- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Нове обладнання, нові робочі місця

Востаннє таку кількість сировини ланнівські цукровари переробляли п’ять років тому – в 2006-му. Однак тоді, за словами директора ПП “Ланнівський цукровий завод” Валентини Соловей, перевиробництво цукру в державі призвело до падіння ціни на нього, а в результаті – й до скорочення площ посівів цукрового буряку в наступні роки.

Та, власне, й цьогорічна закупівельна ціна на цукор, яка становить 6,1 гривні за кілограм, не влаштовує виробників. “Ця ціна – збиткова. Щоб отримати хоча б мінімальну рентабельність у 10 відсотків при існуючих цінах на газ та закупівельних цінах на цукровий буряк, відпускна ціна цукру повинна становити не менше 8,6 гривні за кілограм”, – говорить Валентина Соловей.

Нинішнього сезону ланнівські цукровари не відчувають дефіциту сировини, тим паче, що частково забезпечені власною: вирощують цукровий буряк на 2 тисячах гектарів.

– Також приймаємо сировину від виробників Карлівського, Чутівського, Полтавського районів, сусідніх Харківської, Дніпропетровської областей, – розповідає Валентина Соловей. – Нині вже прийняли 220 тисяч тонн цукрових буряків. З них 170 тисяч – переробили, виробили 23 тисячі тонн цукру.

У 2004 році на підприємстві була проведена масштабна модернізація, зокрема збудовано нове дифузійне відділення, встановлено сучасний дифузійний апарат. Завдяки цьому вдалося збільшити продуктивність із 1700 до нинішніх 2000 тонн переробки цукрових буряків на добу. Цього року було автоматизовано вапнякову станцію, чим, власне, повністю завершено процес автоматизації виробництва. На заводі встановлено загальну автоматизовану систему управління процесом цукроваріння, а на комп’ютері директора заводу Валентини Соловей – спеціальну інформаційну систему. Це своєрідна кардіограма підприємства, яка дозволяє аналізувати виробничий процес та оперативно вносити в нього корективи.

Утім, як і будь-яке виробництво, завод постійно потребує модернізації. Нині відчувається нагальна потреба в заміні станції фільтрації соків, яку, незважаючи на значні фінансові затрати, планують оновити вже цього року. Та ще більш значні інвестиції генеральний директор ПП “Ланнівський цукровий завод”, депутат обласної ради Олександр Тимоха вкладає у розширення виробництва. Зокрема у реконструкцію Карлівського цукрового заводу, який три роки не діяв і знаходився практично в аварійному стані. Планується, що завод почне працювати вже наступного року, а значить – з’являться нові робочі місця.

Хоча й нині Ланнівський цукровий завод забезпечує роботою понад 800 робітників і спеціалістів, із них безпосередньо на виробництві зайнято 460 осіб. Працівники мають повний соціальний пакет, адже генеральний директор ПП “Ланнівський цукровий завод” переконаний, що саме кваліфіковані спеціалісти – це успішне майбутнє підприємства.

* * *

ПП “Ланна-Агро” – одне з трьох господарств, які забезпечують ПП “Ланнівський цукровий завод” сировиною. Зокрема цього року тут було посіяно майже 800 гектарів цукристих. Однак займаються у господарстві не лише вирощуванням цукрових буряків. У структурі посівних площ – також озима пшениця, ячмінь, соняшник, кукурудза. Остання, до речі, цього року дала гарний урожай – 80–100 ц/га. Сільгосппідприємство має власну зерносушарку, яка обслуговує й інші два господарства сировинної бази ПП “Ланнівський цукровий завод” – ТОВ “Промінь” та ТОВ “Ланна МТС”.

А ще в ПП “Ланна-Агро” активно розвивають тваринництво. І в цю справу також вкладаються чималі інвестиції.

– Маємо 2500 голів ВРХ, з них 950 – корови, – розповідає директор ПП “Ланна-Агро” Олег Безручко. – Цього року провели капітальну реконструкцію шести ферм, обладнали їх молокопроводами, що дозволило не лише покращити умови роботи для працівників, а й значно підвищити якість молока. Покращилися й надої – до кінця року плануємо вийти на 5500 літрів молока на корову.

На реконструкцію ферм у ПП “Ланна-Агро” витратили понад 5 мільйонів гривень власних інвестицій. Наступного року ці роботи у господарстві планують завершити стовідсотково – провести реконструкцію ще на одному відділку – Коржихинському. Також у господарстві постійно оновлюють основне стадо.

Print Friendly, PDF & Email [1]