- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Нічийні” території, амброзієві хащі…

Боротьбу з карантинними бур’янами веде Державна інспекція з карантину рослин по Полтавській області. Її інспектори здійснюють рейди з метою виявлення місць масового розповсюдження амброзії, знаходять господарів, за якими закріплена та чи інша забур’янена площа, накладають на них грошові стягнення й виписують приписи на знищення бур’яну. Під час одного з таких рейдів за участю кореспондентів “Зорі Полтавщини” й ОДТРК “Лтава” було оглянуто кілька ділянок, зарослих злісним бур’яном. Одна з них – майданчик, що знаходиться в мікрорайоні Левада між багатоквартирним будинком і автомагазином. Його обгородили кілька років тому, але будівництво там і досі не розпочалося. Територія навколо – це суцільні амброзієві хащі. За ким вона закріплена і, відповідно, кому виписувати припис на знищення бур’яну, на місці з’ясувати не вдалося.

Така сама ситуація – і з ділянкою, прилеглою до гіпермаркету “Епіцентр”. Через дорогу від нього знаходиться пустир, густо зарослий амброзією. В дирекції магазину запевнили, що він не належить до його території. Отож знову – нічийні забур’янені нетрі.

– Щороку тут повторюється одне й те ж: бур’ян буяє, а винних ще треба розшукати, – зазначила державний інспектор із карантину рослин Наталія Ситнік. – До речі, найскладніше – знаходити і накладати стягнення за порушення, виявлені на територіях, підпорядкованих міській владі.

Але ж згідно зі статтею 22 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та окремі громадяни зобов’язані утримувати земельні ділянки, надані їм в користування чи такі, що належать їм за правом власності, відповідно до вимог санітарних і екологічних норм. Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті Полтавської міської ради за підписом начальника інспекції по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста Євгена Савчука.

Наталія Ситнік показала нам ще одну проблемну ділянку, що знаходиться на під’їзді до іншого гіпермаркету – METRO.

– Ось уже протягом близько десяти років тут щоліта росте амброзія. Частина цієї території знаходиться у підпорядкуванні Супрунівської сільської ради, а іншу повинні впорядковувати комунальники Полтавського району.

Повинні, але не роблять цього. Причому бездіяльними залишаються не тільки районні комунальні служби, а й міські. Чому? Тому що, як завжди, не вистачає людей, немає відповідної техніки. Іншу причину назвав у коментарі інтернет-виданню “Полтавщина” головний спеціаліст відділу управління житлово-комунального господарства Полтавського міськвиконкому Валерій Марченко. Він повідомив, що депутати міської ради попереднього скликання минулого року на боротьбу з амброзією в Полтаві передбачили 300 тисяч гривень, цього ж року не було виділено ні копійки. Тож на озброєнні комунальників – лише буклет “Подолаємо амброзію разом!”, надрукований за кош­ти міського бюджету.

За утримання території у неналежному фітосанітарному й екологічному стані з орендарів чи господарів земельних ділянок стягуються штрафи у сумі від 51 до 238 гривень.

– Певна річ, такі незначні суми не спонукають до боротьби з амброзією чи іншими карантинними бур’янами. Більшості з недбалих господарів легше постійно платити штрафи, аніж справді боротися з амброзією, – зазначила Наталія Ситнік.

Ми оглянули лише кілька амброзієвих “плантацій” на околицях міста, а їх чимало навіть і в центрі Полтави.

…На території складських приміщень, яка належить одному з полтавських підприємців, ще кілька днів тому буяла амброзія. Про це Державну інспекцію з карантину рослин по Полтавській області повідомили місцеві жителі. Під час перевірки виявилося, що такий факт справді був, але охоронець складських приміщень взявся за косу і скосив злісний бур’ян. Та знищив його не скрізь. На зауваження інспектора держінспекції він відреагував словами:

– Те, що міг скосити, скосив, а руками виривати бур’ян не збираюся. Вам треба – ви й робіть…

Державний інспектор Наталія Ситнік зазначила, що іноді так і відбувається: інспектори беруться за коси й знищують бур’ян на ділянках, господарів яких встановити не вдалося. Однак це зовсім не означає, що їх, тих господарів, немає. І вони частенько нагадують про право на приватну чи іншу форму власності. Тільки-от про обов’язки утримувати території належним чином чомусь забувають. Тому й буяє щороку амброзія, створюючи все більшу загрозу екологічній безпеці полтавців.

Print Friendly, PDF & Email [1]