- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На порозі осінніх жнив

Про хід робіт на осінніх ланах звітував виконуючий обов’язки начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Семен Москаленко. Керівник галузі акцентував увагу на застосуванні високоякісного районованого посівного матеріалу (не нижче ІІ репродукції), обов’язковому внесенні технологічно обумовленої кількості міндобрив та належній підготовці аграріїв до захисту посівів від вірусних хвороб. Він також звернув увагу учасників наради на можливість залучення механізованих загонів для збирання пізніх культур, додавши, що господарства області повністю забезпечені пально-мастильними матеріалами.

Про ситуацію в регіонах доповідали керівники районів та райуправлінь агропромислового розвитку.

Стан справ у галузі тваринництва також було розглянуто в ході наради.

Станом на 1 серпня поголів’я великої рогатої худоби в області складає майже 168 тисяч голів, включаючи 67 тисяч корів, свинопоголів’я сягає 176 тисяч. Зменшення кількості ВРХ відбулося у 14 районах. Зменшилося більш як на 10 тисяч голів свинопоголів’я в Оржицькому, на понад 2 тисячі голів у Гадяцькому та Полтавському районах, констатував доповідач, заступник начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван Филоненко. Між тим, в області на 12 відсотків збільшилися обсяги заготівлі молока, дещо зросла і його якість. Є позитивні приклади розвитку тваринницької галузі в господарствах Котелевського, Шишацького, Великобагачанського районів. За словами доповідача, для стабілізації ситуації з ВРХ до кінця року в області потрібно збільшити поголів’я корів на 2017 голів.

Для забезпечення потреб населення області потрібно близько 220 тисяч тонн продовольчого зерна, з яких 60 тисяч тонн – регіональні ресурси. Загалом нині законтрактовано 30 тисяч тонн зерна, зазначив начальник інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції ОДА Валерій Цибенко. Хлібозаводи за власні кошти придбали близько 22 тисяч тонн зерна. Проблеми з формуванням регіональних ресурсів виникають у Чорнухинському, Гребінківському, Хорольському, Зіньківському та Машівському районах. За словами доповідача, до 15 вересня треба завершити закупівлю зерна.

У ході наради було також розглянуто низку інших актуальних питань агровиробництва.

Print Friendly, PDF & Email [1]