- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сильні регіони – міцна держава

Україна для людей

Підсумки роботи за рік, що минув, за перший рік повноважень депутатів місцевих рад усіх рівнів, сільських, селищних, міських голів, виконання в області Програми Президента України Віктора Януковича “Україна для людей”, а також суспільно-політичну ситуацію й завдання, що стоять перед обласною парторганізацією, представники районних і міських осередків обговорили на ХІІІ конференції Полтавської обласної організації Партії регіонів, яка пройшла під головуванням керівника обласної організації партії, голови облдержадміністрації, депутата обласної ради Олександра Удовіченка.

– Усі наші дії, зусилля всієї громади краю спрямовані на досягнення вищого рівня якості життя громадян, – наголосив, виступаючи перед однопартійцями, Олександр Удовіченко. – Ця робота та її результати обумовлені, з одного боку, тими змінами, що відбувалися в державі в цілому, а з іншого – нашою активністю, професійною підготовкою, прагненням згуртувати навколо себе людей, спрямувати зусилля в потрібному напрямку.

Регіональний аспект

2011 рік став періодом вагомих досягнень у розвитку регіону, зазначив Олександр Удовіченко. Це суттєве зростання в провідних галузях промисловості. Так, понад 10 тисяч вантажних вагонів виробив Крюківський вагонобудівний завод (ріст майже на 20%), більше тисячі автомобілів – ХК “АвтоКрАЗ” (ріст на 7%). Полтавський завод “Хіммаш” на четверть наростив виробництво вагонів-цистерн. Полтавським гірничо-збагачувальним комбінатом вироблено залізорудних окаток майже на 15% більше, ніж у минулому році.

Протягом року Полтавська область стабільно займала 5-те місце в Україні за питомою вагою у загальному обсязі будівельних робіт та 2-ге місце – за показником виробничої активності у розрахунку на 1 особу населення.

У минулому році на третину зросло валове виробництво продукції сільського господарства. В області отримано найбільший за всю історію аграрного виробництва урожай зернових – понад 5,1 мільйона тонн, найбільший за всі роки врожай картоплі й овочів. За обсягами виробництва валової продукції наша область посідає 4-те місце, в розрахунку на одну особу – 3-тє місце, а за темпами росту – 2-ге місце в країні. Збільшено обсяги виробництва тваринницької продукції. Серед регіонів України по поголів’ю ВРХ та корів і по виробництву молока в сільськогосподарських підприємствах область займає 1-ше місце, по поголів’ю свиней – 6-те місце.

Зростання сільгоспвиробництва дало можливість довести фактичний середній розмір орендної плати за землю до 4,2% вартості землі, що є одним із найвищих показників по Україні.

Протягом року впроваджувались 19 інвестиційних проектів по будівництву і реконструкції тваринницьких об’єктів загальною вартістю близько 1 мільярда гривень.

Загалом розвитку інвестиційної сфери протягом року приділялась важлива увага. В регіоні впроваджувалось 130 значних інвестиційних проектів загальною вартістю близько 5 млрд грн. Приріст інвестицій в основний капітал у розрахунку на 1 особу перевищує 4 тис. грн. За рейтингом оцінки розвитку регіонів Полтавщина у інвестиційній, науковій та інноваційній діяльності посідає 3 місце.

Що дала людям стабільна робота підприємств

Додатково введено сотні робочих місць. Рівень безробіття знизився майже на 2%. Щоквартально підвищувалася мінімальна заробітна плата. На кінець року середня заробітна плата по області становить 2443 грн і по рівню поступається Києву і ще 4-м промисловим областям. За два роки з 48 мільйонів гривень до 20 мільйонів знижено рівень заборгованості підприємств по заробітній платі. Забезпечено соціальні виплати.

На будівництво та реконструкцію 15 об’єктів соціальної сфери та комунального господарства було спрямовано кошти субвенції з Державного бюджету в сумі 76 мільйонів гривень. Будівництво 11 об’єктів завершено, 9 – введено в експлуатацію.

Торік капітально відремонтовано 85 загальноосвітніх навчальних закладів. Відновлена робота 30 дошкільних навчальних закладів. Контингент дітей, охоплених дошкільною освітою, збільшився майже на 3 тисячі осіб. Завдяки програмі “Шкільний автобус” підвезення учнів сільської місцевості до школи забезпечується на 99,4% (по Україні – на 91,8%).

У медицині зусилля влади були спрямовані на забезпечення населення доступною та якісною медичною допомогою шляхом удосконалення її первинної ланки. Охоплення населення наглядом сімейного лікаря зросло до 85% .

У Полтавському обласному клінічному кардіологічному диспансері створено кардіологічне відділення екстреної консультативної допомоги з дистанційно-діагностичним центром, що не має аналогів в Україні. Введено в експлуатацію другу чергу обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру, розпочато будівництво третьої черги вартістю 200 мільйонів гривень, яка розрахована на 350 ліжок. Введено в дію дитячу лікарню в Лохвиці, відкрито центр матері й дитини центральної районної лікарні у Шишаках, десятки інших крупних об’єктів медичної галузі у районах області.

Мешканці сотень сіл відчули позитивний результат реалізації заходів Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області. В 2011 році збудовано, відновлено та відремонтовано майже 300 дитячих садків, майже півтисячі шкіл, 280 медичних закладів, 400 будинків культури, 340 об’єктів торгівлі, 270 спортивних об’єктів.

Більше повноважень – більше відповідальності

Нинішнього року діятимуть 14 напрямків реалізації реформ, а минулого року діяв 21. Це дасть можливість сконцентрувати зусилля.

Президент України Віктор Янукович поставив перед Урядом чітке завдання стосовно передачі ширших повноважень від центру до регіонів. Це, зокрема, дає шанс завершити 178 об'єктів, які впродовж багатьох років стоять недобудованими.

Водночас більше повноважень – це і більше відповідальності. Серед пріоритетних напрямків – розвиток промисловості, агропромислового комплексу, житлово-комунального господарства, освіти та охорони здоров’я. Тут, як і в інших сферах, треба досягти відчутних змін. Цьому мають сприяти і додаткові інвестиції. За попередніми д
аними, їх освоєння в основний капітал у 2012 році має скласти близько 9 мільярдів гривень.

Послідовна реалізація визначених завдань дасть можливість у 2012 році розвинути позитивні тенденції, переконані регіонали. А це може бути досягнуто за рахунок напруженої праці й найширшого залучення населення. Маємо докласти максимум зусиль для здійснення роз’яснювальної роботи, донесення до громадськості суті реформ і шляхів їх реалізації.

– Важливо, щоб люди розуміли – наша партія насправді доводить свою ефективність при владі, чим вигідно відрізняється від наших постійних і нових опонентів, – наголосив Олександр Удовіченко.

Print Friendly, PDF & Email [1]