- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Олександр Удовіченко: “Рекордний ужинок – результат спільної роботи обласної громади”

– П’ятимільйонний ужинок – це результат спільної роботи громади Полтавщини, – наголосив керівник області, – а насамперед тих, хто працює в сільському господарстві, людей, які роками докладають багато зусиль для удосконалення технології сільськогосподарського виробництва як у галузі рослинництва, так і в галузі тваринництва.

Зазначалося, що на початок грудня аграрії Полтавщини по всіх категоріях господарств зібрали понад 5 мільйонів 30 тис. тонн зерна при середній урожайності 51,9 центнера з гектара, у тому числі кукурудзи – близько 3 мільйонів 450 тис. тонн при урожайності 78,9 центнера з гектара. А продуктивність кукурудзяних полів по сільськогосподарських підприємствах на площі 375 тис. га становить 82 центнери з гектара в заліковій вазі.

Цьогорічний валовий збір зернових і зернобобових культур перевищує середній показник за останні 5 років на 1 мільйон 700 тис. тонн та минулорічний – на 2 мільйони 147 тис. тонн (ріст складає 175 відсотків).

Найкращі показники продуктивності зернових та зернобобових культур мають господарства Новосанжарського, Машівського, Миргородського, Лохвицького та Великобагачанського районів.

Значно зросло виробництво інших культур. Цукрових буряків зібрано близько 2,7 мільйона тонн (+42% до минулого року), соняшнику – 560,6 тис. тонн (+20,5%), сої – 320,6 тис. тонн (+43,9%). Область отримала найбільший за всі роки валовий збір картоплі – 1 мільйон 272 тис. тонн – і овочів – 497 тис. тонн, повністю задовольнивши внутрішні потреби власною продукцією.

За словами Олександра Удовіченка, цього року влада своїм пріоритетом визначила розвиток агропромислового комплексу, тож в області працюють кілька програм, спрямованих на досягнення високих результатів. Впроваджується чимало інвестиційних проектів. Зокрема нинішнього року аграрії області залучили близько 1 млрд 200 млн кредитних ресурсів.

– Дорідний урожай маємо завдяки кільком факторам, – акцентував увагу присутніх голова облдержадміністрації, – самовідданій праці аграріїв, сприятливій погоді, якісному насінню провідних фірм світу та сучасній техніці. І як би ми сьогодні не бідкалися про економічні негаразди, але цьогоріч сільгоспвиробники зуміли придбати 1094 одиниці нової техніки на 400 млн грн. До речі, торік її було закуплено на 273 мільйони гривень. Таке порівняння доводить, що тільки сучасна техніка разом із передовими технологіями дають можливість не тільки вирощувати, а й без втрат збирати урожай.

Роботи по завершенню комплексу осінньо-польових робіт тривають. Ведеться також підготовка насіння, заготівля мінеральних добрив, пально-мастильних матеріалів, інших матеріально-технічних ресурсів для забезпечення технологій вирощування сільськогосподарських культур у наступному році. На постійному контролі обласних і районних сільськогосподарських служб та науковців перебуває зимівля озимих культур.

Керівник області охарактеризував і стан справ у тваринництві. Він зазначив, що в господарствах області зараз утримують 255,3 тисячі голів великої рогатої худоби, в тому числі 137,8 тисячі корів, а ще 331 тисячу свиней.

– В індивідуальних господарствах через низку причин селянам невигідно тримати худобу, тому подекуди вони відмовляються від неї. Це призводить до певного спаду, але його перекривають агропідприємства. Саме вони дали у підсумку плюс 2 тисячі корів, – повідомив Олександр Удовіченко. – Отож маємо найкращий результат у державі по поголів’ю ВРХ. У наступному році очікується збільшення продуктивності молочного стада. Нині середні надої молока складають 3988 кілограмів на корову, до кінця року, за прогнозами, буде 4700 – 4750 кілограмів. Завдання наступного року – перетнути межу в 5 тис. кілограмів.

Керівник області також наголосив, що нинішнього року зарплата на селі зросла на 23,8%. Збільшилася й плата за орендовані у селян паї. У 2011 році вона складатиме 4,1% вартості орендованої землі. Цей показник у країні – один із найкращих. Також Олександр Удовіченко нагадав, що цього року обласна рада прийняла Програму соціального розвитку сільських населених пунктів, що теж сприятиме покращенню життя мешканців села.

Голова облдержадміністрації відповів на численні запитання представників регіональних та місцевих ЗМІ. Зокрема йшлося про зимівлю озимих культур, ціни на продукти ­сільськогосподарського виробництва, ситуацію, що склалася у селі Лазірки Оржицького району, розвиток овочівництва. Обговорювалися напрямки аграрної сфери, у яких Полтавщина зможе утримати першість в Україні.

Насамкінець журналістам запропонували спробувати коровай із рекордного урожаю нинішнього року.

Print Friendly, PDF & Email [1]