- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Аптечні “граблі”

Їх відремонтували й звільнили від орендної плати. Перший рік роботи комунальних аптек Кременчука видався позитивним, але вже у наступному вони “напрацювали” боргів на 800 тис. грн. Отож довелося відмовитися від починання. Однак у нової кременчуцької владної команди знову виникло бажання створити у місті власні комунальні аптеки. На території міста залишилися працювати ще три об’єкти та кілька аптечних пунктів комунального об’єднання “Полтавафарм”. Саме з них і хотіли розпочати реалізацію своїх задумів, відмовивши “Полтавафарму” в продовженні договорів оренди комунальних приміщень. Аптекам “Полтавафарму” висунули претензії щодо високих цін на ліки та відсутності соціальних ініціатив для мешканців міста. У стосунках полтавських фармацевтів і кременчуцької влади виникла напруга, яка невідомо чим би закінчилася, якби ситуацію не розглянув голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. На одній із нарад він піддав гострій критиці наміри очільників Кременчука. Голова облдержадміністрації наголосив: якщо вже й відроджувати комунальну мережу, то починати необхідно з отримання необхідних ліцензій і укладення договорів на постачання ліків, а не вказувати на двері “Полтавафарму”, аптеки якого є конкурентом для комерційних структур фармацевтичної галузі міста.

Безпідставність претензій кременчуцької влади підтвердила й керівник мережі “Полтавафарм” у Кременчуці Світлана Онопко. За її словами, аптеки мережі ніколи не ухилялися від соціальних програм, які реалізуються в області. Тільки минулого року споживачам пільгових категорій надано знижок на   240 тис. грн. А в рамках пілотного проекту забезпечення ліками хворих на діабет без торгових націнок реалізовано інсуліну на 3,5 млн грн. Усього ж до бюджетів різних рівнів сплачено податків на загальну суму 2 мільйони гривень.

У тому, що кременчужанам до вподоби робота комунальних аптек “Полтавафарму”, легко пересвідчитися: вони знаходяться в центральній частині міста, і там завжди людно. Аптечні кіоски, які працюють у трьох міських лікарнях, також користуються великою популярністю.

Критика обласного керівництва мала дієвий результат. Як повідомила Світлана Онопко, нині вже підписано угоду з Кременчуцьким міськвиконкомом про оренду приміщень терміном майже на 3 роки.

Наміри місцевої влади виявилися мінливими, як весняна погода. Нині там відмовилися від стрімкого запровадження мережі комунальних аптек і у віддалених районах, зокрема визнавши їх наперед збитковими. Просто у Кременчуці через усе це вже проходили, то чи не краще ґрунтовно вивчити попередній досвід, перш ніж наступати вдруге на одні й ті ж граблі?

Print Friendly, PDF & Email [1]