- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сторічні традиції “школи коновалів”

Взагалі “школи коновалів” створювались ще з 1715 року. В Лубнах у давні часи відкривалися аптеки, де продавали ліки для людей та свійської худоби. Традиції лікування тварин тут мають більш як вікову історію. Помножені на сучасну матеріальну базу, досвід ветлікарів і їхню любов до братів наших менших, глибокі корені професіоналізму дають хороші результати.

Нині поряд працюють дві установи – районна державна лікарня ветеринарної медицини, яка здійснює лікувально-профілактичну роботу серед населення та в господарствах, де утримуються сільськогосподарські тварини, і районне управління ветмедицини, завдання якого – нагляд і контроль за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог.

– У нас є 5 дільничних лікарень і районна держветлабораторія, що проводить діагностичні дослідження для контролю за продукцією тваринного походження і діагностики хвороб, – розповідає заступник начальника Лубенської районної державної лікарні ветеринарної медицини Віктор Грищук.

Віктор Григорович працює у ветслужбі Лубен 40 років.

– Після закінчення Харківського зооветеринарного інституту був лікарем-епізоотологом, заступником начальника станції по боротьбі з хворобами тварин, тривалий час – головним ветлікарем району, – згадує ветеран праці. – На моїй практиці у районі траплялися три випадки сибірки, на яку хворіють усі теплокровні. Це захворювання дуже серйозне й небезпечне і для людей, і для тварин. Складність у тому, що більше ста років його збудник зберігається в землі. Сьогодні  сибірка майже на 100 відсотків профілактується вакциною. Нині все поголів’я ВРХ, коні, вівці вакцинуються проти неї. Вся ветслужба в Україні проводить таку роботу. Ми робимо тваринам щеплення проти сибірки, чуми, сказу, інших захворювань, які називаємо “бюджетними”, адже держава виділяє для цього кошти і препарати.

У районній ветлікарні працюють четверо спеціалістів-лікарів, п’ять дільничних ветлікарів, в управлінні ветмедицини – троє фахівців. Кожна дільнична лікарня обслуговує 4–7 сільських рад – один ветлікар на 15–20 сіл. Це, звичайно, недостатньо, каже Віктор Грищук. Ветеринар у селі знадобиться завжди. Навіть коли господар забиває худобу на м’ясо, потрібен ветеринарний висновок. Зараз у господарствах району утримується 4 тисячі голів ВРХ. У населення – приблизно 5 тисяч голів ВРХ, 12 тисяч свиней. Тому додатково для надання ветеринарних послуг створене ТОВ “Лубенська райветлікарня”. Ветеринарні лікарі працюють у місті в клініці, й при кожній сільській раді є сервісний ветеринарний пункт.

… Ветеринарний лікар рятує людство – цей мудрий вислів уже понад століття є своєрідним професійним девізом ветпрацівників Лубенського району.

Print Friendly, PDF & Email [1]