- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дай руку, першокласнику!

Головними у День знань є першокласники. Адже для них 1 вересня – це початок нового життя, перший дзвінок, перший учитель, радісні зустрічі з невідомим. Вступ до школи є важливим етапом у житті кожної дитини. Перед нею відкривається невідомий світ – цікавий, загадковий, непростий, який несе радість і хвилювання. «Наше завдання – створити такі умови, щоб дітям хотілося йти до школи» – так коротко і чітко можна окреслити місію педагогічної спільноти, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Полтавщини. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України ще в травні визначило пріоритети підготовки шкіл до нового навчального року. Серед ряду пропозицій є проведення Всеукраїнської акції «Дай руку, першокласнику!», адже саме для найменших школярів важливо зробити все, щоб вони впевнено і з радістю переступили шкільний поріг.

З метою проведення на належному рівні в Полтавській області Всеукраїнської акції «Дай руку, першокласнику!» хочеться звернути увагу місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на вдосконалення навчально-виховного процесу та створення сприятливого середовища для адаптації дитини до учбового процесу, успішного навчання і виховання учнів 1 класу. Педагогам важливо створити сприятливе середовище для адаптації дитини до навчання, що дасть змогу успішно розвиватися та опановувати знання. Вимоги щодо забезпечення належних умов для навчання і виховання першокласників встановлено Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу.

Для дитини школа повинна стати другою домівкою. У ній учень має почуватися комфортно, затишно, спокійно. Перебування у школі не повинно негативно впливати на здоров’я дітей. У зв’язку з цим державою передбачено ряд заходів, спрямованих на формування сприятливих умов перебування учнів у школі. Насамперед це забезпечення обов’язкового харчування для учнів 1–4 класів. Особлива увага має приділятися організації гарячих обідів для першокласників, оскільки здоров’я дитини значною мірою залежить від якісного харчування. Першокласники також матимуть нагоду відвідувати групи продовженого дня, де не лише активно відпочиватимуть, а й насамперед  зможуть отримати потрібні консультації та поради стосовно опанування новими знаннями. У групі продовженого дня, сформованої з учнів першого класу, важливим є облаштування кімнат для денного відпочинку (сну) тривалістю не менш як 1 година 30 хвилин. Директори загальноосвітніх навчальних закладів повинні підготувати відповідне приміщення з додержанням вимог законодавства щодо охорони праці, санітарно-гігієнічних правил та норм.

Як правило, навчальні заклади мають приміщення для організації рухливих ігор з необхідним обладнанням, у тому числі килими на підлогу, столи невеликих розмірів для проведення настільних ігор, стенди для змінних виставок дитячих робіт тощо. Обов’язковим є обладнання відокремлених туалетних кімнат, відокремлених гардеробів із відділенням секцій для кожного класу тощо. Вимоги до обладнання зазначених приміщень визначені відповідними нормативними документами.

Медичне обслуговування учнів         1 класу буде здійснюватися медичним працівником загальноосвітнього навчального закладу та закладу охорони здоров’я в установленому порядку. Медична допомога майбутнім першокласникам повністю відповідатиме сучасним вимогам. Важливе місце відводиться ефективній просвітницькій роботі з сім’єю щодо виховання здорової дитини, профілактики захворювань та їх ускладнень, яку проводять педагогічні працівники у тісній співпраці з лікарями та психологами.

Що ж уже зроблено і буде зроблено в області для юних школяриків?

Педагогічними колективами шкіл та дошкільних навчальних закладів проведена робота щодо адаптації дитини до навчання в школі: екскурсії випускників дошкільних навчальних закладів у школи; майбутні класоводи відвідали заняття у старших групах, батьківські збори у дитячих садках; працювали групи з підготовки майбутніх першокласників до навчання у школі при загальноосвітніх школах, проведено організаційно-адаптивні заняття для майбутніх першокласників. У місцевих засобах масової інформації надруковані звернення до роботодавців з проханням надати батькам першокласників 1 вересня вихідний день. Для вчителів початкових класів, які будуть навчати першокласників, практичних психологів проведено семінари з питань успішної організації навчально-виховного процесу з урахуванням результатів проведення перших Всеукраїнських інтернет-зборів батьків майбутніх першокласників. При підтримці міської влади буде проведено традиційне загальноміське свято для першокласників у Полтаві на стадіоні «Ворскла», на якому діти отримають подарунки, у Комсомольську – святкове казково-розважальне дійство в Палаці культури і творчості.

За усталеною традицією на загальношкільних лінійках з нагоди Дня знань першокласникам будуть вручені подарунки, придбані за кошти сільських, селищних рад, спонсорів у Комсомольську, Лубнах, Гребінківському, Диканському, Карлівському, Кобеляцькому, Лохвицькому, Лубенському, Новосанжарському, Решетилівському, Хорольському, Чорнухинському районах. За рахунок коштів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату для першокласників Комсомольська придбано подарунки (енциклопедію, канцелярське приладдя) вартістю 200 грн. Крім того, за кошти комбінату підготовлено щоденник для учнів 1–4 класів, котрий буде їм подарований 1 вересня, в якому є цікавий матеріал про місто, комбінат, права дітей тощо. Активно відгукнулися на проведення Всеукраїнської акції “Дай руку, першокласнику!” виконкоми Червонозаводської та Лохвицької міських рад, Сенчанської, Вирішальненської, Токарівської, Ісковецької сільських рад Лохвицького району. І це далеко не повний перелік добрих справ задля наших першокласників.

Запрошуємо всіх небайдужих людей долучитися до проведення акції «Дай руку, першокласнику!» і подарувати малечі незабутні враження від свята першого дзвоника і щасливих миттєвостей на порозі шкільного життя.

Не менш значущим 1 вересня є і для вчителів, адже вони зазвичай хвилюються не менше дітей і батьків. Особливо ті, хто вперше заходить у клас до першокласників. Опановувати педагогічну майстерність молодим педагогам допомагатимуть наставники, вчителі з досвідом роботи. Адже початкова школа – це науковий палац дитинства, у якому учитель має бути неперевершеним майстром. Тільки тоді діти впустять його у свій світ. А якщо дитячі очі світяться радістю, то батьки спокійно віддають свою найбільшу втіху в руки педагога.

Нехай новий навчальний рік принесе усім радість, задоволення, успіхи, творчі здобутки.

Print Friendly, PDF & Email [1]