- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Північна Пальміра радо зустріла полтавських гостей

Візит полтавців до Санкт-Петербурга став логічним продовженням розвитку двосторонніх відносин між Полтавською обласною радою та Законодавчими зборами Ленінградської області, закріплених відповідною Угодою про співпрацю ще в 2009 році.

Метою нинішньої поїздки стало досягнення домовленостей із керівництвом Ленінградської області про підготовку програми спільних дій у 2012 році. Зокрема був переданий на розгляд ленінградської сторони проект угоди між торгово-промисловими палатами Полтавської та Ленінградської областей, обговорено пропозиції щодо обміну досвідом у сфері земельних відносин, розвитку сільських населених пунктів, вирішення проблем охорони довкілля.

А от зустрічі у Законодавчих зборах Санкт-Петербурга стали початком розвитку двосторонніх відносин. Хоча це місто із населенням близько 4,9 мільйона чоловік зазвичай укладає угоди з такими ж потужними міськими конгломератами, але завжди є винятки з правил. Отож керівництво міста підтвердило, що має велику зацікавленість в укладенні угоди про співпрацю з Полтавською областю.

За словами Івана Момота, на всіх зустрічах (а вони відбувалися на найвищому рівні й пройшли в надзвичайно теплій і дружній обстановці) була заявлена готовність керівників Санкт-Петербурга та Ленінградської області активно розвивати й поглиблювати співпрацю з Полтавщиною.

Наразі досягнуто попередніх домовленостей про обмін театральними колективами, працівниками галузі культури, активізацію співпраці між вищими навчальними закладами.

Враховуючи географічне розташування нашого регіону, чудові екологічні та кліматичні умови, учасники зустрічі дійшли висновку, що оздоровлювати дітей із Санкт-Петербурга і Ленінградської області краще не на півдні, як практикується нині, а саме в нашій, середній, полосі. Полтавським школярам теж буде і цікаво, і корисно відвідати Невський край. Генеральний консул України в Санкт-Петербурзі Наталія Прокопович, яка була присутня на всіх перемовинах, підтвердила високий потенціал Полтавської області, котра має лідируючі позиції в державі з виробництва сільськогосподарської та промислової продукції. Організацією перебування полтавської делегації в Санкт-Петербурзі опікувалися наші земляки, які живуть нині у місті на Неві і об’єднані в регіональну громадську організацію “Українська громада Санкт-Петербурга “Славутич”. До речі, тільки в нинішньому році Полтавська обласна рада спільно зі “Славутичем” провела низку заходів і в Петербурзі, і на Полтавщині, які були дуже схвально сприйняті російською та українською спільнотами.

Особливою ж родзинкою візиту полтавської делегації до Північної Пальміри стала концертна програма, яку подарували артисти Полтавської обласної філармонії землякам та гостям урочистого прийому Генеральним консульством України в Санкт-Петербурзі з нагоди  20-річчя Незалежності України. У виконанні заслуженої артистки України Олени Білоконь, солістки філармонії Лідії Кретової та тріо бандуристок “Вишиванка” прозвучали українські народні, класичні та сучасні твори, які нікого не залишили байдужим, викликали хвилю захоплення і ще раз підтвердили, що братні російський та український народи мають не тільки спільну історію, а й духовну та культурну спорідненість.

Print Friendly, PDF & Email [1]