- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Не вирок, а діагноз

– Щороку ми вперше виявляємо онкозахворювання у майже 6 тисяч пацієнтів, стаціонарне лікування отримують близько 11 тисяч осіб, – розповідає заступник головного лікаря обласного клінічного онкологічного диспансеру з медичної роботи, головний онколог області Володимир Лукашенко. – Усі сучасні методи лікування онкологічних захворювань, які застосовуються в Україні й у світі, застосовуємо й ми. Не відстаємо від американських та європейських колег у плані використання найсучасніших препаратів для хіміотерапії.

Вважається, що рак – хвороба людей похилого віку. Однак нині він значно “помолодшав”. Близько 40 відсотків хворих, за словами Володимира Лукашенка, – люди працездатного віку.

Водночас лікарі попереджають: чим раніше виявлена хвороба – тим вищі шанси на швидке і стовідсоткове одужання. Крім того, лікування, скажімо, раку молочної залози на першій стадії обходиться державі у таку ж суму, як і лікування грижі чи апендициту. В останній, четвертій, стадії потрібне вже вельми дороге лікування. Саме тому дуже важливо, щоб кожен із нас свідомо, двічі на рік, проходив огляд у лікаря загальної практики – сімейної медицини. Навіть у випадку найменшого сумніву він направить до онкологічного диспансеру, де є всі можливості для точного діагностування і якісного лікування. Цьому сприяють висока кваліфікація лікарів та медичного персоналу диспансеру, сучасне медичне обладнання та постійне впровадження в медичну практику нових методів діагностики та лікування в онкології спільно з вченими кафедри онкології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”.

Втім, кожний другий випадок захворювання можна попередити, переконані медики. Для цього треба переглянути свій спосіб життя та змінити ставлення до власного здоров’я. Адже серед причин захворювання – неправильне харчування, обмеженість у русі, недостатнє перебування на свіжому повітрі, а також куріння.

Print Friendly, PDF & Email [1]