- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Найняв на роботу – виплати зарплату

Найчастіше порушуються законодавчі норми щодо оплати праці, робочого часу і часу відпочинку, виконання трудових договорів.

Для усунення правопорушень державними інспекторами праці внесено роботодавцям 1,9 тис. приписів. За результатами перевірок складено та передано до суду 1,6 тис. протоколів про адміністративні правопорушення, з них по 1,5 тис. (або 93,8%) судами винесено рішення з накладанням штрафних санкцій на загальну суму 578,5 тис. грн. За невиконання законних вимог щодо усунення виявлених порушень законодавства про працю безпосередньо державними інспекторами праці винесено 230 постанов із накладанням штрафних санкцій на винних посадових осіб на загальну суму 245,6 тис. грн. Загалом до адміністративної відповідальності притягнуто понад 1,8 тис. керівників підприємств, що становить 92% від кількості перевірених підприємств. Загальна сума накладених штрафних санкцій становить 824,1 тис. грн.

З ініціативи державних інспекторів праці до дисциплінарної відповідальності притягнуто 33 посадові особи. Внесено 88 подань до правоохоронних органів для вирішення питання про притягнення порушників трудового законодавства до кримінальної відповідальності, за якими було порушено 35 кримінальних справ.

Стан виплати заробітної плати та погашення зарплатних боргів постійно розглядається на засіданнях обласної робочої координаційної групи, на яких заслуховуються звіти керівників підприємств-боржників. Особлива увага приділяється ліквідації зарплатних боргів на економічно активних підприємствах, де упродовж 2011 року вдалося більш як удвічі скоротити заборгованість із зарплати. Зокрема ліквідовано борги на ВАТ “Керамік”, ВАТ “Тепловозоремонтний завод”. Протягом минулого року державними інспекторами праці було проведено понад 300 перевірок на більш як 200 підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати. За їх результатами складено та передано до суду 180 протоколів про адміністративні правопорушення. Судами винесено рішення з накладанням штрафних санкцій на загальну суму 80,6 тис. грн. До правоохоронних органів передано 85 матеріалів перевірок, за якими порушено 14 кримінальних справ. Загалом до адміністративної відповідальності притягнуто понад 300 посадових осіб підприємств-боржників. Сума штрафів – 218 тис. грн. На виконання вимог державних інспекторів праці 9,7 тис. працівників виплачено 20,9 млн грн заборгованої зарплати.

Державними інспекторами праці проведено понад 750 перевірок із питань використання найманої праці. Всім порушникам видано приписи, якими зобов’язано ліквідувати виявлені порушення та в подальшому дотримуватися норм законодавства. На виконання приписів державних інспекторів праці додатково зареєстровано 264 трудових договори. В органи прокуратури направлено 72 матеріали, в т.ч. 30 – для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності. Порушено 20 кримінальних справ.

Тож якщо працівник вважає, що його права порушено, він може звернутися до територіальної інспекції з питань праці в Полтавській області за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, 1, к. 305, 306, 318, тел.: 7-32-48, 7-91-58.

Print Friendly, PDF & Email [1]