- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Потенціал ефективних рішень

Підбиваючи підсумки реалізації у 2011 році обласної Комплексної програми профілактики правопорушень на 2011–2015 роки, доповідач наголосив на таких болючих для суспільства проблемах, як поширення наркоманії та вживання важких наркотиків. Єдино правоохоронним органам упоратися із комплексом соціальних та економічних проблем суспільства, які спричиняють наркоманію, неможливо, зазначив Ігор Савченко. Потрібна злагоджена співпраця закладів освіти, культури, охорони здоров’я, спорту. Також викликає занепокоєння організована злочинність, негативно впливає на криміногенну ситуацію та категорія громадян, які не працюють, не навчаються й не мають постійного джерела доходів. Саме ними в області скоєно кожен другий злочин. До вирішення цієї проблеми мають залучатися не тільки правоохоронці, а й органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, зазначив доповідач.

Співпраця з правоохоронцями має бути постійною справою керівників районів. Необхідно об’єднати зусилля для вирішення існуючих проблем. Потрібно не тільки виділити кошти на реалізацію прийнятих у всіх регіонах програм із профілактики правопорушень, а й проконтролювати їхнє ефективне, раціональне використання, наголосив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, який вів роботу розширеного засідання колегії ОДА.

Про підсумки виконання Програми розвитку нафтогазодобувної галузі Полтавської області на 2009–2011 роки та про проект обласної Програми розвитку нафтогазодобувної галузі на 2012–2014 роки доповідав заступник начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Костянтин Батеко. Тенденції до зниження обсягів видобування вуглеводнів характерні для всієї України, зазначив доповідач. Причини такої ситуації – надмірне податкове навантаження галузі, значний ріст цін на матеріали й послуги, виснаження існуючих родовищ, зменшення загальної кількості діючих свердловин. Складною є й процедура отримання дозволів на розробку нових родовищ. На цьому наголошували й співдоповідачі, керівники нафтогазових підприємств області. Хоч ці питання не входять до компетенції обласної влади, однак на місцях сприятимуть відродженню галузі, констатувалося на розширеному засіданні колегії ОДА.

Хід виконання загальнодержавної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги в 2011 році у Глобинському, Гребінківському, Кобеляцькому та Семенівському районах проаналізував начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. Йшлося про доступність для населення медичної допомоги, проведення профілактичних заходів та зниження захворюваності. Як зазначив доповідач, запровадження сімейної медицини на Полтавщині розпочалося з 2006 року, й зараз близько 86% закладів охорони здоров’я цього профілю працюють саме в сільській місцевості. У вищеназваних районах показники запровадження сімейної медицини дещо нижчі, ніж у цілому по області. Однак проблеми, які гальмують цей процес, можна і треба врегулювати, підкреслив Віктор Лисак.

Питання підготовки фахівців медичної галузі, підвищення кваліфікації лікарів-практиків, необхідності соціальної мотивації тих, хто виявляє бажання працювати в сільській місцевості, порушив ректор Української медичної стоматологічної академії В’ячеслав Ждан.

Доповідаючи про стан свободи слова на Полтавщині, начальник головного управління інформаційної і внутрішньої політики ОДА Микола Перепелиця наголосив, що в області налагоджується конструктивний діалог між владою і ЗМІ. Ефективно реалізується ряд програм, спрямованих на розвиток інформаційної сфери.

У роботі розширеного засідання колегії ОДА взяли участь голова обласної ради Іван Момот, головний консультант – інспектор відділу центральних та північних регіонів управління з питань регіональної політики Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України Олег Шепетін. Керівники області вручили групі представників полтавської громади почесні відзнаки.

***

Після завершення розширеного засідання колегії ОДА Олександр Удовіченко відповів на запитання журналістів. Він наголосив на необхідності фінансової підтримки структурних підрозділів міліції на місцях у рамках відповідних програм. Щодо реформування первинної ланки медичної галузі, то у 2012 році важливо завершити запровадження сімейної медицини. Для цього необхідно значно поліпшити кадровий та матеріальний потенціал сільських амбулаторій. Цим повинні опікуватися органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Підсумовуючи свою дворічну роботу на посаді та діяльність чинної влади, Олександр Удовіченко відзначив налагодження в регіоні ділової, конструктивної співпраці, що забезпечує виконання функцій, покладених на державні адміністрації. Немає протистоянь між депутатами, які представляють різні політичні сили в радах усіх рівнів. Соціально-економічний розвиток територій, а не партійні амбіції, є прерогативою роботи органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Першочергова увага приділяється наповненню бюджету. Торік вдалося збільшити надходження до бюджетів на 30 відсотків, і резерви є, підкреслив Олександр Удовіченко.

Print Friendly, PDF & Email [1]