- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

За чисте довкілля – спільними зусиллями

– Надто мало коштів надходить до обласного фонду охорони навколишнього середовища, тож ми не можемо відновити розчистку річок у тих обсягах, як це було кілька років тому. Нині поставлено завдання співфінансування екологічних робіт із місцевих бюджетів. Але  поки що далеко не всі керівники районів визначили вирішення цих проблем справою надзвичайної ваги й не поспішають знайти кошти для проведення робіт, які б поліпшили екосистему області, – проінформував начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області Ігор Піддубний.
Але це лише, так би мовити, один бік медалі, бо з іншого–навіть виділені на проведення екологічних робіт кошти не використовуються своєчасно. Так із 22 мільйонів гривень, передбачених цього року на проведення відповідних робіт, станом на 1 липня використано лише 1,3 мільйона гривень. Що ж гальмує освоєння коштів фонду охорони навколишнього природного середовища та хід виконання робіт на визначених об'єктах–ці питання були головними  для учасників виїзного засідання постійної депутатської комісії обласної ради з питань екології та раціонального  природокористування.
* * *
У Котелевському районі учасники засідання оглянули річку Котельва, на регулювання русла якої цьогоріч заплановано виділити з бюджету 290 тисяч гривень і вже профінансовано 19 тисяч гривень. Загальна ж вартість робіт із розчищення зарослого очеретом русла та повернення річки до стану проточності, за словами фахівців, становитиме близько півтора мільйона гривень. Нині тут працює відповідна техніка, і річка на очах із зарослої трясовини перетворюється у життєдайну водну артерію.
– Душа болить не тільки за цю річку, а й за всі річки області й держави. Адже від того, в якому стані вони перебувають, залежить не тільки баланс водних ресурсів, а й формування мікроклімату в державі,–наголосила Тетяна Корост.–Протягом останніх 20 років у державі відсутні державні програми регулювання та розчищення русел річок, тож цими питаннями практично ніхто й не займався. Але останній підписаний Президентом Закон "Про основні засади екологічної політики" якраз і включає вирішення проблем річок, тож думаю, що віднині й держава приділятиме цьому питанню належну увагу, але й ми маємо подати ініціативу знизу, розробивши відповідну програму відновлення річок, поліпшення їхньої водонаповнюваності.
* * *
На будівництво біологічних очисних  споруд обласного туберкульозного диспансеру, що в місті Гадяч, цьогоріч виділено майже 3 мільйони 100 тисяч гривень. Однак і досі роботи не розпочалися. Як розповіла головний лікар диспансеру Світлана Сєлова, у серпні відбудуться повторні тендерні торги, які мають визначити виконавця робіт.
На необхідності якнайшвидшого використання виділених коштів наголосила Тетяна Корост, адже цілком ймовірно, що не використані до кінця року "екологічні" кошти буде повернено до бюджету.
Керівники міста та Гадяцького району, які взяли участь у виїзній нараді постійної депутатської комісії, оприлюднили ще одну, не менш важливу місцеву проблему–необхідність реконструкції відкритого колектора, який проходить через Гадяч і куди торік провалився автобус. Приблизна вартість робіт складатиме близько мільйона гривень, а це, за їхніми словами, непідйомна сума для місцевого бюджету.
* * *
У Лохвиці учасники виїзного засідання побували на будівництві полігона твердих побутових відходів, де сміття буде забортовуватися і заливатися спеціальним фільтратом, щоб уникнути процесу загнивання. У будівництво першої черги цього об'єкта площею 7 гектарів, розрахованого на 20 років експлуатації, вже вкладено близько 400 тисяч гривень. Для завершення та здачі в експлуатацію знадобиться ще 125 тисяч. А от на зведення другої черги полігона площею 9 гектарів потрібно буде близько мільйона гривень. І тоді лохвичани, за словами керівників міста, забудуть про проблеми з твердими побутовими відходами на 50 років.
* * *
Згідно з проектом реконструкції миргородського напірного каналізаційного колектора, виготовленого в 2008 році, вартість робіт становитиме 24 мільйони гривень. У цьому році в реконструкцію вклали власні кошти, і проведені роботи перевершили очікуваний ефект, у чому мали нагоду переконатися учасники виїзної наради. Адже очищені стоки практично не мають їдкого запаху та характерного кольору. Нині ж тут очікують надходження понад 2 мільйонів гривень бюджетних коштів, що значно прискорить проведення реконструкції колектора.
* * *
Комплексно підходять до вирішення питання реконструкції очисних споруд у Пирятині. Тільки за останніх 2 роки капіталовкладення з районного бюджету та Пирятинського сирзаводу становлять понад 2,5 мільйона гривень. Цього року планується вкласти ще понад 1,5 мільйона гривень коштів районного бюджету та сирзаводу, хоча, за словами керівників району, тендер проводитимуть на 10,5 мільйона гривень і до кінця поточного року готові освоїти всю суму. Учасники виїзної наради оглянули систему очищення стоків, побували на ділянці річки Удай, що протікає по території Великокручанської сільської ради, й де зараз проводяться роботи з очищення дна русла.
– Нині вже вирішено проблеми з фінансуванням робіт із поліпшення екологічного стану цієї ділянки річки Удай. Цього року вже виділено 200 тисяч гривень. Загальна ж вартість робіт, передбачених проектом, становить близько 4,5 мільйона гривень,–зазначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Михайло Андрусенко. За його словами, чи не найбільше гальмують проведення робіт з охорони навколишнього природного середовища постійні зміни законодавства.
* * *
Підбиваючи підсумки роботи виїзної наради, голова постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування Тетяна Корост висловила переконання, що проведена нині робота дасть поштовх до використання коштів і виконання зазначених робіт. А однією з основних проблем затримки освоєння коштів фонду охорони навколишнього природного середовища вона назвала затяжну процедуру проведення тендерів. Водночас Тетяна Корост запевнила, що очолювана нею комісія облради докладе всіх зусиль для того, щоб передбачені в цьому році кошти на проведення робіт із поліпшення екосистеми області були повністю освоєні.

Print Friendly, PDF & Email [1]