- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Президент України Віктор Янукович: “Актив Полтавської області гуртується навколо конкретних справ”

Навчально-оздоровчий комплекс “Ерудит” Кременчуцького педагогічного училища імені А.С.Макаренка було створено на виконання доручення Президента України для організації цілорічного оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тут здійснюватимуть не лише оздоровлення, а й навчання обдарованих дітей різних вікових категорій за різними освітніми напрямками, готуватимуть їх до предметних олімпіад та конкурсів. Протягом зміни комплекс на пільгових умовах прийматиме до 100 дітей. До його складу входять навчальний та спальний корпуси, їдальня, спортивно-ігрове містечко. Загальна кошторисна вартість будівництва – 8 мільйонів гривень. Обдаровані діти – це майбутній потенціал держави, наголосив Президент. Подякувавши усім, хто доклав зусилля до створення центру “Ерудит”, Віктор Янукович подарував закладу мультимедійне навчальне обладнання.

 Перебуваючи на Крюківському вагонобудівному заводі, Президент України Віктор Янукович не приховував свого задоволення від побаченого. Оглянувши виставку готової продукції в цеху пасажирського вагонобудування, він наголосив: “Це яскравий приклад того, як за рахунок інвестиційних технологій у майбутньому може розвиватися Україна”. Глава Держави у супроводі віце-прем’єр-міністра – міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, генерального директора Укрзалізниці Володимира Козака, голови наглядової ради, президента ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” Володимира Приходька оглянув швидкісний міжрегіональний двосистемний електропоїзд, нові зразки вагонів для метро та для пасажирських потягів. Особливу цікавість у Президента України викликав сучасний експрес, який здатен розвивати швидкість до 220 км/год і спроможний конкурувати із зарубіжними аналогами.

– На жаль, на момент закупівлі потягів до Євро-2012 підприємство ще не було готове виробити відразу шість таких швидкісних експресів, – зазначив голова наглядової ради, президент ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” Володимир Приходько. – Адже питання щодо переходу українських залізниць на двосистемні міжрегіональні швидкісні поїзди та поїзди локомотивної тяги було поставлено урядом тільки недавно, тож нам не повірили, що ми їх спроможні створити. Втім, розуміючи, що це – майбутнє галузі, ми відразу ж приступили до створення нової техніки. Сьогодні перший такий потяг вже передано Південній залізниці для експлуатації. Разом із тим для вагонобудівників нині досить проблемним є питання щодо виконання угод на замовлені нові поїзди. Якщо Південна залізниця вже проплатила аванс, то Донецька залізниця жодної копійки не спрямувала на роботи зі створення двосистемного швидкісного електропоїзда, який вона замовила згідно з укладеним договором у серпні 2011 року на підставі рішення Кабінету Міністрів.

Зразок поїзда, який щойно повернувся з випробувань, дуже сподобався Віктору Януковичу. За своїми технічними параметрами потяг відповідає світовим стандартам. У його виготовленні беруть участь понад 180 підприємств-суміжників і понад 4 тисячі працівників. Тільки 2011 року учасниками цього технічно складного проекту інвестовано більше 200 млн грн. Водночас питання фінансування Донецькою залізницею до цього часу не вирішено, й жодної копійки виробники потяга від замовника не отримали. Про все це Володимир Приходько розповів під час виступу на нараді адміністративно-господарського активу, яка відбулася згодом у Кременчуцькому міськвиконкомі. Колективу вагонобудівників не зовсім зрозумілою залишається позиція уряду щодо імпорту 10 південнокорейських поїздів. Зокрема чотири з них заплановано придбати вже після Євро-2012. Крім того, промовець навів розрахунки ефективності закупівлі 10 вітчизняних поїздів такого ж класу, зроблені економічними службами учасників проекту. В листопаді минулого року ці розрахунки були оприлюднені на нараді у Прем’єр-міністра України й офіційно направлені для розгляду до міністерств економіки, фінансів, інфраструктури та Укрзалізниці. Дослідження показали, що держава отримала б додатково від 4 до 5 тисяч робочих місць; наповнення бюджету за рахунок надходження податків у сумі близько 205 млн грн; ріст фінансування бюджетної сфери країни на 853 млн грн. Демонстрація такої складної техніки власного виробництва на внутрішньому ринку України дозволила б збільшити експорт транспортного машинобудування. На кошти, витрачені на імпорт 10 корейських потягів, можна було б придбати не 10, а 15 вітчизняних аналогічних потягів, які є дешевшими на третину, і зекономити при цьому 133 млн доларів. Володимир Приходько зауважив, що вітчизняні пасажирські вагони у майбутньому дозволили б отримати значну економію й на запчастинах, відпала б потреба і в створенні спеціального ремонтного заводу для імпортної техніки (а це додатково ще 800 млн грн). На жаль, у міністерстві інфраструктури планують придбати не 10, а 15 імпортних електропоїздів із залученням додаткових кредитних ресурсів. При цьому навіть взагалі не планується придбання вітчизняних потягів для Донецької залізниці. Більше того, вагонобудівникам пропонують розглянути можливість щодо створення спільного підприємства зі складання корейських вагонів. Хіба такою має бути підтримка вітчизняного виробника? Тож від імені ділових партнерів і суміжних заводів Володимир Приходько звернувся до Президента України з проханням допомогти вирішити питання фінансування договору з Донецькою залізницею на постачання вітчизняних електропоїздів у 2012 році, а також ухвалити стратегічне рішення щодо виготовлення і включення їх до урядового списку пріоритетних інноваційних проектів державних програм розвитку внутрішнього виробництва.

У свою чергу, перебуваючи на заводі, Президент України Віктор Янукович зазначив, що державна політика буде спрямована на підтримку вітчизняного товаровиробника. Щодо крюківських пасажирських вагонів, то якщо й подальші випробування засвідчать їхню міжнародну конкурентоздатність, то вони стануть пріоритетними для України.

Звертаючись до працівників заводу, Президент України висловив переконання, що саме такі підприємства потребують державної підтримки, а також замовлень від Укрзалізниці.

– Те, що ви робите, має надзвичайно велику перспективу,  – сказав Віктор Янукович.

На продовження цієї тези Президент України висловився за те, щоб уже найближчим часом Укрзалізниця розробила разом із промисловими підприємствами спільний проект як мінімум на два-три роки. Це має бути спільний бізнес-план виробництва й освоєння нової вітчизняної техніки. Тобто бізнес повинен брати активну участь у створенні належних умов для виробництва такої техніки та її освоєння. До речі, генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак поінформував Віктора Януковича про плани щодо закупівлі однієї тисячі вантажних вагонів нових моделей КВБЗ, які вже пройшли випробування.

Президент України Віктор Янукович також ознайомився із новітніми зразками продукції ХК “АвтоКрАЗ” – на виставці, яка проходила на площі Незалежності у Кременчуці.

Глава Держави провів робочу нараду

з адміністративно-господарськ
им активом області. У ній взяли участь віце-прем’єр-міністр – міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, віце-прем’єр-міністр – міністр інфраструктури Борис Колесніков, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, міністр агропромислової політики та продовольства Микола Присяжнюк, міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій та установ.

Віктор Янукович проаналізував економічний стан країни та визначив пріоритетні напрями поточного року. Зокрема він зазначив, що в Україні продовжується тенденція до зростання економіки. Нині державі вдалося стовідсотково профінансувати усі бюджетні статті видатків. А за підсумками І кварталу бюджет буде переглянуто щодо збільшення видатків для розвитку регіонів.

– Хочу наголосити, що нинішній рік буде дуже напруженим, – акцентував Віктор Янукович. – Світова економічна криза ще не зупинена, і нам треба шукати нові ринки збуту й утримувати вже завойовані. Конкуренція триває. Хотів би звернути увагу наших інвесторів, що рух уперед буде тільки тоді, коли ми будемо планувати кошти на розвиток виробництва та вдосконалення технологій, програми енергозбереження.

Президент висловив подяку хліборобам Полтавщини, які минулоріч зібрали дорідний урожай. У цілому непогано працювали й промислові підприємства. Президент висловив задоволення й тим, що на Полтавщині минулого року велася продумана, виважена політика, адже реформи – це рух уперед, який не повинен завдавати незручностей для людей.

– Ми повинні створювати умови для покращення рівня життя громадян. В Україні мають утверджуватися високі демократичні стандарти, – акцентував увагу учасників наради Президент України Віктор Янукович, наголосивши на особливій актуальності цього питання в контексті проведення цьогорічних парламентських виборів.

Участь адміністративного ресурсу в цих виборах, безумовно, неприпустима. Необхідно, щоб  наші партнери бачили Україну як сучасну державу, яка рухається  шляхом реформ. Йдеться про вдосконалення національного законодавства, яке забезпечить захист прав та свобод людини, прийняття нового Кримінального процесуального кодексу, законів про адвокатуру та прокуратуру. Президент висловив переконання, що вони будуть прийняті вже цього року. Зазначені закони наблизять Україну до європейських стандартів, значно підвищать рівень захисту прав людини та створять рівні умови для кожного громадянина з точки зору справедливого судочинства. Зважаючи на важливість реформування роботи правоохоронних органів, Президент зазначив, що у минуле має відходити практика порушення прав людини. Необхідно позбавитися цього явища, і над цим треба працювати.

Глава Держави наголосив, що 2012 рік має стати роком зростання соціальних стандартів, коли розмір мінімальних пенсій треба підвищити до рівня прожиткового мінімуму. Він також окреслив основні стратегічні напрями у галузі охорони здоров’я держави. Реформи тут потрібно проводити за принципом “не нашкодь”, тобто медична допомога має стати більш наближеною до людей, а кожний населений пункт – отримати якісну медичну інфраструктуру. Насамперед це стосується розвитку первинної медичної допомоги, невідкладної швидкої допомоги, амбулаторій сімейного типу. Крім того, Віктор Янукович зосередив увагу керівників області, районів на вирішенні проблем материнства та дитинства, запровадженні ефективної системи страхової медицини.

Саме такі комплексні кроки й повинні забезпечити зростання національної економіки. Реформи повинні рухатися вперед. Влада має створювати умови для покращення рівня життя людей, підкреслив Віктор Янукович.

На нараді виступили голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, міський голова Кременчука Олег Бабаєв, голова спостережної ради, президент ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” Володимир Приходько, директор Кременчуцького педагогічного училища ім. А.С. Макаренка Іван Гальченко, голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич, начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак.

Зокрема голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив, що на виконання національної програми економічних реформ на Полтавщині було створено відповідну обласну програму, яка враховувала переваги й особливості регіону з акцентом на інноваційну модель розвитку. Серед основних напрямків – промисловість, агропромисловий комплекс, освіта, медицина. Реалізовано низку масштабних інвестиційних проектів. Значну увагу приділено програмі розвитку сільських територій, на реалізацію якої використано 134 мільйони гривень. Чимало позитивного в реформуванні житлово-комунального господарства, особливо щодо альтернативних джерел енергії. У медицині ставку зроблено на доступність і якість медичної допомоги. Пріоритет тут – охорона материнства і дитинства. В освіті – на оптимізації мережі шкіл та відкритті нових дошкільних закладів. Інноваційні підходи сприяли приросту інвестицій в основний капітал. З цього показника Полтавщина посідає третє місце в державі.

Олександр Удовіченко поділився планами на поточний рік та порушив низку проблем, розв’язання яких потребує підтримки держави.

Підсумовуючи робочу поїздку, Віктор Янукович повідомив, що підпише доручення щодо питань, порушених у Кременчуці, з відповідними змінами до Державного бюджету за підсумками І кварталу нинішнього року. Вже в цьому році в Полтаві треба відкрити перинатальний центр, найближчим часом – завершити спорудження комплексу протитуберкульозного диспансеру. Президент України взяв до уваги пропозиції обласної влади щодо державної підтримки кількох великих підприємств регіону, зокрема ПАТ “КВБЗ” та ХК “АвтоКрАЗ”. Глава Держави наголосив, що кременчуцькі заводи впроваджують інноваційні технології, які є конкурентоспроможними на світовому ринку. Держава обов’язково має налагодити партнерські стосунки з бізнесом, зауважив Віктор Янукович. Він дав доручення представникам уряду розробити програму співробітництва з ХК “АвтоКрАЗ”, долучити до неї ряд профільних міністерств та відомств.

Оплесками зустріли присутні рішення щодо перспектив мосту через Дніпро в Кременчуці.

– Будівництво мостового переходу має розпочатися в 2013 році, – наголосив Президент України.

Віктор Янукович висловився за необхідність спрямувати з Державного бюджету кошти на розробку технічного проекту будівництва мостового переходу. Вже цього року необхідно мати проект і визначитися з джерелом фінансування, сказав він.

Глава Держави підкреслив, що на Полтавщині створена т
ворча, ділова атмосфера і переважають настрої, які дають надії на майбутнє.

– Я бачу, що актив області сьогодні все більше гуртується навколо конкретних справ. Я не відчуваю політиканства, яке ще існує в деяких регіонах. І це дуже добре. Хотів би побажати вам, аби Полтавщина зберігала мінімум п’яте місце в рейтингу регіонів. Щоб кожного разу при зустрічі ми відзначали, що рухаємося вперед, що покращується життя людей, його якість. Це – головний показник для нас із вами, – наголосив Президент України Віктор Янукович.

Print Friendly, PDF & Email [1]