- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Українська – мова єднання

На нинішній конкурс надійшло 185 творчих доробків від авторів із різних регіонів України, Росії, Молдови і Китаю. Авторитетне журі під головуванням заслуженого журналіста України, очільника Одеської регіональної організації НСЖУ Юрія Работіна визначило лауреатів. Пальма першості – у полтавців, адже із п’ятдесяти переможців в усіх чотирьох номінаціях більше половини – з Полтавщини. Найбільше їх у номінації “Первоцвіт” – тринадцять із вісімнадцяти. Це – журнал “Діє-слово” видавництва “Полтавський літератор”, Олена-Іванна Горошко (Полтава), Юлія Погрібняк (Лохвиця), які вибороли перші місця; Андрій Горошко, творче об’єднання “Діалог” з Полтави – другі місця; а треті місця посіли лише наші земляки: Оксана Кравченко, Марина Смолік (Полтава), Ярослав Ігнатьєв, Ліана Галушка (Лохвиця), Тетяна Бехтер, Анастасія Дігтяр (Велика Багачка), Валентина Шуть, Ліна Черевко (Лубни).

У номінації “Квітни, мово наша рідна” перемогли письменники Володимир Мирний – за книгу “Стукати у брами”, Володимир Тарасенко – за книгу “Одкровення”, Іван Нечитайло – за книги “Свіча безсмертя”, “Небом осяяна”. За популяризацію літератури рідного краю в лавах переможців – і альманах “Мистецьке гроно” з Гадяча.

Відзначили полтавців і в номінації “Мовне багатоголосся”. У числі перших назвали письменницю Раїсу Плотникову з Лубен. Її роман “Обличчям до полум’я” приніс чергову перемогу. Разом із нею радість перемоги розділили полтавки Галина Вовченко, Євдокія Гладка, Наталія Дорогавцева та автор цих рядків.

Головний лікар Полтавського обласного психоневрологічного диспансеру Віталій Закладний успішно поєднує професію медика із літературною творчістю. Долучив до цього і сина Максима, теж лікаря. Їхній двотомник “Як предки наші жили” приніс перемогу в номінації “На видноті всього світу”. В числі переможців тут – і Віктор та Світлана Солоні, й літературний клуб “Чебрецевий цвіт” із селища Градизька Глобинського району, і журналіст Валентин Посухов із Полтави. Відзначено також роботу видавництв “АСМІ”, “Полтавський літератор” – за випуск книжок переможців ХІІ загальнонаціонального конкурсу “Українська мова – мова єднання”.

Враховуючи підсумки цьогорічного конкурсу “Українська мова – мова єднання” і переконливу перемогу представників Полтавщини, голова оргкомітету творчого змагання Юрій Работін прийняв рішення провести виїзний форум переможців із нашого регіону в Полтаві 9 вересня, у день народження Івана Котляревського.

З 25 липня цього року стартував ХІІІ конкурс “Українська мова – мова єднання”, відбірковий тур якого триватиме до 20 квітня наступного року.

Print Friendly, PDF & Email [1]