- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Школа розбрату

Не оминула лиха доля закриття шкільних навчальних закладів і Полтавщину. На території однієї лише Ромоданівської селищної ради, що в Миргородському районі, на межі небуття дві з трьох шкіл – у селі Шарківщина і, власне, у Ромодані. Ініціатор оптимізації – Миргородська районна рада. Причина закриття шкіл майже стандартна – нестача грошей у районному бюджеті. До речі, окрім депутатів райради, ніхто ідею закривати навчальні заклади не підтримує. Більше того, батьки дітей, які навчаються у школах, над котрими занесений дамоклів меч, записали відеозвернення до міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника й виклали його у мережі Інтернет. У ньому – аргументи проти закриття місцевих шкіл. У першу чергу батьки апелюють до того, що у разі закриття Ромоданівської школи й переведення її учнів до іншої життю і здоров’ю дітей загрожуватиме небезпека, адже на шляху до знань (у прямому сенсі) їм доведеться долати два десятки залізничних колій. “Щоправда, над ними облаштований пішохідний перехід, але він в аварійному стані”, – говорять батьки у відеозверненні до Дмитра Табачника.

Це відео, як і сама ситуація, що виникла навколо закриття шкіл, набуло неабиякого розголосу. І в першу чергу – через непорозуміння знімальної групи телеканалу СТБ із головою Миргородської районної ради Наталією Дудник. Спочатку журналісти намагалися взяти офіційний коментар у неї з приводу закриття однієї з Ромоданівських шкіл, на що вона відреагувала, м’яко кажучи, доволі неоднозначно. А потім, під час зйомок святкування Дня селища Ромодан, представник міліції заборонив знімальній групі телеканалу СТБ проводити зйомки свята, посилаючись при цьому на нібито вказівку районної влади. В прес-службі Полтавської ОДА з цього приводу запевнили, що інцидент вичерпаний, повідомляє УНІАН. Голова Миргородської районної ради Наталія Дудник зазначила: “Виникло непорозуміння, яке, на щастя, нам оперативно вдалося залагодити…”

Тож конфлікт вичерпаний, але неприємний осад все-таки залишився. У першу чергу через те, що журналістам все частіше у своїй професійній діяльності доводиться стикатися із подібними “непорозуміннями” (які таки мали місце). І далеко не всі вони, на жаль, закінчуються порозуміннями. Останнім часом усе складніше стає отримати офіційний коментар на ту чи іншу ситуацію або проблему. Журналістські запити посадові особи або просто ігнорують, або ж відверто відмовляються від коментарів.

Але то, як то кажуть, зовсім інша, побічна, історія… А головна ж усе-таки – закриття шкіл, зокрема у Ромодані, а також у селі Шарківщина, що на території Ромоданівської селищної ради, селі Повстин Пирятинського району… До речі, допоки матеріал готувався до друку, ІА “Новини Полтавщини” оприлюднило інформацію про те, що завдяки наполегливості батьків та зусиллям депутатів від політичної партії “Фронт Змін” перший дзвоник таки пролунав у Шарківщинській та ще одній проблемній, Черевківській, школах Миргородського району, які місцева влада планувала закрити. На позачерговій сесії Миргородської районної ради голова райради Наталія Дудник та голова райдержадміністрації Олександр Волошко повідомили, що їм вдалося знайти спонсорів для підтримки шкіл у селах Шарківщина та Черевки й відновити їх діяльність. Водночас Олександр Волошко поінформував, що питання із школою у Шарківщині вирішено лише частково: спонсорської допомоги вистачить максимум на півроку, а далі районний бюджет не зможе самостійно утримувати цей навчальний заклад. Отже, поки діти вчитимуться в стінах рідних шкіл, боротьба за них триватиме. І не тільки за ці, а й за Ромоданівську, і взагалі за кожен навчальний заклад, який за рішенням органів влади на місцях (а саме вони вирішують їхню долю) підпадає під оптимізацію…

Print Friendly, PDF & Email [1]