- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Центром реформ стануть регіони

Проводив нараду міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

 У числі запрошених – керівники Донецької, Харківської, Луганської, Сумської, Полтавської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Присутні обговорили підходи до реалізації реформ на місцях, зокрема механізми реорганізації адміністративно-територіального устрою держави.

Першочерговим завданням влади, вважає Анатолій Близнюк, є стимулювання точок росту економіки та створення рівних умов для розвитку регіонів. Міністр наголосив на необхідності вибудувати на місцях своє бачення реформи, кінцевим результатом якої стануть зміни законодавчої бази, підзаконних актів, а також менталітету жителів.

– Хід і результат конкретних реформ, ініційованих Президентом, у цьому році повністю зосереджений у регіонах країни, – зазначив Анатолій Близнюк.

За його словами, Президент України Віктор Янукович центром реформ у нинішньому році визначив регіони, і такий акцент абсолютно закономірний. Адже загальнонаціональні реформи мають безпосередній вплив на жителів, підприємницькі структури, установи та організації кожної без винятку території.

Директор Департаменту регіонального розвитку міністерства Сергій Романюк ознайомив присутніх з аналітичними даними, в яких прослідковується сучасна динаміка скорочення міського і сільського населення. Причому сільське населення скорочується удвічі швидше. Це позначається на економічному стані сільських населених пунктів, зумовлює погіршення соціальної інфраструктури, яку немає кому утримувати. Чисельність населення в сільських громадах впливає також на їхню дотаційність. Так, чим чисельніша громада, тим менше потребує дотацій. При кількості населення 8–9 тисяч людей рівень дотаційності зменшується до 20%. За умов успішної реалізації реформи шляхом об’єднання громад з’явиться можливість концентрації коштів. Громада матиме свій орган виконавчої влади, який зможе надавати більший перелік стандартизованих послуг, за рівнем надання яких проводитиметься постійний контроль. Сьогодні існують певні обмеження щодо об’єднання громад: законодавча невизначеність, відсутність стимулу об’єднання, а також конкретних механізмів для цього. Основні принципи, за якими планується здійснювати адміністративно-територіальну реформу, – конституційність і законність, добровільність, економічний ефект, державна підтримка, прозорість і відкритість.

Анатолій Близнюк наголосив також на тому, що регіони повинні надати свої пропозиції щодо реформування адміністративно-територіального устрою.

Print Friendly, PDF & Email [1]