- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Екстремальне захоплення крилатої “Гвардії”

– Нещодавно вперше в небі успішно склали залік вісім наших новачків, – розповідає керівник клубу В'ячеслав Курган. – Крім "першачків" (так ми називаємо тих, хто виконує свій перший стрибок), ще десять членів клубу вдосконалювали свою майстерність у десантуванні, вписавши нові стрибки в свої залікові книжки.
Юнаки від 14 до 17 років за попередній навчальний курс не лише оволоділи знаннями і навичками з парашутної підготовки, а й пройшли відповідну фізичну підготовку, вивчили військову тактику, провели весняні польові навчання.
– Раніше до клубу зараховували хлопців, яким виповнилося 14 років, а зараз прийняли ще й кількох 12-річних. Тісно співпрацюємо із військкоматом та організацією ветеранів повітряно-десантних військ, – каже В'ячеслав Курган. – У ці війська – жорсткий фізичний відбір. Тому треба мати міцне здоров`я, хорошу фізичну підготовку і палке бажання. Якщо все це є, мрія хлопців стати десантниками обов'язково збувається. До речі, подібних клубів в Україні небагато. І хотілося б, щоб держава звертала на нас більшу увагу, бо ж, як правило, нам,  інструкторам, доводиться працювати на ентузіазмі, залучаючи спонсорські кошти, яких  обмаль.
У клубі займаються і два моїх сини. Старшому, Валентину, – сімнадцять років, молодшому, Артему, – 7. Сам я вперше "пірнув у небо" в 15 років, вже маю близько 60 стрибків.
– І які були відчуття?
– Це описати неможливо, їх треба переживати. Але вони варті того, навіть витрачених коштів, адже, на жаль, за кожний стрибок спортсменам, у тому числі й нашим вихованцям, доводиться платити. Є проблеми і з парашутами. Бо ж в Україні їх фактично не випускають. Доводиться купувати, як правило, у Росії. Одна така парашутна система коштує близько 2 тисяч євро.
Та попри все наша головна мета – підготувати мужніх юнаків для служби у Збройних силах України.
Валентин Федоров, 17 років:
– У клубі займаюся два роки. Маю шість стрибків із парашутом, оволодіваю гірською підготовкою і водолазною справою.
Сергій Левчук, 16 років:
– У "Гвардії" знайшов нових друзів. Думаю, в екстремальних ситуаціях уже не розгублюся.
Павло Бринов, 15 років:
– Серед нас немає суперництва. Адже всі ми – одна команда, ми зможемо допомогти товаришу, не залишаючи його наодинці з небезпекою.

Print Friendly, PDF & Email [1]