- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У Новий рік – із новим бюджетом

Пленарному засіданню передувало спільне засідання постійних комісій обласної ради, яке провів голова постійної комісії з питань бюджету та управління майном Валерій Пархоменко (ПР). Були розглянуті питання, внесені до проекту порядку денного дев’ятої позачергової сесії.

Перед початком пленарного засідання, за традицією, у сесійній залі керівники області вручили  почесні відзнаки обласної ради  ветерану органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Вілену Безверхньому, депутату обласної ради Володимиру Мирошниченку (ПР), директору Державного архіву Полтавської області Ганні Білоус, директору комунального підприємства “Об’єднане готельне господарство” Григорію Буйвалову.

Депутати внесли зміни до показників обласного бюджету на 2011 рік відповідно до Бюджетного кодексу України. Зокрема внесені зміни до обсягу видатків на охорону здоров’я за рахунок збільшення субвенції з обласного бюджету Сумської області (227,7 тис. грн) та зменшення – з бюджету Харківської області (148,9 тис. грн) для розрахунків із Полтавською обласною клінічною психіатричною лікарнею              ім. О. Ф. Мальцева за лікування хворих жителів цих областей. Збільшився обсяг субвенції з Держбюджету місцевим бюджетам на виплату соціальних допомог на дітей-сиріт у сумі 109,6 тис. грн і одночасно здійснений її перерозподіл між місцевими бюджетами області.

Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013–2014 роки на сесії представила заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович. Цей документ, зазначила вона, є невід’ємною складовою обласної Програми економічних реформ на 2010– 2014 роки “Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом”. У Програмі, метою якої є зростання добробуту і підвищення якості життя населення за рахунок забезпечення позитивних структурних зрушень в економіці, підвищення її конкурентоспроможності, визначені цілі, завдання та заходи економічного і соціального розвитку області на 2012 рік, а також основні напрями розвитку на найближчу перспективу.  За кожним напрямом регіональної політики сформульовані проблемні питання, ризики та критерії ефективності виконання заходів. Ці заходи повинні закласти основи для стійкого довгострокового економічного зростання та підвищення добробуту населення. Проект Програми був розміщений на сайтах облдержадміністрації і головного управління економіки ОДА, відбулося його громадське обговорення.

У 2012 році прогнозується збільшення валової доданої вартості на 5,5%. Поступово збільшиться питома вага виробничої сфери (промисловості й транспорту – до 52%, сільського господарства – до 13%). Подальший розвиток промислового комплексу області в наступному році забезпечать машинобудування, добувна, нафтопереробна і хімічна промисловість. Темпи зростання обсягів промислового виробництва становитимуть 7,5%. Темпи виробництва валової продукції сільського господарства за оптимістичним сценарієм становитимуть 100%, за песимістичним – 95%. Обсяг інвестицій в основний капітал становитиме 9,9 млрд грн, що на 3,7% більше, ніж у 2011-му. Накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій через рік має досягти 700 млн дол. США. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у 2012 році досягне 2852 грн і зросте на 16,4%. Реальна зарплата найманих працівників із урахуванням впливу споживчих цін збільшиться на 7,9%.

Особливістю Програми є наявність окремого розділу, де перелічені інвестиційні проекти наступного року. Разом із пропозиціями міст і районів таких проектів нараховується близько 500 на загальну суму понад 4 мільярди гривень. Серед 75 наймасштабніших проектів – модернізація виробничих потужностей Полтавського ГЗК,  будівництво селища будівельників ТОВ “ВОРСКЛА сталь” поблизу Комсомольська і закінчення будівництва механічної майстерні й залізничних колій цього підприємства, введення другої черги потужностей із виробництва пасажирських вагонів ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” у Кременчуці, модернізація підготовки питної води на ПАТ “Миргородський завод мінеральних вод”, модернізація сироробного виробництва на ТОВ “Гадячсир”, будівництво молочнотоварних комплексів у Великобагачанському, Котелевському, Шишацькому, Глобинському районах, впровадження крапельного зрошення фруктів і овочів у Карлівському районі та Чутовому, будівництво мосту через Дніпро в Кременчуці, реконструкція міського центру реабілітації дітей-інвалідів у Полтаві, добудова обласного протитуберкульозного диспансеру в Полтаві, реставрація краєзнавчого музею в Полтаві.

Пропоновану Програму депутати затвердили.

Проект обласного бюджету на 2012 рік представив начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Павло Кропивка. Загальний обсяг доходів обласного бюджету пропонується встановити у сумі 2580935 тис. грн; загальний обсяг видатків – у сумі 2580915 тис. грн. У порівнянні з роком, що минає, головний фінансовий документ регіону передбачає збільшення доходної частини за рахунок зростання дотацій вирівнювання з Державного бюджету, плати за надра, податкових надходжень. Ці кошти планується спрямувати на видатки по захищених статтях – на заробітну плату, енергоносії тощо.

Найбільшою складовою доходів бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Прогнозні його надходження становлять 563,8 млн грн. У порівнянні з 2011 роком це більше на 63,7 млн грн, або на 12,7%. Від підприємств комунальної форми власності плануються надходження податку на прибуток до обласного бюджету в сумі 2,5 млн грн. Обсяг дотації вирівнювання з Держбюджету затверджено в сумі 215,6 млн грн, що на 10,2 млн більше, ніж у 2011 році.

Видатки на утримання закладів освіти обласного підпорядкування та проведення галузевих програм передбачені в сумі 463,9 млн грн, на галузь охорони здоров’я – 452 млн грн. Сума коштів на соціальний захист і соціальне забезпечення без урахування субвенцій із Держбюджету збільшується у порівнянні з минулим роком на 8,6 млн грн, або на 12,7%, і становить 75,9 млн грн. На медичне обслуговування чорнобильців передбачено 1,1 млн грн. На допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям,  інвалідам із дитинства, дітям-інвалідам за рахунок субвенції з Держбюджету спрямовується 871,9 млн грн. У порівнянні з роком, що минає, це на 78,6 млн грн більше. Допомогу на дітей отримають понад 130 тисяч сімей.

Запитання і зауваження до проекту бюджету висловили депутати Олександр Масенко (КПУ), Михайло Стеценко (КПУ), Юрій Цомартов (СПУ), Іван Коваль (СПУ), Валерій Головко (ФЗ). Відповідаючи на запитання депутатів, Павло Кропивка наголосив, що бюджет-2012 – оптимальний і максимально збалансований. Соціальні виплати і соціальні гарантії передбачені в повному обсязі й по захищених статтях потреби у фінансуванні забезпечуються.

Депутати прийняли обласний бюджет на 2012 рік.

Депутати також прийняли у спільну власність територіальних громад області на баланс Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського діагностичний центр у Полтаві по вулиці Залізній. У цьому приміщенні планується відкрити обласний перинатальний центр матері і дитини.

У “Різному” виступили депутати Олександр Масенко (КПУ), Анатолій Олійник (ФЗ), Степан Бульба (СПУ), Дмитро Хрістов (“Батьківщина”).

Начальник УМВС України в Полтавській області Олександр Рудяк доповів депутатам, що його переводять на нове місце роботи – начальником УМВС України у Львівській області. Керівники області подякували йому за роботу і вручили Почесну грамоту обласної ради.

Підбиваючи підсумки роботи сесії, голова обласної ради Іван Момот підкреслив:

– Якщо порівняти прийнятий фінансовий документ із бюджетом 2011 року, то доходну частину бюджету-2012 збільшено на 388 мільйонів гривень – майже на 19 відсотків, і це вселяє оптимізм. Закладено кошти на енергоносії, заробітну плату, соціальні виплати, які збільшено в середньому на 10 відсотків, враховано можливі ризики. У Новий рік ми входимо з обласним бюджетом, який забезпечує фінансування галузей охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, культури, інших галузей. Сподіваємося, що прийнятий бюджет ми не тільки виконаємо, а й перевиконаємо, як це було нинішнього року. Вже бачимо, що бюджет 2011 року перевиконується і є залишки – більше 30 мільйонів, які ми потім на черговій сесії спрямуємо на пріоритетні галузі, які визначені депутатами: медицину, освіту, соціальний захист, екологію.

– Вважаю, у нас є всі можливості збалансовано рухатися вперед у Новому році, – наголосив  голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Тим більше, що є вільні залишки, які будуть розподілені перш за все на соціальний розвиток і ті галузі, які потребують найбільшої фінансової підтримки, – соціальну сферу, медицину й освіту. Вітаю причетних до виконання бюджету і всіх полтавців із тим, що ми в Новий рік входимо з новим бюджетом. Я вдячний депутатам за підтримку. Вносити зміни і вдосконалювати бюджет можна під час роботи. Буде наповнення обласної казни – можна буде робити коригування.

Print Friendly, PDF & Email [1]