідності глибокого аналізу підсумків роботи за перший квартал, адже такий аналіз допоможе ефективніше вирішувати завдання з інтенсифікації промислового виробництва, розвитку економіки Полтавщини. Голова облдержадміністрації звернув особливу увагу керівників Полтави і Кременчука на підвищення впливу щодо активізації промисловості.

Інформуючи присутніх про вдосконалення організації і надання екстреної медичної допомоги, начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак повідомив, що в області діють 41 станція і відділення швидкої допомоги, організовано єдиний інформаційно-диспетчерський центр на базі терцентру екстреної медицини та медицини катастроф обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського, куди надходять повідомлення про всі надзвичайні події, де потрібна медична допомога. Для вдосконалення системи залучаються кошти на закупівлю необхідного обладнання.

Про використання внутрішніх водойм та розвиток рибного господарства області доповів начальник обласного управління водних ресурсів Володимир Фомичов. Він зазначив, що на Полтавщині налічується 2688 ставків і 69 водосховищ загальною площею водного дзеркала близько 25 тис. га. Райдержадміністраціями як орендодавцями водних об’єктів у користування на умовах оренди юридичним і фізичним особам надано 780 ставків. Наголошувалося, що ефективне, бережне використання водних об’єктів є нагальною потребою. Адже їх потенціал може і повинен працювати на розвиток економіки краю.

З обговорюваних питань прийнято відповідні рішення. Учасникам зібрання було представлено новопризначеного заступника голови облдержадміністрації Віктора Шадчнєва.

***

Після завершення роботи спільного розширеного засідання колегії облдержадміністрації і регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади і місцевого самоврядування Олександр Удовіченко провів брифінг для журналістів. Зокрема він наголосив:

– Є повна впевненість у тому, що ми забезпечимо в області реалізацію соціальних ініціатив, задекларованих Президентом України. Це і пенсійне забезпечення, і ряд інших позицій. Якщо говорити про медичну галузь, то ми впевнені, що ті проекти, які є в Національній програмі “Нове життя”, будуть реалізовані.

Думаю, ніхто не зможе дорікнути діючій владі у тому, що вона не рухалася вперед, виходячи з тих економічних можливостей, які є сьогодні. Зрозуміло, що ми боролися з наслідками, які накопичувалися протягом минулих років. Звичайно, в різні роки були свої труднощі, економічна криза. Але Глава Держави задекларував, що фінанси й економіка України дають можливість зробити кардинальні кроки в соціальній політиці. Тому головне тепер – це наповнювати казну, а влада на всіх рівнях повинна повернутися обличчям до тих, хто потребує соціального захисту. Треба робити все для того, щоб не люди йшли і добивалися пільг, виплат, які повинна забезпечувати держава, а навпаки – представники влади, починаючи від сільської ради і закінчуючи Урядом, працювали так, щоб зростали соціальні стандарти.

Print Friendly, PDF & Email [1]