- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Хто в будинку хоче жити?

Насамперед подібна реакція викликана тим, що впродовж останніх років місту вдавалося доводити показник здачі житла в експлуатацію до 30 тис. кв. м. Минулого ж року із запланованих 23,8 тис. кв. м багатоквартирного житла фактично введено в експлуатацію 15 тис. кв. м (61%) у семи багатоповерхівках і 10 тис. кв. м індивідуального житла, що менше показника 2010 року.

У міськвиконкомі Кременчука такий спад темпів пояснюють низькою купівельною спроможністю мешканців й відсутністю доступного кредитування. Варто зазначити, що один із будинків у кварталі 278 будується за державною програмою забезпечення молоді житлом (46 квартир) та за державною програмою “Доступне житло” (36 квартир). Для набуття такого статусу він пройшов відбір спеціальної міжвідомчої комісії Міністерства регіонального розвитку та будівництва, яка працювала в усіх регіонах. Нині замовник будівництва – Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву – планує ввести цей будинок в експлуатацію вже поточного року. Єдина проблема – відсутність бажаючих купувати квартири, хоча програма й передбачає співфінансування замовника будівництва і держави. За умовами проекту “Доступне житло” 30% вартості квартири має оплатити Держбюджет, а 70% – претендент на квартиру. Означену суму він повинен перерахувати відразу або ж оформити кредит у банку. Програма не має вікових обмежень. Більше того, міськвиконком спростив процедуру постановки на квартирний облік, знявши обмеження необхідного терміну проживання у місті. Однак підвищеного попиту серед бажаючих отримати квартири це не викликало, минулого року привабливою на перший погляд пропозицією скористалося всього шість сімей. Іншим не вистачає фінансових можливостей, тому 30 квартир поки що залишаються без господарів.

Не кращою є ситуація і з молодіжним будівництвом. Минулого року із 200 претендентів за цією програмою житлові умови покращила всього 21 сім’я, але не через відсутність бажаючих. Навпаки, пільгові умови приваблюють багатьох. А саме: кредит під 3% річних, зниження оплати за квартири за умови наявності двох і трьох дітей – від 25% до 50%. Однак шанси отримати усі ці переваги досить невеликі: як свідчить статистика – один із десяти. Тож деяким претендентам доводиться сходити з дистанції через досягнення 35-річного віку, так і не дочекавшись квартири. У Державному бюджеті поточного року фінансування молодіжного житла залишається на минулорічному рівні. Тож чекати якихось значних зрушень не доводиться.

Ще однією пільговою програмою кредитування працівників сфери освіти змогла скористатися всього одна родина кременчуцьких педагогів. Їй вдалося оформити кредит під 3% річних, маючи місячний сукупний сімейний дохід 4–4,5 тис. грн. Хоча проектом цікавилося майже 150 бажаючих. Однак їхні доходи виявилися замалими.

Ось такою є ситуація з придбанням нового житла у Кременчуці, у той час як на квартирному та кооперативному обліках у міськвиконкомі перебуває 6095 сімей.

Щодо планів будівельної галузі Кременчука, то в 2012 році пріоритетним напрямом залишається добудова об’єктів незавершеного житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності. Усього, за намірами забудовників, планується ввести в експлуатацію 23,9 тис. кв. м загальної площі житла, що становить 96,8% від очікуваних показників 2011 року. Серед них – чотири багатоквартирних житлових будинки загальною площею          13,9 тис. кв. м (205 квартир), у тому числі й будинок, який будується за державними програмами. Проте охочих заселятися в них не більшає. Чому? Неважко здогадатися…

Print Friendly, PDF & Email [1]