- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Іван Сидоренко: “Орендодавець – це наш роботодавець, і до нього треба ставитися з повагою”

Однак, керівника господарства непокоїть кадрова проблема. Адже нині в сільгосппідприємстві працюють 147 чоловік, і понад дві третини з них щодня звозять чи не з усього району. Досить складно знайти висококваліфікованих механізаторів.

– Тільки в цьому році, – розповідає Іван Сидоренко, – товариство придбало нової високопродуктивної техніки імпортного виробництва на 16 мільйонів гривень. Машинно-тракторний парк оновлений повністю, а трактори й комбайни марки “Джон Дір” чи “Лексіон” потребують висококласних спеціалістів. Навіть далеко не всі випускники аграрних вузів без спеціальної підготовки можуть працювати на такій техніці.

За словами керівника, ТОВ “Приват-Агро-Альянс” готове приймати студентів аграрних вузів для проходження виробничої практики, однак із такою пропозицією поки що не звертався жоден вищий навчальний заклад. Перспективними капіталовкладеннями вважає Іван Сидоренко й навчання студентів за рахунок господарства. При цьому він неодмінно наголошує, що перш за все основним критерієм відбору молодих спеціалістів має бути їхній високий рівень відповідальності за доручену справу.

Про майбутнє товариства тут дбають заздалегідь, мають, так би мовити, підшефний клас у Машівській ЗОШ, підтримують і районну дитячу футбольну команду, яка нині займає 3-тє місце в обласному турнірі. Продовжуючи соціальну тему, варто додати, що сільгосппідприємство має договір соціального партнерства з сільрадами, на території яких орендують землі. За кожен орендований гектар сплачують по 5 гривень на розвиток територіальних громад, своєчасно і в повному обсязі розраховуються з орендодавцями, вважаючи їх своїми роботодавцями. За необхідності надають пайовикам довготермінові кредити під орендну плату, поручителем виступає господарство. Допомагають своїм працівникам і в питаннях ремонту житла чи його придбання.

Певна річ, все це стало можливим завдяки ефективному господарюванню. Скажімо, пшениця дала по 62 центнери з гектара, кукурудза – по 105 ц/га , буряк – по 544 ц/га, соняшник – по 35, а ріпак – по 37 ц/га. За словами керівника товариства, хороші надії на майбутній урожай подають і сходи озимих культур. Секретів у цьому немає, каже Іван Сидоренко, просто треба своєчасно сіяти й повністю дотримуватися відповідних технологій агровиробництва. І тут своє слово мають сказати фахівці – агрономи й механізатори. До речі, в ТОВ “Приват-Агро-Альянс” впроваджено систему економічного стимулювання спеціалістів господарства, в її арсеналі – виплата 13-ї заробітної плати (до 5 окладів) і щомісячна доплата в залежності від стажу роботи в товаристві. Бо хто вкладає у виробництво працю й розум, той повинен мати гідні доходи, так вважає керівництво ТОВ.

Print Friendly, PDF & Email [1]