- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Квітуй і подвиг прославляй, ковпаківський славний край!..

Вони висаджували в повітря воєнні підприємства, склади з військовим майном, брали під свій контроль стратегічні об’єкти. Важливу роль у посиленні збройної боротьби проти окупантів відіграло утворення великих партизанських з’єднань, зокрема на базі загонів Сидора Ковпака та Олександра Сабурова.

САМЕ у Котельві – на батьківщині уславленого партизанського ватажка, двічі Героя Радянського Союзу Сидора Артемовича Ковпака – відбулися урочистості з нагоди Дня партизанської слави, відзначення 70-річчя партизанського руху в Україні в рамках обласного свята “Квітуй, піснями подвиг прославляй, наш ковпаківський славний край”. На святковий захід завітали голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова Котелевської РДА, Герой України Тетяна Корост, голова Котелевської райради Василь Тимошенко, голова СК “Батьківщина”, Герой України Олександр Коросташов, представник державної служби із питань інвалідів та ветеранів України Володимир Огівенко, учасники партизанського руху, зокрема й ті, які воювали пліч-о-пліч із Сидором Ковпаком, а також делегації з міст Глухова, Путивля, Охтирки Сумської області, представники ветеранських організацій.

Гостей вітали учасники театралізованого дійства на чолі з Сидором Ковпаком та його бойовим побратимом, комісаром Семеном Руднєвим (у виконанні акторів Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя Богдана Чернявського та Сергія Озерянка). Вони прибули на центральну площу Котельви на бойовій тачанці у супроводі військової кінноти та почесної варти.

– В осінні дні ми традиційно збираємося на котелевській землі, щоб у черговий раз вклонитися великому подвигу українських воїнів, які боролися з фашистами й здобули перемогу, – підкреслив голова ОДА Олександр Удовіченко, відкриваючи урочистий мітинг. – Нині на державному рівні відзначається 70-річчя партизанського руху в Україні. Це свідчення того, що прийдешні покоління пам’ятають і шанують подвиг партизанів.

Олександр Удовіченко передав вітання Президента України Віктора Януковича з нагоди свята, а голова Котелевської РДА, Герой України Тетяна Корост нагадала присутнім про визначний внесок у здобуття перемоги уродженця Котельви, двічі Героя Радянського Союзу Сидора Ковпака.

– Заради його пам’яті, заради майбутнього наших дітей ми обов’язково примножуватимемо славні здобутки нашого котелевського краю, – зазначила Тетяна Корост.

Ветерани партизанського руху поділилися спогадами про те, як воювали під командуванням Сидора Ковпака, якого бійці лагідно називали “дідом” і йшли за ним уперед, від Путивля аж до Карпат. За словами внучатих племінників славетного партизанського ватажка, він був дуже простим у спілкуванні, чуйним і уважним.

– Мені кілька разів довелося побувати у Сидора Артемовича, у його київській квартирі. В його кабінеті були колекція зброї й військові трофеї, – розповів внучатий племінник партизанського командира Олександр Штанько.

– Ми й наші рідні часто бували у Сидора Артемовича і в Києві, і на дачі в Конча-Заспі, яку він ділив із Павлом Тичиною. Сидір Ковпак був дуже веселою, простою людиною, завжди радів зустрічам із земляками, любив своїх рідних, особливо нас, дітей. В його квартирі завжди було повно людей. Бували партизанські побратими, різні офіційні делегації. Із іноземцями Сидір Артемович розмовляв без перекладачів, бо самотужки вивчив кілька іноземних мов і міг вільно на них спілкуватися, – поділилися своїми спогадами внучаті племінниці Сидора Ковпака – Раїса Кладкова й Катерина Літвін.

ПІСЛЯ урочистого мітингу, під час якого до пам’ятника двічі Герою Радянського Союзу, ватажку партизанського руху Сидору Ковпаку були покладені квіти, а члени місцевої організації “Молодіжний регіон” заклали капсулу із закликом до майбутньої молоді пам’ятати подвиг славних земляків-партизанів, гості свята оглянули виставку квітів, на якій були представлені навчальні заклади, державні установи й організації, органи місцевого самоврядування, а також окремі юні природолюби. Найкращі з них отримали грамоти та призи від спонсорів.

На галявині, біля районного центру дозвілля, місцеві сільгосппідприємства встановили польові курені для участі в конкурсі на приз Сидора Ковпака. Вони частували гостей солдатською кашею та варениками, а учасники художньої самодіяльності співали пісні воєнних літ. Свою творчість котелевцям і гостям селища дарували брати Яремчуки, сини славетного Назарія Яремчука. А ветерани мали змогу зібратися у тісному колі, поспілкуватися на садибі Сидора Ковпака, пригоститися фронтовими 100 грамами і поділитися спогадами про пережите.

У рамках відзначення 70-річчя партизанського руху в Україні було проведено обласний велопробіг. Очолював велоколону заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.

Стартував велопробіг у Гадяцьому районі, де в 1941 році діяли найбільші за чисельністю в області партизанські загони. В числі пам’яток, які відвідали учасники велопробігу, став і реконструйований на території Безвиднянського лісництва партизанський табір. Велосипедисти поклали квіти до меморіалу Слави у селі Лютеньці Гадяцького району, а потім рушили до хутора Веселий того ж району, де в роки війни у нерівній сутичці з фашистськими карателями загинули партизани. У Зінькові учасники велопробігу відвідали місцевий меморіальний комплекс. Кінцевим пунктом заходу стала Котельва, де учасників велопробігу із хлібом-сіллю зустріла голова Котелевської РДА, Герой України Тетяна Корост.

***

…Свято в Котельві завершилося, але незгасимою залишається пам’ять про партизанів, які наближали перемогу над фашистськими загарбниками.

Print Friendly, PDF & Email [1]