- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Алгоритм порозуміння

Мирний атом приборкували тисячі наших співгромадян. Нині вони потребують і соціального захисту, і лікування.

***

В обласній лікарні відновного лікування на базі терапевтичного відділення відкриті палати для ліквідаторів аварії на ЧАЕС – загалом 30 ліжок. Протягом року тут проходять безкоштовне оздоровлення і лікування понад 600 громадян цієї категорії. У День ушанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, заступник голови ОДА Олександр Коваль, начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак відвідали палати, де лікуються чорнобильці, поспілкувалися з ними, вручили подарунки.

Голова облдержадміністрації нагадав, що з 1 січня 2012 року згідно з Постановою Кабінету Міністрів України виплати пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, значно зростуть – удвічі й утричі. Органи Пенсійного фонду розпочинають перерахунок виплат.

– Розуміє потреби чорнобильців і обласна влада. Діють обласні програми підтримки й соціального захисту ліквідаторів та осіб, постраждалих від аварії. На останній сесії депутати обласної ради виділили додаткові кошти на придбання медикаментів для чорнобильців області. Ми робимо усе, щоб знайти алгоритм порозуміння з людьми цієї категорії, адже вони у свій час ліквідовували найбільшу техногенну катастрофу в світі, – підкреслив Олександр Удовіченко.

***

Обговорити проблеми, покласти квіти до пам’ятника ліквідаторам Чорнобильської катастрофи біля головного корпусу Української медичної стоматологічної академії, згадати тих, хто вже відійшов у вічність, зібралися чорнобильці – активісти громадських організацій.

– З року в рік справжніх чорнобильців залишається все менше, – говорить ліквідатор аварії на ЧАЕС Олександр Печніков. – Кожен ліквідатор залишив там своє здоров’я. Ми будемо відстоювати наші права в рамках закону.

***

Ветеранів і співробітників органів внутрішніх справ – ліквідаторів аварії на ЧАЕС привітали в актовому залі УМВС України в Полтавській області заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, перший заступник начальника УМВС Дмитро Неклюдов, голова обласної організації “Чорнобиль”, ветеран органів внутрішніх справ Віктор Міщенко.

Обласна влада щорічно переглядає обласні програми з підтримки чорнобильців у бік збільшення фінансування, робить усе можливе для поліпшення їх медичного обслуговування, наголосив Олександр Коваль. Володимир Марченко розповів про виконання затвердженої обласною радою Програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пам’ять ліквідаторів – пожежників і міліціонерів, які відійшли за межу вічності, вшанували хвилиною мовчання. Учасники заходу поклали квіти до меморіалу загиблим правоохоронцям.

***

Заходи з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС пройшли в містах і районах Полтавщини.

Print Friendly, PDF & Email [1]