- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Приймальні пункти молока – головний біль для селян?

Під час безпосереднього спілкування Лідія Василівна поскаржилася, що праця селянина зовсім знецінилася. Раніше, зауважила вона, можна було без особливих проблем здати молоко поряд із домом, зараз же для цього потрібно подолати чималу відстань. А все через те, що кілька місяців тому в селі встановили централізовані приймальні пункти молока. “Їх дуже мало, – бідкається жінка, – навіть до найближчого пункту мені потрібно пройти близько півкілометра”.

Прокоментувала дану ситуацію Зоя Ащеулова, головний лікар Новосанжарської районної державної лікарні ветеринарної медицини, пояснивши спочатку, що встановлення спеціальних приймальних пунктів молока є нині обов’язковою ветеринарно-санітарною вимогою.

– Кожен приймальний пункт має невелику площу – 2,3 м на 1,7 м. Якщо селяни одночасно принесуть здавати молоко, зайти туди всі не зможуть. Але ж можна приходити поступово, протягом години прийому, а не всім одразу. І дана проблема зникне сама по собі, – сказала Зоя Анатоліївна.

Ще одним болючим питанням для селян є ціна на молоко. Наразі літр молока на приймальному пункті коштує дешевше літра газованої води. За словами Зої Ащеулової, завдяки встановленню спеціальних приймальних пунктів молока, відповідному контролю за його якістю ціна на нього підвищилася від 1,80 до         2 грн. Та чи зможе така ціна компенсувати матеріальні та фізичні витрати селян – питання риторичне…

Під час телефонної розмови Сергій Аранчій, начальник Головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області, повідомив, що встановлення спеціалізованих пунктів прийому молока, окрім усього, дає змогу належним чином контролювати якість сировини. Він зазначив, що такі пункти не повинні бути великих розмірів. Біля них рекомендовано встановити лави під накриттям, де люди могли б чекати своєї черги.

Як з’ясувалося, вирішити питання розміру площі приймальних пунктів та їх кількості на село цілком можливо на рівні сільської ради. Як зазначив Іван Царенко, сільський голова Великого Кобелячка, він разом із закупівельником молочної сировини вже обговорили необхідність встановлення у селі додаткових приймальних пунктів, що останній і планує зробити найближчим часом. Також Іван Якович запевнив, що впродовж двох-трьох тижнів за його розпорядженням біля кожного приймального пункту будуть встановлені спеціальні накриття. Схоже, проблема починає розв’язуватися.

Print Friendly, PDF & Email [1]