- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Права маленьких громадян

Тож на спеціальну нараду  в облдержадміністрацію були запрошені голови райдержадміністрацій та міські голови, керівники структурних підрозділів служби у справах дітей, центрів соціальних служб, працівники кримінальної міліції та директори  інтернатних закладів. Вів нараду заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.

“Максимально неформально” закликав провести захід Юрій Павленко й розпочав його аналізом ситуації на Полтавщині з дотриманням гарантованих вітчизняним законодавством та відповідною Конвенцією ООН про права дитини. Серед іншого йшлося про найприродніше – право на виховання в сім’ї.

На жаль, у нашій області, як і в цілому в країні, останніми роками знижуються темпи влаштування дітей-сиріт у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. 2008?го на Полтавщині таким чином вдалося вирішити долю 88 дітей, цього року – лише 35. Втім, загалом в області подібним сімейним вихованням охоплено 12% (309 осіб) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що значно вище за середній відповідний показник по державі. Ще 63% дітей цих категорій (1655 осіб) перебувають у сім’ях опікунів та піклувальників. Разом із тим 21% (542 особи) виховуються в державних дитячих закладах.

– Я хочу нагадати кожному, що згідно з Конвенцією ООН про права дитини, яка ратифікована Україною і є частиною національного законодавства, ключове завдання держави – забезпечити дитині право на виховання в сімї,  – наголосив Юрій Павленко. – І  Сімейний кодекс України, і Закон “Про охорону дитинства” визначають відповідальними за заходи з влаштування дитини, зокрема до прийомних сімей чи дитячих будинків сімейного типу, органи виконавчої, місцевої влади.

За словами Юрія Павленка, протягом найближчого часу буде з’ясовано причини високої наповненості деяких інтернатних закладів Полтавщини дітьми, які мають батьків, утім, уже й під час наради прозвучали окремі пояснення: по-перше, сьогодні такі заклади багато дітей відвідують як загальноосвітню школу; по-друге, в області діють також інтернати для обдарованої молоді з сільської місцевості.

Як проблемні для області були порушені питання, зокрема, про недостатній соціальний супровід неблагополучних сімей, про кількісно обмежений штат працівників соціальних служб, про низькі показники охоплення позашкільною освітою та про зростання злочинності серед підлітків.

На прес-конференції Юрій Павленко зазначив, що, хоча мета його поїздок регіонами й далека від акцентування на досягненнях, Полтавщина на загальноукраїнському тлі вигідно вирізняється, зокрема, високим рівнем охоплення дітей дошкільною освітою – 79%, і вона є першою з відвіданих ним раніше 17 областей, в якій у назвах інтернатних закладів не вживаються ті уточнення, що дискримінують дитину за вадами здоров’я чи соціальним статусом.

* * *

Відбулася також робоча зустріч голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка з Уповноваженим Президента України з прав дитини Юрієм Павленком.

Print Friendly, PDF & Email [1]