- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як оживити ліфти

– Аварійні служби щодня викликають приблизно 80–100 разів, а в періоди дощів, коли заливає ліфтові шахти, – ще частіше. Така кількість дзвінків і викликів пов'язана з незадовільним технічним станом агрегатів. За останні десять років, а може, й довше, в ліфти не вкладалися кошти, не мінялися деталі. Найбільше ліфти необхідні стареньким людям, інвалідам, мамам із немовлятами, бригадам "швидкої допомоги". Коли не працює ліфт, інвалід стає заручником ситуації: не може вийти з квартири, часто залишаючись без їжі та ліків, без спілкування з рідними і близькими. Мамам нелегко заносити коляску, скажімо, на дев'ятий поверх. А як почуваються медики, які прибули на виклик і яким треба знести на руках з того ж таки дев'ятого поверху нерухому людину? Ремонти в квартирах, весілля чи похорон часто також ускладнюються через несправність підйомника.

– Яке Ваше бачення вирішення цього комплексу проблем?

– Насамперед важлива увага самих мешканців. Якщо ліфт розтрощують вандали, пошкоджують кабіни,  викрадають дроти і металеві деталі, справі швидко не зарадиш. Жителі повинні допомагати зберігати ліфти. Безумовно, не менш важливим є питання фінансування їх поточних і капітальних ремонтів.

– Як Ви оцінили стан ліфтового господарства, прийшовши на підприємство?

– Я фахівець із 15-річним північним стажем монтажу та експлуатації бурових установок вантажопідіймальністю 60 тонн, 20-річним досвідом експлуатації ліній із переробки сільськогосподарської продукції на Полтавщині. В 1998 році своїм технічним винаходом врятував від банкрутства Харківський інститут Укрстанкінпром разом із підпорядкованими йому заводами. У 2009 році інвестував та модернізував Пирятинський консервний завод і першим в Україні налагодив виготовлення натурального екологічно чистого соку. Тобто маю досвід виведення з кризи підприємств різних галузей. На запрошення Полтавської міської ради очолив КП "Ремліфт". За три місяці роботи, оглянувши десятки ліфтів, які обслуговує наше підприємство, як інженер-механік роблю висновок: ліфти працюють за рахунок відповідальних електромеханіків, бо з дня введення ліфтів у експлуатацію кошти в їх поточний та капремонт не вкладалися. Надходження від населення та дотація з місцевого бюджету не дозволяють утримувати ліфтове господарство в належному стані. Підтвердженням цього є те, що за останні п'ять років зробили капітальний ремонт усього на 4 ліфтах, і то не в повному обсязі.

Коли прийшов працювати, підприємство було з боргом у триста тисяч гривень, із порожнім складом запасних частин та дезорганізованим колективом. За цей час нам вдалося наполовину зменшити борги, виконати ремонтів на суму більше 150 тисяч гривень. Але це крапля в морі, що підтверджує експертне обстеження ліфтів, термін служби яких перевищує 25 років. Ми зрештою розпочали таке обстеження та капремонти, хочу подякувати за сприяння в цьому облдержадміністрації, обласній та міській радам, профільному міському управлінню, територіальному управлінню Держгірпромнагляду в Полтавській області, всім зацікавленим у модернізації ліфтового господарства. Вартість капремонту одного ліфта становить від 50 до 90 тисяч гривень. Ми вже почали капремонти ліфтів за адресою: вул. Ціолковського, 2, 1-й та 2-й під'їзди.

– Наскільки нинішнє фінансування задовольняє потреби?

– Виходячи з експертної оцінки, виділених міською радою коштів вистачить для виконання капремонтів максимум на десяти ліфтах. Сьогодні на 70 механізмах проводиться експертне обстеження. За попередніми оцінками видно, що кошторис не буде меншим. Отже, потреба в коштах на 70 ліфтів становить мінімум 3 500 000 грн. А до грудня 2012 року ліфтів, у яких закінчився 25-річний термін експлуатації, буде близько 300. І потреба в коштах становитиме 15 млн грн. На поточний ремонт, заміну зношених деталей щомісяця потрібно приблизно 100 тисяч грн. Якщо сьогодні не розпочати поточні ремонти в повному обсязі, за кілька років ця сума подвоїться.

Користуючись нагодою, хочу звернутися до обласного та міського депутатських корпусів від імені колективу та громади, зокрема пенсіонерів, інвалідів – усіх тих, хто звертається до нас за допомогою, – з проханням про фінансування модернізації ліфтового господарства. Давайте разом зробимо Полтаву комфортнішою.

Print Friendly, PDF & Email [1]