- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Програми розвитку громад

За участю виконуючої обов’язки голови Державного Фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Олени Тертишної відбулося засідання Регіональної дорадчої ради Національного Конгресу місцевого самоврядування України в Полтавській області, яке провів голова обласної ради, голова Регіональної дорадчої ради Іван Момот. Також пройшла церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2011 року з Полтавської області.

За висновком дирекції Всеукраїнського конкурсу та експертної комісії переможцями від Полтавщини стали 5 проектів: Веселоподільської сільської ради Семенівського району, Грабарівської сільради Пирятинського району, Шишацької районної ради, Червонозаводської міської ради Лохвицького району, Пирятинської міської ради.

Місцеві ради Полтавської області отримають на реалізацію своїх планів 755 тисяч гривень із Держбюджету, повідомила Олена Тертишна на прес-конференції. Інвестиції в основному підуть на відбудову соціальних об’єктів, ремонт доріг і водопроводів, освітлення вулиць у селах.

– Проаналізувавши проекти, які надійшли минулого року від Полтавщини, а їх 51, ми зрозуміли, що полтавці мають хороший ресурс, – наголосила Олена Тертишна. –  Ми вирішили активізувати практику навчань, зокрема впровадити дистанційне безкоштовне навчання для учасників конкурсу. Це підвищить якість поданих проектів, сприятиме співпраці місцевих рад із міжнародними партнерами, дасть нові знання і навички працівникам місцевих рад.

– Намагаємось максимально розширити напрямки залучення коштів на вирішення важливих питань життя усіх населених пунктів області, – зазначив Іван Момот. – Таку можливість надає Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, в якому органи місцевого самоврядування Полтавщини беруть активну участь. Окрім того, обласна рада започаткувала конкурс на кращі проекти розвитку територіальних громад краю.

17 місцевих рад стали переможцями обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад. Керівники цих рад підписали угоди між обласною радою й органами місцевого самоврядування на передачу субвенцій із обласного бюджету для виконання інвестиційних проектів.

Загальна вартість проектів, поданих на обласний конкурс у минулому році, становить 1,6 мільйона гривень. У тому числі співфінансування з обласного бюджету – 535,41 тисячі гривень (33%); з місцевих бюджетів – 480,1 тисячі (30%); кошти організацій-партнерів склали 603,5 тисячі гривень (37%).

Іван Момот подякував усім за активну позицію, щире вболівання за свої території і прагнення залучити більше інвестицій, підкресливши: де є бажання та активність громад, там буде і перемога.

– Перемога стала імпульсом до активнішої роботи, – зазначила Каплинцівський сільський голова Пирятинського району Віра Шурхал – одна з тих, хто підписав угоду з обласною радою. – Наш проект стосується культурно-побутового та спортивно-оздоровчого обслуговування жителів села, а точніше, хочемо зробити сучасне електричне опалення Будинку культури.

Також у рамках засідання Олена Тертишна провела інформаційний семінар для голів районних рад і райдержадміністрацій, міських, селищних, сільських голів Полтавщини з методики Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Print Friendly, PDF & Email [1]