- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Хороший старт – до успіху

Початку роботи зібрання передувало вручення почесних відзнак кращим фахівцям різних галузей народного господарства.

Про підсумки економічного і соціального розвитку області за 2011 рік доповідала заступник голови ОДА Олена Адамович. Як зазначила доповідач, загалом на Полтавщині збереглися позитивні тенденції в економіці. Суттєве зростання обсягів виробництва відбулося в провідних галузях промисловості: металургії та виробництві металевих виробів, хімічній і нафтохімічній промисловості, виробництві неметалевої мінеральної продукції, машинобудуванні, харчовій промисловості, сільському господарстві. Індекс промислової продукції торік становив 99,5%. Оборот зовнішньої торгівлі становив 4711 млн доларів США. Поряд зі зростанням обсягів експорту товарів імпорт зменшився. Зріс і обсяг іноземних інвестицій в економіку області. Серед існуючих проблем – легалізація заробітної плати, ліквідація заборгованості з виплати зарплат, яка нині становить приблизно 20 мільйонів гривень, робота зі збитковими підприємствами, а таких загалом 32%. У поточному році прогнозується закріпити минулорічні позитиви, на 7,5% збільшити валове виробництво промислової продукції, створити 27 тисяч додаткових робочих місць.

Про виконання бюджету за 2011 рік доповідав начальник головного фінансового управління ОДА Павло Кропивка. Він повідомив, що обсяг додатково залучених понадпланових ресурсів до бюджетів усіх рівнів становив 593 мільйони гривень, загальні ж надходження склали понад 19 мільярдів гривень, що майже на 42% більше, ніж у 2010 році. До місцевих бюджетів надійшло 3,3 мільярда гривень. Водночас у Полтаві план надходжень недовиконано на 10 мільйонів гривень. Прикрим назвав доповідач той факт, що торік недоосвоєно 600 тис. грн державної субвенції на соціально-економічний розвиток та 1,7 млн грн – за програмою розвитку регіонів.

Надходження власних коштів до Пенсійного фонду склали

4,5 млрд грн і зросли порівняно з 2010 роком на 632 млн грн. Податковий борг до зведеного бюджету в 2011 році зменшився на 22,8% і станом на початок цього року склав майже 723 мільйони гривень.

Особлива увага на засіданні колегії приділялася роботі зі зверненнями громадян. Усього за результатами проведених 498 особистих та 297 виїзних прийомів до керівників влади різних рівнів звернулось 795 жителів Полтавщини. Особисто до голови облдержадміністрації звернулось 350 громадян, до його заступників – 445. З урахуванням колективних звернень торік із різних питань звернулось 16536 громадян. Позитивно вирішено 719 звернень.

Більшість порушених питань стосувалися соціального захисту, комунального господарства, аграрної політики й земельних відносин. Як зазначив Олександр Удовіченко, робота зі зверненнями громадян – це значний пласт роботи, яку потрібно проводити синхронно з керівниками області й у райдержадміністраціях. Адже часто проблеми, з якими люди звертаються до обласних керівників чи навіть до Президента, мають вирішуватися на місцях – у районах.

Підбиваючи підсумки роботи колегії, голова ОДА визначив пріоритети економічного розвитку на поточний рік. У промисловості це – інвестиційна діяльність, стабілізація роботи кременчуцького промвузла, вирішення проблем полтавських підприємств. Щодо сільських територій – перш за все це розвиток тваринництва. Керівник області також наголосив на особливій ролі голів райдержадміністрацій у питаннях створення сприятливого інвестиційного клімату в регіоні та на необхідності завершення земельної реформи.

На засіданні також розглянуто ряд інших питань забезпечення життєдіяльності області, з яких прийнято відповідні рішення.

***

По завершенні роботи розширеного засідання колегії ОДА голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко в ексклюзивному інтерв’ю представникам ЗМІ розповів про підсумки засідання Ради регіонів, яке відбулося напередодні під головуванням Президента України Віктора Януковича. Як повідомив керівник області, засідання було присвячене питанням регіональної політики в державі та підсумкам минулого року. Полтавщині було про що звітуватися. Згідно з оприлюдненою на Раді регіонів рейтинговою оцінкою соціально-економічного розвитку областей за сумою показників Полтавщина, як уже відомо, посіла п’яте місце.

Наша область посідає лідерські позиції в економічному і соціальному блоках, сказав журналістам Олександр Удовіченко. Однак, в той же час, є напрямки, які потребують посилення роботи. Це – житлово-комунальне господарство і деякі соціальні аспекти, які не сприяють подальшому підвищенню рейтингу області. Вирішення їх потребує системної і тривалої роботи.

Голова облдержадміністрації повідомив, що Президент України наголосив на тому, що акцент реформ має бути перенесений на місця. Тобто держава повинна підтримати ті пріоритети, які визначила регіональна влада в контексті президентської програми реформ.

Особливий наголос Віктор Янукович зробив на спілкуванні влади з народом, реагуванні на звернення громадян. Хоча в цих питаннях на Полтавщині є певні позитивні напрацювання, однак трапляються факти, які вимагають посиленої вимогливості до чиновників, забезпечення системної роботи, сказав голова облдержадміністрації.

 Прозвучали на засіданні Ради регіонів і питання, порушені в ході нещодавньої робочої поїздки Президента України Віктора Януковича до Полтавщини. Глава Держави відзначив досвід полтавців та дніпропетровців щодо реформування медицини і порадив впроваджувати його в інших регіонах. Тож, як сказав Олександр Удовіченко, цьогоріч треба виконати намічене в розвитку галузі. У першу чергу йдеться про продовження будівництва обласного протитуберкульозного диспансеру, на яке державою виділено 70 мільйонів гривень, та ввести в експлуатацію обласний перинатальний центр, на який передбачено 35 мільйонів гривень державної субвенції, що дасть змогу суттєво поліпшити якість медичного обслуговування в регіоні.

Print Friendly, PDF & Email [1]