- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Розвиток сільської громади

Відкриття дитячих садочків у селах Бережнівка Бутенківської та Красному Красненської сільрад стало справжнім святом для мешканців зазначених сіл, адже дитсадки там не працювали майже 15 років. За словами Бутенківського сільського голови Миколи Скрильника, загалом у селі – 60 дітей дошкільного віку. Заявки до щойно відкритого Бережнівського ДНЗ “Берізка” подали 45 сімей. Дитсадок відбудовували за кошти районного бюджету (270 тисяч гривень), бюджету сільради (понад 115 тис. грн), спонсорів, якими виступили місцеві сільгосппідприємства “Добробут”, “Бережнівське”, фермерські господарства “Нива”, “Урожай”, “Відродження”, фірма “Каплін В.В.” та інші. Допомагали й батьки майбутніх вихованців дошкільного закладу. Вітаючи гостей свята, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко зазначив, що відкриття дитсадка – це результат спільної праці сільської громади, влади й підприємців. Керівник області зазначив, що в цьому році на Полтавщині загалом буде відкрито 27 дитсадків і 19 дошкільних груп, які працюватимуть при школах.

– Це і є наші конкретні справи. Наступний крок – відновлення роботи закладів культури. І тут непочатий край роботи, до того ж потрібно ще й чимало коштів. Але той, хто вболіває за цю справу, завжди знайде можливість реалізувати задумане, – наголосив голова ОДА.

Голова Кобеляцької райдержадміні

страції Анатолій Таранушич зазначив, що відкриття дитсадків є одним із завдань районної програми розвитку сільських населених пунктів. Він також подякував усім, хто долучився до того, щоб свято відбулося. Не обійшлося й без подарунків та почесних відзнак, які вручили керівники області й району. Святкового настрою присутнім додав концерт, влаштований учнями місцевої школи та вихованцями дитсадка.

Урочисто пройшло відкриття дитсадка “Малятко” на 25 вихованців і в селі Красному.

***

 Засідання комітету з економічних реформ розпочалося з огляду території майбутнього свинокомплексу та виробничих потужностей підприємства й будівельних майданчиків. Широкомасштабним роботам передувала взаємна домовленість між керівництвом Полтавської обласної державної адміністрації в особі Олександра Удовіченка та головою ради директорів агропромислового холдингу “БЕЗРК-Белгранкорм” Олександром Орловим. І вже у лютому цього року було розпочато реалізацію інвестиційного проекту, яким передбачено реконструкцію існуючих виробничих приміщень колишнього відгодівельного комплексу, розташованого в смт Білики Кобеляцького району, та створення виробничої інфраструктури з вирощування свиней потужністю 5500 тонн м’яса свинини в живій вазі на рік. Починаючи з травня 2012 року, реконструйований комплекс планується вивести на потужність з виробництва свинини в живій вазі в обсязі 460 тонн м’яса щомісяця. Реконструкція корпусів передбачає їх утеплення, будівництво перехідних галерей, прокладання нових каналізаційних систем з облаштуванням нової каналізаційно-насосної станції, реконструкцію існуючої інфраструктури (газо-водо-електромережі, під’їзних шляхів, вагової) й очисних споруд, здійснення комплексу заходів із благоустрою території комплексу. Свинокомплекс працюватиме у “замкнутому циклі”, від репродукції поросят до їх відгодівлі та реалізації. Варто додати, обладнання, що працюватиме на підприємстві, виготовлене провідними німецькими фірмами “Big Dutchman” і “Prulage”, які вже більше 20 років працюють на відповідному ринку.

Група фахівців, які працюватимуть на свинокомплексі, вже пройшла навчання в Бєлгороді, там же вони проходитимуть стажування. Загалом після виходу на заплановані виробничі потужності на підприємстві утримуватиметься близько 3700 свиноматок – це базове стадо. Виробництво ж товарної свинини становитиме приблизно 7,5 тисячі тонн у рік. Робочі місця вже на першому етапі роботи підприємства отримають майже 70 місцевих мешканців.

– На Полтавщині створено належні умови для розвитку промислового тваринництва, тут вирощуються порівняно недорогі корми для худоби, зосереджено значні кваліфіковані трудові ресурси, є і політична воля, повне розуміння і підтримка керівництва області та місцевої влади. Ми ж у свою чергу маємо чималий досвід у цій галузі та знаємо, як її розвивати. Адже працюємо на російському ринку понад 10 років, – зазначив голова ради директорів агропромислового холдингу “БЕЗРК-Белгранкорм”, до складу якого входить ТОВ “Белгранкорм-Полтавщина”, Олександр Орлов. – Це наш перший пілотний проект, і рішення відкрити відгодівельний свинокомплекс на базі колишнього Білицького комплексу із відгодівлі великої рогатої худоби досить вдале. Рівень готовності майбутнього комплексу нині становить 80 відсотків. У листопаді цього року сюди вже буде завезено першу партію племінних свиноматок.

Як повідомив Олександр Орлов, технології утримання свиней на комплексі враховують переробку та очищення промислових відходів і стоків, які після складування проходитимуть сепарацію і будуть придатними для використання на полях.

– Розвиток тваринництва – це пріоритет для таких областей, як наша, де виробляється по

4 мільйони тонн зерна. Тож ми робимо все для того, аби мати пропозиції стосовно інвестування в розвиток тваринництва, – зазначив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Нині в області працюють 19 інвестпроектів, більшість із яких реалізується в молочному тваринництві та свинарстві. Ми дуже зацікавлені в реалізації цих проектів і намагаємося створити якомога комфортніші умови для роботи інвесторів. Адже реалізація цих проектів означає створення в області 500 нових робочих місць, збільшення молочного стада на 2,5 тисячі голів корів, додаткове виробництво 23 тисяч тонн молока та збільшення свиней на 32 тисячі голів.

Print Friendly, PDF & Email [1]