- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Пласт”: бути вірним Богові й Україні

Навчити дітей давати собі раду в найрізноманітніших ситуаціях, розвинути лідерські якості та загалом виховати активного члена суспільства – головна мета пластових таборів. Близько ста підлітків із шести областей України жили серед соснового лісу без телевізора, комп’ютера та інших благ цивілізації. Виховання здійснювалося за козацькими традиціями, оскільки саме козацька тематика є для Центральної України найхарактернішою, та й саме слово “пластун” означає “козак-розвідник”. Звідси й назва табору, присвячена Мамаю – узагальненому образу українців в часи козаччини, легендарному козакові-характернику, який боровся за правду і карав кривдників.

“Ми беремо здобутки наших предків і в доступній, цікавій формі передаємо сучасним дітям, прагнемо навчити їх бути вірними Богові й Україні”, – каже організатор табору, регіональний представник НСОУ “Пласт” Євген Янкевич.

Програма табору передбачає фізичний та духовний розвиток особистості. Розпорядок дня складений таким чином, що нудьгувати немає часу. Дівчата нарівні з хлопцями беруть уроки самооборони, їздять верхи, вчаться розпалювати вогонь і надавати першу допомогу. Можна відчути себе справжнім козаком, вправляючись із шаблею, постріляти з арбалета і пневматики – під наглядом інструктора, звісно. Майже щодня відбуваються лекції з історії України та бесіди зі священиками – про духовне виховання потурбувалася Полтавська єпархія УПЦ Київського патріархату.

Увечері – традиційні пісні біля багаття, майстер-класи із виготовлення оригінальних поробок та інтелектуальні ігри.

До проведення таборового збору в міру можливостей долучилося чимало волонтерів та благодійників. Наприклад, голова Ковалівської сільської ради Юрій Бублик допоміг із постачанням питної води та продуктів.

– Чим більше буде таких таборів, тим менше виросте наркоманів і п’яниць та більше – свідомих громадян, – переконаний він. 

Print Friendly, PDF & Email [1]