- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Від історичного спадку – до новітніх технологій

Спеціалісти підприємства завжди відкриті до спілкування з тими, хто виявляє інтерес до особливостей господарювання в “Декабристах”, адже переконані, що й самим досягати успішних результатів вдається завдяки тому, що їхній директор Володимир Григорович Цибенко, досвідчений зоотехнік-селекціонер, кандидат сільськогосподарських наук, постійно вивчає передовий досвід розвитку галузі й орієнтує  підприємство на запровадження новітніх технологій. Уже кілька років у господарстві практикують безприв’язний спосіб утримання ВРХ на фермах із дорощування молодняку та відгодівлі худоби. Середньодобові прирости складають 800 грамів. Усього в “Декабристах” утримують 1119 голів ВРХ, в тому числі 522 корови. На кінець другої декади грудня середні надої на одну корову сягали 6 тисяч кг. Невдовзі дійне стадо планують збільшити до 600 корів. Про ручне доїння у “Декабристах” уже й не згадують, давно звикли до молокопроводу. Варто зазначити також, що продукція місцевої молочно-племінної ферми вигідно вирізняється й за якісними показниками, адже молоко від корів айширської породи має високий вміст жиру.

– У тваринництві застосовуємо також “холодний” метод утримання телят, – розповідає заступник директора, головний економіст господарства Ольга Судовцова. – Йдеться про те, що новонароджених теляток поміщаємо в окремі “будочки”, адже відомо, що спільне перебування на цьому етапі дуже негативно позначається на стані здоров’я худоби.

Чимало господарників приїздять у Великий Байрак саме заради ознайомлення із ефективним веденням свинарства. Солідна історія діяльності підприємства в цьому напрямі та статус єдиного в Україні племзаводу з розведення миргородської породи свиней спонукають до пошуків нових шляхів розвитку, тож після грунтовної розповіді – екскурсу в минуле – на візитерів чекають не менш корисні спостереження за облаштуванням сучасних відгодівельних комплексів. Свині перебувають на так званій “глибокій підстилці” з соломи. До кормів та води вони мають постійний доступ: ця новація відома у свинарстві як “шведський стіл”.

– Перевагами миргородської породи свиней є скороспілість і, звісно ж, хороші смакові якості продукції, – говорить Ольга Судовцова. – Сьогодні працюємо над тим, щоб мати в господарстві пункт штучного запліднення свиней.

Утримують у господарстві також овець і коней, розвивають птахівництво: понад 2 500 курей та 1 200 перепелів. Щодо останнього, то поки що це заняття не стільки для прибутків, як для освоєння ще одного нового й цікавого напряму сільгоспвиробництва. Ідея започаткувати його в “Декабристах” належить знову ж таки Володимиру Цибенку. Щодня на товарній перепелиній фермі збирають близько 300 яєць, але вони йдуть не тільки на реалізацію, а й для потреб місцевої їдальні.

Є в господарстві й своя пасіка – 60 бджолосімей. Користь від пасіки подвійна: цілющий солодкий продукт і запилення сільгоспкультур. Неабиякою підтримкою для підприємства є власні сушарка, комбікормовий завод. 4 мільйони 215 тисяч гривень господарство витратило протягом 2011 року на придбання сільгосптехніки. Технічний арсенал поповнився комбайном “Клас”, культиватором “Хорш”, який докупили для раніше придбаного трактора “НьюХоланд”, а також новенькими зерновою та кукурудзяною жатками, валкувачем, що дозволяє заготовляти сіно та сінаж за новими технологіями.

Земельних угідь сільгосппризначення у “Декабристах” – 3251 га, крім того, підприємство орендує паї в навколишніх селах. Минулого року люди отримали на пай належну плату. Варто враховувати, що в самому дослідному господарстві землю зберегли нерозпайованою, тож своїм пенсіонерам тут із нового врожаю надають благодійну допомогу: цього разу вони отримали по 500 кг зерна кукурудзи, 250 кг зерна пшениці, 60 кг насіння соняшнику, а ще – можливість безкоштовного обробітку земельних наділів площею до 60 соток. Втім, право на все це надали справді патріотам підприємства – тим, хто пропрацював не менше 17 років перед пенсією. Таких у “Декабристах” сьогодні 203 особи.

– Валовий збір зернових минулого року становив 8375 тонн, – продовжує Ольга Антонівна. – Середня урожайність – 55 центнерів із гектара. Зокрема кукурудзи ми зібрали 4969 тонн при урожайності 102 центнери з гектара. Але скажу про таку особливість: незважаючи на хороший урожай зернових, наш показник нижчий за середній показник по району, оскільки ми одне з небагатьох підприємств, що займаються вирощуванням гороху, проса, гречки, ячменю, які традиційно дають нижчі врожаї, ніж, скажімо, кукурудза. Крупні ж приватні господарства не хочуть братися за вирощування культур, які не можуть принести їм надприбутків.

Окрім того, підприємство активно займається насінництвом. Зокрема насіння кормового буряку минулого сезону отримали 10 т. Господарство вирощує й реалізує також елітне насіння різних сортів ячменю, вівса, гречки, люцерни, сої, гороху та інших культур. Попит на такий посівний матеріал був би набагато більшим, якби українські аграрії мали вищу купівельну спроможність, а не були змушені обходитись часто лише тим, що мають у власних засіках.

Дбає господарство й про соціальну сферу Великого Байраку. При підтримці господарства й особисто його керівника, депутата районної ради Володимира Цибенка в селі невдовзі повноцінно запрацює дитячий садочок, який раніше був лише сезонним: на благодійній основі підприємство нині допомагає вирішити проблеми з опаленням приміщення. Надає агроформування також автобус для підвезення дітей до школи, а раз на тиждень – для всіх, хто потребує відвідати лікарню у Великих Сорочинцях; забезпечує їдальню місцевої школи продуктами харчування: овочі надають безкоштовно, м'ясо та молоко – за дуже помірними цінами.

Поміж клопотами буденними-щоденними з хвилюванням розмірковують сьогодні в “Декабристах”, як і в інших сільгосппідприємствах, про майбутнє української землі: й директор господарства, й усі досвідчені спеціалісти глибоко переконані, що вона повинна залишитися власністю держави.

Print Friendly, PDF & Email [1]