- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Юрій ТАРАНЕНКО: “Прагну бути корисним виборцям”

Виборовши мандат депутата обласної ради, одразу ж взявся за вирішення нагальних питань регіону.

– Юрію Миколайовичу, Ви обиралися депутатом міської, районної рад за різними виборчими системами. В обласну раду пройшли по мажоритарному округу. На Ваш погляд, яка з цих систем ефективніша?

– На мою думку, мажоритарна система має свої переваги над партійною, бо вона наближає депутата до своїх виборців, підвищує його відповідальність перед людьми і змушує народного обранця виконувати свої передвиборні обіцянки. Перемогти при такій системі дозволяє тільки висока довіра людей. Щоб обиратися по мажоритарному округу, треба йти до виборців, говорити про те, що плануєш робити, як будеш їм допомагати. Знати, що люди голосували конкретно за мене і висловили довіру саме мені, – це, погодьтеся, неабияка відповідальність.

– Чим для Вас позначився перший рік роботи в обласній раді?

– Рік видався важким, насиченим подіями. Особливо болючим було питання закриття ряду шкіл у Миргородському районі. Людям важко було пояснити необхідність цього. Але, на жаль, на деяких сільських територіях склалася така демографічна ситуація, що школи утримувати стало просто неможливо. Хоча пріоритетом у своїй роботі я завжди вважав і вважаю підтримку закладів освіти. У цьому напрямку зроблено чимало. Зокрема завдяки сприянню Миргородської райдержадміністрації вдалося вирішити питання підвезення учнів Дібрівської ЗОШ – було виділено шкільний автобус. Для вихованців Великосорочинської санаторної школи-інтернату передано комп’ютер та спортивний інвентар, а Петрівцівську ЗОШ забезпечено обладнанням для спортивних занять, будівельними матеріалами. Дитячому навчальному закладу “Ромашка” Клюшниківської сільської ради надано допомогу в проведенні ремонтних робіт. Для збереження тепла встановлено нові двері у приміщенні Попівської середньої школи.

Загалом за цей час на адресу моєї депутатської приймальні надійшло понад 60 звернень громадян. Усі запити я розглядав особисто, тому по кожному з них були прийняті конкретні рішення. Крім того, намагався надати конкретну допомогу жителям Миргородського району.

Важливим напрямом діяльності будь-якого депутата, на мою думку, є підтримка сільської медицини. Для більш якісного медичного обслуговування жителів Слобідської сільської ради для Мальцівського фельдшерсько-акушерського пункту було придбано глюкометр, для медичного закладу села Петрівці – принтер та ваги для немовлят. Також надано допомогу в проведенні ремонтних робіт у Будинку культури села Гасенки. Вирішено питання автобусного сполучення за маршрутом Миргород–Любівщина–Єрки–Ярмарки–Петрівці.

– Одним із пунктів Вашої передвиборної програми було сприяння розвитку спорту на селі та створення дитячих майданчиків. Що вдалося зробити в цьому напрямку?

– Я переконаний, що наше майбутнє – діти. Для їх повноцінного розвитку потрібно відновлювати спортивні традиції. Тому я неодноразово підтримував районні спортивні змагання. Крім того, для подальшого розвитку футболу в селищі Ромодан Миргородського району було облаштовано спортивний майданчик зі штучним покриттям для міні-футболу, а для дозвілля малюків – дитячий майданчик. Я дуже люблю футбол, тому завжди надаю підтримку футбольній команді “Хлібороб-Ліс” села Шахворостівка.

– З яких питань найчастіше звертаються до Вас виборці?

– Тісно співпрацюю з виборцями свого округу, надаю всіляку допомогу. Однак уже переконався: практично дев’яносто відсотків питань, із якими звертаються до мене люди, можна було вирішити на рівні сільського голови або ж керівника тієї чи іншої служби районного рівня. Але вони не вирішуються. Напевно, тому, що ці керівні посади не завжди обіймають фахівці.

– Як Ви оцінюєте ефективність роботи депутатського корпусу обласної ради?

– Переконаний, що ефективність роботи обласної ради великою мірою залежить від того, хто нею керує. Нині обласна рада працює в унісон із облдержадміністрацією. Це надзвичайно важливо, бо в кінцевому результаті спрацьовує на благо громади. Коли між органом самоврядування і виконавчою гілкою влади немає порозуміння, то дуже складно працювати – і керівникам обласних служб, і депутатам. Важливо й те, що депутати нинішнього скликання не розділяються за партійними ознаками при прийнятті важливих для громади рішень, навіть якщо вони суперечливі.

– Юрію Миколайовичу, чи є такі питання, проекти рішень, проти яких Ви голосуєте?

– Я голосую проти тих проектів рішень, які, на мою думку, не є конструктивними, які апріорі є популістськими і працюють не на громаду, а на імідж окремого депутата. Адже є питання, вирішення яких не належить до компетенції обласної ради, які можуть бути розв'язані лише на загальнодержавному рівні. Втім, деякі депутати, розуміючи це, все одно виносять їх на обговорення у сесійній залі, прагнучи, напевно, дешевого піару.

– Ви член постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування. Які найголовніші питання вдалося вирішити?

 – Протягом року я брав участь у засіданнях комісії, на яких були розглянуті та підтримані поточні питання і проекти сесійних рішень. Вніс конкретні пропозиції щодо виділення коштів із обласного бюджету під заліснення. У минулому році з обласного екологічного фонду на роботи зі створення нових лісів виділено один мільйон гривень. Завдяки цьому на Полтавщині було створено 1305 гектарів нових захисних насаджень на невгіддях.

– Які плани на майбутнє?

– Безумовно, якнайчастіше зустрічатися, спілкуватися з громадою. Моя мета, як і кожного депутата обласної ради, – бути корисним для моїх виборців. Тому і в подальшому вирішуватиму найважливіші для нашого регіону питання. Маємо надію, що розпочаті Президентом України Віктором Януковичем реформи перетворять нашу країну на сильну, заможну державу.

Print Friendly, PDF & Email [1]