- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Удосконалення механізмів погашння заборгованості до Пенсійного фонду

Покращення фінансово-економічної ситуації на Полтавщині, зокрема збільшення чисельності страхувальників та застрахованих осіб, підвищення рівня заробітної плати, її легалізація та, відповідно, збільшення фонду оплати праці, значною мірою сприяє зростанню власних надходжень Фонду. За два місяці поточного року планові завдання виконані на 102,8%.

Попри різноманітні труднощі, що приніс економіці країни 2011 рік, ні на день не зупинялася робота щодо стягнення прострочених платежів, які, за даними останньої звітності, на 1 лютого 2012 року становлять 12,9 млн грн за єдиним внеском, 44 млн грн – за страховими внесками, 61,2 млн грн – витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. Унаслідок вжитих заходів у рахунок погашення заборгованості протягом 2011 року надійшло 17,4 млн грн, а з початку нинішнього року – 1 мільйон гривень.

Для забезпечення усіх надходжень до бюджету Фонду під контролем місцевої виконавчої влади триває постійна співпраця органів Фонду із соціальними партнерами, правоохоронними органами, Державною податковою службою, Територіальною інспекцією праці. Якщо врахувати, що зазначена сума заборгованості до бюджету Фонду складає лише 0,25% від загальних надходжень, то це не може суттєво вплинути на своєчасність і повноту пенсійних виплат у регіоні. Однак борги стають тягарем для найманих працівників, що працюють на підприємствах, керівники яких хронічно не сплачують внески.

Спираючись на дані органів Пенсійного фонду області, можна назвати структури, які найбільше заборгували до пенсійного бюджету. Для прикладу детально окреслю ситуацію на Державному підприємстві “Виробниче об’єднання “Знамя” (керівник – С.О. Бірюков), яке має заборгованість 1 млн 474,4 тис. грн за єдиним внеском і 3 млн 882 тис. грн – за страховими внесками. Працюють на цьому підприємстві 234 робітники, яким стаж за єдиним внеском зарахований по лютий 2011 р., а за страховими – до червня 2009 р., тобто загалом 2 роки 6 місяців незарахованого стажу. Зважаючи на те, що ціна кожного року страхового стажу складає 1,35%, пенсійні виплати цим працівникам зменшаться на 3,5%. Також серед найбільших регіональних боржників: НАК “Надра України” ДП “Полтаванафтогазгеологія” (6 млн 778 тис. грн боргу, арбітражний керуючий – О.М. Клочко); ВАТ “БК “Букрос” (5 млн 28,5 тис. грн боргу, керівник – Валі Марооф Мухамед); Миргородський КХП № 1 ДП ДАК “Хліб України” (2 млн 910 тис. грн боргу, керівник – О.В. Кучеренко); ДП “Лохвицький спирткомбінат” (2 млн 563,6 тис. грн боргу, в.о. керівника – О.М. Недомовний); ВАТ “Полтавський завод ГРЛ” (1 млн 858,1 тис. грн боргу, арбітражний керуючий – В.М. Матлаш).

Хід погашення заборгованості регулярно обговорюється та аналізується на нарадах і колегіях обласної державної адміністрації. Нині залишається сподіватися, що поліпшенню ситуації сприятиме відповідний закон, проект якого розроблений у Фонді та погоджений із відповідними міністерствами і соціальними партнерами. Після опрацювання документ буде внесений на розгляд Кабінету Міністрів України.

Print Friendly, PDF & Email [1]