- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перша екскурсія в музеї Анатолія Кукоби

Музей розташовано у приміщенні Полтавського художнього музею імені М. Ярошенка, саме в тій його частині, де Анатолій Кукоба працював у своєму робочому кабінеті голови Фонду захисту і підтримки талановитих дітей. Тут все залишили так, як було і при ньому: картини, ікони, глобус, канцелярське приладдя…

Експонати ж вирішили розмістити в сусідній кімнаті. Тут представлено ордени та медалі, яких Анатолія Тихоновича було удостоєно за подвижницьку роботу, відзнаки відомств, спортивних організацій, церкви (близько шістдесяти), почесні грамоти, дипломи, серед яких – і диплом про присвоєння йому в 1997 році почесного звання "Заслужений будівельник України". Можна переглянути й фотоальбоми, на сторінках яких оживають різні визначальні для Полтави та її очільника події.

Гостям, що прибули на відкриття музею, вдова покійного, голова Фонду захисту і підтримки талановитих дітей Віра Кальник розповіла, що до прийняття рішення про створення музею працівників фонду спонукала громадськість: це відповідь на численні звернення організацій, підприємств і просто полтавців.

Чин освячення музею здійснив єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір УПЦ (КП). Участь у відкритті музею взяли перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко, заступник голови обласної ради  Володимир Марченко, міський голова Полтави Олександр Мамай, представники громадськості.

– Створення музею Анатолія Тихоновича Кукоби – непересічна подія, – наголосив Віктор Животенко. – Адже йдеться про вшанування пам'яті масштабної постаті. Багато об'єктів, новобудов у Полтаві нагадують про його роботу.

Про подвижницьку діяльність попередника говорив і нинішній міський голова Полтави Олександр Мамай.

Невдовзі вже складуть графік роботи музею. Але перед цим ще поповнять колекцію експонатів, адже поки що не всі вдалось виставити: їх виявилось, за словами Віри Кальник, набагато більше, ніж припускали. Відвідування музею будуть безкоштовними. Отже, віддаючи шану своєму почесному громадянину, місто продовжує розвиватися: Полтава екскурсійна поповнилась ще одним музеєм.

Print Friendly, PDF & Email [1]