- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Життєві істини Володимира Несена

З раннього дитинства допомагав батькам. Це й визначило подальший життєвий шлях: Хомутецький ветзоотехнікум, Полтавський сільськогосподарський інститут дали надійну базу для професійного зростання. По закінченні вузу Володимир Григорович працював дванадцять років головним зоотехніком у колгоспі, обіймав ряд керівних районних посад. А коли у 1994 році звільнилася посада директора тоді ще радгоспу “Оржицький” (господарство, не витримавши штормів економічних негараздів, занепало), Володимир Григорович, відмовившись від досить перспективної щодо кар’єрного зростання роботи, висловив несподіване прохання: направити його у відстаюче агроформування…

Нині СТОВ “Агрофірма “Оржицька” – у числі передових на Полтавщині. Про вагомі й стабільні здобутки сільгосппідприємства “Зоря Полтавщини” інформує у своїх публікаціях. Однак шлях до високих врожаїв і надоїв був вельми складним.

– Ставати на ноги було непросто, – згадує Володимир Григорович, – бо навіть гроші в ті важкі часи майже “не ходили”. Техніку, запасні частини, пальне доводилося брати по бартеру.

Команда професіоналів, основу якої склали головні спеціалісти колишнього радгоспу, роботу з відродження сільгосппідприємства почала з визначення мети й шляхів її досягнення. Проводили збори, бесіди. Вдалося переконати людей у необхідності збереження цілісного господарського комплексу, зокрема тваринництва, адже ця галузь забезпечує цілорічні надходження, постійну роботу. А ще пообіцяли щомісячний високий заробіток, відповідний трудовому вкладу, з додатковою оплатою за понадпланову продукцію. І слова дотримали.

– Не можна людей обманювати, з ними треба чесно розраховуватися і говорити правду, – переконаний Володимир Несен.

Цю просту й мудру істину Володимир Григорович сповідує протягом всього трудового життя, прагне, щоб і його молоді колеги керувалися нею.

 Агрофірма “Оржицька” – надійна опора місцевої територіальної громади. За рахунок сільгосппідприємства підтримується й розвивається сільська інфраструктура. Зокрема, коштом СТОВ вперше на Полтавщині провели газифікацію навколишніх населених пунктів за сучасними технологіями.

– Це подяка людям за те, що не покинули село в скрутну годину в пошуках кращого життя, – наголошує Володимир Несен.

Аграрне виробництво пов’язане з ризиками. Володимир Григорович переконаний, що селянин не може ефективно господарювати без “запасного парашута”, адже прийнятні ціни на зерно бувають далеко не кожного року. Таким “запасним парашутом” стало для агрофірми тваринництво. Коли вдалося створити надійну економічну й виробничу базу, з’явилася можливість впроваджувати інтенсивні технології.

– Інтенсифікацією я вважаю не виснаження грунтів, а тим паче – трудових ресурсів. Ми повинні створити людям належні умови праці, берегти довкілля, впроваджувати ресурсозберігаючі технології, виробляти продукт найвищої якості… Ось така інтенсифікація дає перспективу селянину й селу. Все це ми просто зобов’язані відстояти й захистити, – ділиться роздумами Володимир Григорович Несен. За ними – не декларації, а конкретні справи.

Колектив “Зорі Полтавщини” приєднується до численних поздоровлень, які надійшли і надходять на адресу  Володимира Григоровича Несена, й зичить йому міцного здоров’я, рясних засівів і щедрих ужинків, успіхів у всіх добрих починаннях.

Print Friendly, PDF & Email [1]