- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Лікуємо” підлогу від грибка

Найефективніше боротися з грибком, що наділений неабиякою руйнівною силою, влітку, але, якщо є підозри, що зволікання призведе до ще більших втрат у вашому господарстві, тобто грибок розростається дуже активно, краще братися за роботу відразу ж. Відносно невелику ділянку загнивання легко ліквідувати, зістругавши уражену деревину до здорового шару, а потім просочивши це місце 10%­ним розчином формаліну. Після висихання його потрібно прошпаклювати і пофарбувати.

Якщо ж проблема набагато серйозніша й підлога значно попсована, то всі дошки знімають, потім сортують на ті, що вражені грибком, і ті, що з вигляду нібито цілі. Сильно пошкоджену деревину необхідно відразу ж спалити, щоб спори грибка не поширювалися. Відсортовану здорову деревину дезінфікують 10%­ним розчином мідного купоросу або 3%­ним розчином фтористого натрію. Під знятою підлогою в підпільному просторі видаляють шар землі приблизно на багнет лопати, акуратно виносять її та закопують у яму глибиною 0,5–0,7 м подалі від будинку. Цоколь і землю під підлогою, а також цегляну стіну на висоту близько 0,5 м прожарюють паяльною лампою або обробляють креозотом. Після цього можна стелити нову підлогу.

У невентильованому до ремонту підпіллі необхідно проробити в цоколі душник. Якщо це зробити важко, можна по кутах кімнати влаштувати вентиляційні решітки.

Фахівці радять використовувати для боротьби з грибками спеціальні антисептики – хімічні засоби, які глибоко проникають у поверхню дерев’яних конструкцій. Для профілактики враження деревини грибком та комахами­шкідниками їх потрібно наносити щонайменше раз на 5 років.

Print Friendly, PDF & Email [1]