- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Минулорічні досягнення, цьогорічні перспективи

Таких високих результатів досягнуто завдяки відпрацьованій структурі посівних площ, запровадженню новітніх технологій агровиробництва, проведенню селекційної і племінної роботи, зазначив у виступі на засіданні колегії головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації з підбиття підсумків роботи галузі у 2011 році та формування завдань на 2012 рік доповідач, виконуючий обов’язки начальника управління Семен Москаленко. Торік аграрії Полтавщини отримали майже 1,3 мільярда гривень кредитних ресурсів, придбали 1240 одиниць техніки. Таким чином машинно-тракторний парк області нині оновлено на 51%. Понад 80% придбаного – техніка імпортного виробництва. Пріоритетним напрямком роботи є тваринництво. В області торік вдалося призупинити зменшення поголів’я худоби, а за рівнем виробництва молока Полтавщина посіла І місце в Україні (виробляє понад 14%). За продуктивністю молочного стада лідирують Котелевський, Оржицький та Карлівський райони, де надій на кожну фуражну корову перевищує 5,5 тисячі кілограмів. Але в 10 районах надої молока зменшилися. Стосовно загального рівня агровиробництва (рільництво й тваринництво) у 2011 році І місце в обласному рейтингу посів Шишацький, ІІ – Глобинський, ІІІ – Семенівський райони. Серед проблем – необґрунтоване розширення відведених під соняшник площ у Пирятинському, Кременчуцькому та Чутівському районах.

Визначаючи перспективи, учасники колегії наголошували на необхідності накопичити ресурси для проведення комплексу весняно-польових робіт. Адже в області доведеться пересівати майже 50% площ озимих культур. Насіння для пересіву є, відпрацьована й структура посівних площ – близько 540 тисяч гектарів відведуть під кукурудзу, до 80 – під цукровий буряк, до 160 тис. га – під сою.

Підсумовуючи роботу колегії, заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула підкреслив, що, окрім розвитку тваринництва, пріоритетами в роботі галузі у 2012 році мають бути овочівництво й розширення тепличного господарства.

Print Friendly, PDF & Email [1]