- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На шляху розвитку та модернізації

Господарство спеціалізується на вирощуванні цукрових буряків. Тут також культивують озиму пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою та соняшник. В основі господарювання – прогресивні технології, високоякісний насіннєвий матеріал, продуктивна техніка. Цього року у ВП “Агрофірма “Шишацька” зібрали понад 22 тисячі тонн зернових. Урожайність цукрового буряку склала 450 ц/га в заліковій вазі. Тваринницька галузь – також пріоритет розвитку ВП “Агрофірма “Шишацька”. На балансі виробничого підрозділу є племінне господарство, яке спеціалізується на розведенні української чорно-рябої молочної породи корів. Кількість ВРХ становить 1530 голів, у тому числі 769 – дійне стадо. Кормів для тваринництва заготовлено на півтора року наперед. Як пояснив Сергій Жилін, це необхідно для того, щоб забезпечити однотипну відгодівлю ВРХ. Цілий рік раціон буде незмінним – силос, сінаж, сіно, а також – премікси та комбікорм, завдяки яким худоба буде отримувати необхідні поживні речовини.

– Щороку, коли худобу переводили на зелений корм, спостерігалося зниження її продуктивності, адже для тварин це було своєрідним стресом. Завдяки ж однотипному вигодовуванню ми сподіваємося на збільшення надоїв молока без різких сезонних спадів, – зазначив директор ВП “Агрофірма “Шишацька” Сергій Жилін.

Серед першочергових завдань господарства – збільшення продуктивності корів за рахунок селекції. Але й зараз надої молока в агрофірмі “Шишацька” – одні з найбільших у районі. До кінця поточного року господарники розраховують, що показник продуктивності кожної корови буде не менше, ніж 6,2 тис. кг молока.

Дбає ВП “Агрофірма “Шишацька” і про розвиток соціальної сфери. Відповідно до угоди про соціальне партнерство із сільськими та селищними радами щороку сільгоспформування виділяє по 15 гривень за кожен гектар орендованої землі на розвиток територіальних громад, на землях яких господарює. Окрім цього, допомагає продуктами будинкам ветеранів, надає транспорт для підвезення дітей у школу, долучається до благоустрою сільських територій, не лишаючись осторонь жодної з проблем як економічного, так і соціального життя.

***

“Агрофірма “Гоголеве”, що також є виробничим підрозділом ТОВ “Агрофірма ім. Довженка”, господарює на території чотирьох сільських рад Шишацького і Диканського районів. У її обробітку – 8 тисяч гектарів орної землі, де вирощують зернові та технічні культури. Профілююча серед них – також цукрові буряки, під які відведено 1,7 тисячі гектарів ріллі.

У господарстві з року в рік досягають високих врожаїв. Наприклад, цьогоріч зібрали озимої пшениці – 55,3 ц/га, ячменю – 34,2 ц/га, сої – 30,5 ц/га, соняшнику – 24,5 ц/га. Порадувала аграріїв і кукурудза, яка дала майже по 105 ц/га. Урожайність цукрового буряку склала 500 ц/га.

У ВП “Агрофірма “Гоголеве” планомірно оновлюють машинно-тракторний парк. Нині в господарстві є сучасна техніка імпортного виробництва для збирання урожаю та обробітку ґрунту, зокрема зернозбиральні комбайни “Case”, “Lexion”, “Mega”, бурякозбиральні – “WIK”, а також культиватори, причіпне обладнання. Використання такої техніки не лише суттєво прискорює темпи робіт, а й покращує умови праці.

Одна з провідних галузей виробництва у агрофірмі “Гоголеве” – тваринництво. Нині в господарстві утримують 1600 голів ВРХ, в тому числі 1000 корів. Цього року для відгодівлі худоби було заготовлено 19,2 тисячі тонн силосу, майже 2 тис. тонн сіна, понад 15 тисяч тонн сінажу. У господарстві переконані, що завдяки однотипній силосно-концентратній системі відгодівлі худоби вдасться суттєво збільшити надої.

Має у своєму господарстві ВП “Агрофірма “Гоголеве” й сучасний молочнотоварний комплекс, розрахований на 1000 голів дійного стада. Обладнаний він за технологією чеської компанії “Bauer Technics” на замовлення агропромхолдингу “Астарта-Київ”. Нині експлуатується лише перше приміщення комплексу, де утримується 500 корів. Друге ж, за словами директора виробничого підрозділу Анатолія Легейди, почне функціонувати наприкінці року. Всі корови, які знаходяться на комплексі, утримуються за новою безприв’язною системою, що не обмежує їхнього доступу до корму та води, дозволяє вільно рухатися, за допомогою інноваційних технологій визначається оптимальний раціон. Комплекс має сучасний доїльний зал, розрахований на 40 корів. Процес доїння виключає контакт людини із молочною сировиною.

Результатом ефективного господарювання стали високі показники якості та кількості молока. Зокрема, цьогорічний надій у розрахунку на одну фуражну корову склав більше 5,8 тис. кг.

ВП “Агрофірма “Гоголеве” не стоїть осторонь і соціальних питань, надаючи продукти місцевим дитячим садочкам та школам. Також завдяки виробничому підрозділу дітей із навколишніх сіл підвозять в школу, дитсадок. Активно долучається агрофірма й до проведення необхідних заходів та робіт, спрямованих на соціальний розвиток села.

Print Friendly, PDF & Email [1]