- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зупинка – то початок нової дороги

Кожну зупинку художник розмальовує у неповторному стилі з урахуванням особливостей місцевості. На розпис однієї витрачає більше десяти днів, усі ескізи створює сам. Живопис на одній зупинці обходиться у кілька тисяч гривень, фінансують ці роботи місцеві підприємства.

– Тематику розпису я обов’язково пов’язував із Україною, але хотів добитися, щоб зображене ототожнювалося й з конкретною місцевістю. Саме тому, скажімо, зупинку в селі Кунцеве прикрашає зображення Кунцівської ГЕС, – говорить Петро Лахно.

Художник усвідомлює, що зупинка – то початок нової дороги, і прагне, щоб у кожного вона була світлою і вдалою. Завдяки таланту Петра Лахна уже чотири автобусні зупинки радують і проїжджих, і гостей. Утім, такі масштаби роботи для майстра пензля – не новина. Після закінчення Московського університету мистецтв художник майже двадцять років працював у Новосанжарській майстерні Полтавського художньо-промислового комбінату. Мав найвищий, шостий, розряд. Із благословення священиків Петро Лахно також пише ікони.

Та схоже, що в такий спосіб у Новосанжарському районі не просто облагороджуються зупинки, а й зароджується новий вид мистецтва, який має вже й своїх шанувальників: скажімо, в селі Шовкопляси зупинку досить майстерно розписали місцеві діти.

Взагалі новосанжарці не перестають дивувати своїми ідеями щодо благоустрою сільських населених пунктів і в цілому території району. І тон у цій справі задає громаді районна влада.

– Разом із представниками всіх служб ми регулярно проводимо виїзні засідання в сільських радах, – розповідає голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. – Але попередньо обов’язково вивчаємо стан благоустрою населених пунктів, що входять до складу конкретної сільської ради. Фотографуємо й вдалі зразки благоустрою, й “окраси” села в негативному плані, такі, як, скажімо, купи будівельного сміття, бур’яни, чагарники. На зустрічі з громадою, крім того, що обговорюємо соціально-економічні проблеми даної території, демонструємо місцевим мешканцям ці фото. Як приклад демонструємо й кращі зразки благоустрою у сусідніх селах. Практика показала, що така форма роботи – найефективніша, бо кому ж хочеться бути гіршим за інших?!

Протягом останніх років у селах району з’являються дитячі майданчики, квітучі газони, активно ведуться роботи з розчищення лісосмуг уздовж автошляхів. На в’їздах у Новосанжарський район облаштовано місця для перепочинку автомобілістів, встановлено урни для сміття. Проте керівництво району має іще чимало ідей і задумів, як зробити рідний край іще привабливішим.

Print Friendly, PDF & Email [1]