- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

І на полі густо, й у селі не пусто

Приміщення ж готують до зимово-стійлового утримання худоби. Можна було б і свиней утримувати, каже керівник господарства Віктор Микитченко, але, допоки в державі не буде стабільної цінової політики, ця справа – збиткова. Та й взагалі диспаритет цін на сільськогосподарську продукцію, порівнюючи із затратами на її виробництво, вважає чи не найбільшою проблемою аграріїв. Неоднозначно ставиться депутат Шишацької районної ради, заслужений працівник сільського господарства України, директор ТОВ “Вікторія Агроекспо” Віктор Микитченко й до зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення: “Коли селянин продасть свою землю, він не зможе утримувати підсобне господарство, годувати худобу. Значить, йому доведеться їхати в місто за продуктами харчування, які все більше й більше завозитимуться з-за кордону. Така ситуація призведе до ще більшої міграції сільського населення до промислово розвинутих мегаполісів, що провокуватиме зникнення сіл”, – розмірковує аграрій із 27-річним досвідом керівника.

На полях тут своєчасно підживили посіви, внесли гербіциди, захистили й від шкідників, тож сподіваються на добрий урожай. Загалом у “Вікторії” дотримуються високого рівня культури землеробства: запроваджено двопільну сівозміну, понад 20 років застосовується безплужний обробіток грунту, що сприяє накопиченню гумусного шару, постійно ведеться сортооновлення сільськогосподарських культур. Товариство має статус насіннєвого господарства й забезпечує посівним матеріалом агроформування Північно-Східного регіону. Торік, наприклад, посіяли еліту пшениці сортів Землячка, Годувальниця одеська, Антонівка (всі – Одеської селекції), вирощували й гібрид силосної кукурудзи Екватор, а в цьому році вперше посіяли насіннєву ділянку під високоврожайні гібриди соняшнику французької селекції. Машинно-тракторний парк господарства відповідає європейському рівню. Переважає високопродуктивна сільськогосподарська техніка провідних світових виробників. Наприклад, причіпне обладнання до потужного 500-го Кейса –  18-метрові культиватор і сівалка для всіх видів сільгоспкультур німецької фірми “Хорш-Агросоюз”, а глибокорозпушувач грунту з використанням подрібнених пожнивних решток – американського виробництва. В технічному арсеналі також є три зернозбиральних комбайни “Джон Дір”, один “Домінатор”, два кормозбиральних комбайни “Ягуар”…

Нині у “Вікторії” гаряча пора, адже до збирання у господарстві підлягає близько півтори тисячі гектарів ранніх зернових і зернобобових культур. Озимий ячмінь, який чи не найбільше потерпів від негоди, вже змолотили, він дав на круг по 24 центнери з гектара. Тепер збирають озиму пшеницю. Її урожайність – понад 45, а на окремих полях – і 50 ц/га. Загалом зернові вже обмолотили більш як на 500 гектарах із відведених площ.

ТОВ “Вікторія Агроекспо” орендує землі на території трьох сільрад, із якими укладено договори соціального партнерства, що передбачають відрахування по 15 гривень на кожен гектар орендованої землі, які спрямовуються на утримання об’єктів соціальної інфраструктури відповідних населених пунктів. Допомагає господарство і в забезпеченні дошкільних та шкільних загальноосвітніх закладів продуктами харчування, у вирішенні нагальних проблем місцевої громади, утримує на своєму балансі Ковердинобалківський будинок культури, Будинок ветерана. Сприяє й у вирішенні інших питань. Скажімо, у селі Великий Перевіз узимку заливали льодовий майданчик, а в школі відремонтували парадний вхід. Три роки тому в Ковердинобалківській ЗОШ зробили ремонт, нині там міняють вікна. І так у повсякденній співпраці господарства та сільських рад минають роки, підростає нове покоління майбутніх хліборобів, котрі, як і їхні батьки, дбатимуть про свій край, про землю, на якій виросли, про школу, яка дала путівку в життя.

Print Friendly, PDF & Email [1]