- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Фермерська толока: від виробника до споживача

До справи долучилася сільськогосподарська дорадча служба області. Разом проводили роз’яснювальну роботу, семінари, індивідуальні бесіди. Коли ж минулого року ситуація з ростом цін на товари харчування загострилася, Кременчук було вибрано місцем централізованого проведення фермерської толоки. До її участі в заходах залучили фермерів Кременчуцького, Глобинського, Козельщинського, Семенівського районів. Здавалося, усе було зроблено для того, щоб створити для фермерів належні умови.

– Утім, відразу ж наштовхнулися на неприйняття з боку фермерів, – продовжує розмову Світлана Андрієнко, директор ТОВ «Полтавська обласна сільськогосподарська дорадча служба». – Починати було дуже важко. На першому етапі торгувати приїхало 6–8 фермерів, із числа тих, кого нам просто вдалося вмовити. Нарікань довелося вислухати багато. Зокрема, це були скарги з приводу того, що на ринках Кременчука фермерів виставляли за ворота, а товар нищили. Приїхали «першопроходці», поторгували, переконалися, що їм ідуть назустріч і їхня продукція потрібна споживачам.

Привабливою толока для фермерів стала тоді, коли з’явилися економічні важелі. Варто додати, що у Кременчуцькому районі фермерський бізнес набирає обертів. За словами голови райдержадміністрації Юрія Нагорного, нині на територіях 19 сільських рад зареєстровано 85 фермерських господарств.

Нині фермерська толока у наддніпрянському місті працює під гаслом «Субота – день фермера». Сільгоспвиробники торгують овочами, крупами, борошном, олією, медом, яйцями, салом, м’ясом… Напередодні Новорічних і Різдвяних свят ми відвідали один із продовольчих ярмарків.

Впало у вічі, що на території толоки продають м’ясо і сало лише у павільйонах. Там триває жвава торгівля, адже серед мешканців міста вже є багато прихильників фермерської продукції.

– І ціни нижчі, і якість краща, – зазначає пенсіонерка Валентина Іванівна. – Особливо приваблюють домашні делікатеси, які так смачно готують сільські господині.

На подвір’ї не менш активно купували овочі, фрукти, рибу, яйця, тушки курей, качок, гусей, молочні продукти.

Заступник голови Кременчуцької райдержадміністрації Олександр Тютюнник пояснює:

– У середньому щосуботи на ярмарку реалізовують понад 2 тонни м’яса, близько тонни свійської птиці, майже 600 літрів молока, 300 кілограмів сиру домашнього, 200 кілограмів сметани. Усе це свідчить про те, що фермерська толока прийшлася до вподоби не тільки споживачам, а й самим фермерам. Сьогодні вже можна констатувати, що фермерські господарства створили у місті свою маркетингову структуру. На ринках Кременчука та Комсомольська вони мають не тільки торгівельні місця, а й свої стаціонарні пункти, де і реалізовують те, що виростили та виробили.

Один із таких павільйонів із назвою «Ваш фермер» на території фермерської толоки відкрили Людмила та Олександр Самойленки, фермери із села Гориславці Кременчуцького району, які впродовж шести років займаються розведенням свиней і великої рогатої худоби. Спочатку вирощене здавали на реалізацію заготівельникам, але згодом довелося відмовитися від посередницьких послуг.

– Коли започаткували фермерську толоку, для нас з’явилося світло в кінці тунелю, – розповіла Людмила Самойленко. – Ми орендуємо магазин і працюємо щодня, крім понеділка. Маємо постійних споживачів.

Досить великим попитом на толоці користуються олія «Деївська», продукція сільгоспкооперативу «Іскра», СФГ «Атланта», СГП «Майбородівське», овочева продукція ФГ «Пустовіт і сини», інших фермерських господарств та індивідуальних виробників із Кременчуцького і сусідніх районів.

Print Friendly, PDF & Email [1]