- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дні польської культури в Кременчуці

 Останній із них – Дні культури Польщі в Кременчуці. У рамках цього проекту до наддніпрянського міста прибула представницька польська делегація

у складі секретаря Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва Анджея Кунерта, Генерального консула Республіки Польща в Харкові Яна Граната, віце-консула пані Аніти Сташкевич, представників громадських формувань і самодіяльних мистецьких колективів. Разом із представниками місцевої влади вони взяли участь у низці культурно-просвітницьких заходів. Урочисте відкриття Днів культури Польщі в Кременчуці відбулося у гімназії №5, де розпочала роботу виставка “Армія генерала Андерса», присвячена героїчній боротьбі з фашистами польського корпусу, сформованого на території колишнього Радянського Союзу. Ще наприкінці минулого року Генеральним консульством Республіки Польща в Харкові, управлінням освіти Кременчуцької міської ради та АСМБР було проведено зональну вікторину, в якій учасники мали змогу продемонструвати свої знання з історії, культури та географії Республіки Польща. Однією із таких сторінок є боротьба армії генерала Владислава Андерса.

Президент АСМБР Андрій Мельник у вітальному слові зазначив: “Це справжня історія двох народів, це частка трагічної історії Європи. Це і покаяння. Наше покаяння. Ні ми, ні наші батьки не причетні до тих катувань і розстрілів… Але кожна європейська нація, якщо вона дійсно сприймає європейські людські цінності, повинна піднятися до покаяння на рівні душі… Армія генерала Андерса, що була сформована з полонених польських вояків, ксьондзів, поетів, композиторів, архітекторів, із людей, батьки яких загинули у радянських концтаборах, продемонструвала високі зразки мужності на фронтах Другої світової війни. Разом із поляками в армії Андерса були українці й білоруси, євреї і росіяни, яких сталінська смертоносна машина пропустила через свої жорна. Вшанувати пам’ять полеглих – це право і наш загальний обов’язок. Це засада християнського життя, на якій грунтується європейська цивілізація…”

Переможцям вікторини було вручено почесні відзнаки та цінні подарунки. Під час заходу також були продемонстровані відеоматеріали, присвячені з’єднанню армії генерала Андерса. Захід супроводжувався виступами польських самодіяльних мистецьких колективів.

Польські гості відвідали Кременчуцьке педагогічне училище ім. А.С.Макаренка. Директор училища, депутат обласної ради Іван Гальченко ознайомив із роботою навчального закладу. Також відбулася зустріч із студентами училища, в якій за допомогою скайп-зв’язку взяли участь і учні з польського містечка Тулче. Під час спілкування студенти училища презентували свій навчальний заклад, розповіли про участь у різноманітних проектах, зокрема польських. Пан Анджей Кунерт розповів про діяльність очолюваної ним Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва, виставку “Армія генерала Андерса», відповів на численні запитання учасників зустрічі. Про розвиток польсько-українських відносин та роботу Генерального консульства розповів Генеральний консул Республіки Польща в Харкові пан Ян Гранат. На завершення зустрічі керівництво Кременчуцького педагогічного училища вручило польським гостям лист-звернення щодо налагодження партнерських стосунків між навчальними закладами педагогічного профілю Кременчука й Польщі.

Print Friendly, PDF & Email [1]