- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Віктор Янукович: “Влада діє спільно, злагоджено і відповідально”

Прес-конференція розпочалася об 11-ій годині в спеціально обладнаному холі Українського дому, журналісти розмістилися у чотирьох секторах, де місця вистачило не всім, і в прес-центрі двоє дівчат із мікрофонами підходили до представників ЗМІ, коли ті ставили свої запитання (і це також було нововведення – раніше формувалася черга до мікрофона).

Ведучою зустрічі була прес-секретар Президента Дарка Чепак, а від представників влади в її роботі взяла участь радник Президента Ганна Герман.

У вступному слові Віктор Янукович звернувся до журналістів як до колег, відразу ж пояснивши:

– Я до вас так звернувся, тому що ми з вами робимо спільну справу для нашої держави. Ви займаєтеся висвітленням того, що робить влада, як живе країна. І кожен громадянин на своєму місці має можливість, по-перше, відчути те, що сьогодні відбувається в країні, а по-друге, безумовно, зробити висновки.

Президент назвав прогнозованою ситуацію, в якій зараз знаходиться країна: "Все, що відбувалося у нашій державі – і в цьому, і в минулому році, – це були скоординовані дії влади, велике бажання суспільства змінити життя на краще… 2010 рік був визначальним, стартовим роком для нашої держави, тому що прийшла нова команда, яка взяла на себе відповідальність за стан справ у країні. Вона була зобов'язана змінити ситуацію в економіці – тобто запропонувати і виконати ті заходи, які покращили б ситуацію в економіці, які зробили б так, щоб економіка не продовжила далі падати, як вона впала у 2009 році.

Друге. Безумовно, треба було за будь-яку ціну, ні в якому разі не зменшити соціальні виплати. Як мінімум, стовідсотково платити пенсії, соціальну допомогу, заробітні плати. А краще в умовах інфляції зробити підвищення – як мінімум, на рівень інфляції. Я вважаю, що це нам вдалося зробити. Я про це вже казав на початку цього року: нам вдалося зупинити падіння економіки та розпочати економічне зростання. Минулий рік показав, що економіка зросла на 4,2 відсотка, зарплати торік зросли трохи більше, ніж на 10 відсотків".

Процес, без якого неможливе майбутнє нашої країни, наголосив Віктор Янукович, – це реформи: "Без здійснення реформ країна жити в такому стані далі не змогла б". Цей процес завжди болючий, бо це зміни, але  їх все ж треба проводити. "2010 рік – тоді були перші кроки, ми розпочали реформи у семи напрямках. Повторюю – розпочали. 2011 рік – продовження розпочатих реформ і початок нових", – зазначив Президент, наголосивши, що будь-які реформи неможливо здійснювати окремо одна від одної, а тільки системно, комплексно. "Які є проблеми тут? Безумовно, все нове потребує певних знань і впевненості в тому, що робиш. Навчити таку величезну кількість чиновників швидко, і щоб вони діяли синхронно і ефективно – це дуже важка, але, я вважаю, одна з найголовніших справ. Недостатньо просто прийняти закони і чекати, як вони почнуть діяти. Треба організувати їх імплементацію, створити механізми, які рухали б реформи. І це – найголовніше".

Він висловив упевненість, що "всі ці реформи, які ми здійснюємо, дадуть позитивний результат і в економіці, і в якості життя людей. Не так швидко, як нам хотілося б, але обов'язково ми з часом все більше відчуватимемо, що країна почала цей рух модернізації, який буде тільки посилювати нашу державу і покращувати життя наших людей".

Забігаючи наперед, Президент підкреслив, що "дуже хвилююче питання, яке буде цікавити вас всіх, – питання свободи слова. Я мав багато зустрічей із журналістами, які мене переконали, що треба робити координуючий орган, консультативну раду, яка мала б можливість реагувати на усі ці питання, які виникають у журналістів і в суспільстві та пов'язані зі свободою слова. І таку раду ми створили. Я доручив Дарині Чепак займатися цією справою, і до цієї ради введені посадові особи, здатні відповідати на будь-які запитання, що виникатимуть. Але, безумовно, маючи таку інформацію, я завжди реагуватиму на будь-яку ситуацію, яка виникатиме у нашій країні, маючи таку інформацію від цієї ради і від вас".

Завершуючи своє вступне слово, Віктор Янукович знову зазначив: "Сьогодні влада як ніколи за двадцять років незалежності діє спільно, злагоджено і відповідально. Є прорахунки, помилки – від цього ніхто не застрахований. І я ніколи від цього не відмовлявся. Я завжди погоджувався, коли були критика чи зауваження. На них треба реагувати своєчасно, своєчасно виправляти, якщо є помилки, і більше їх не повторювати". І запросив журналістів до діалогу.

Запитань прозвучало близько двадцяти, і відповіді на них були досить лаконічними. Йшлося про оцінку Президентом уже розпочатих реформ та ходу їх здійснення, про подальший розвиток стосунків із Росією, зокрема у сфері вирішення наболілого газового питання, про підготовку до Євро-2012, до святкування 20-річчя Незалежності України, про розвиток аграрного сектора держави, про законопроект про суспільне телебачення, про розвиток рекреаційної сфери в Криму. І, звичайно ж, про перебіг судового процесу над Юлією Тимошенко – тут прозвучало аж три запитання. Віктор Янукович відповів, що він не може впливати на суд, а його консультанти наголошують, що тут порушень закону немає. "Закон порушується тільки Тимошенко, адвокатами і народними депутатами, присутніми в залі, які перешкоджають сьогодні законній судовій процедурі".

Серед гострих і не надто приємних для Глави Держави були запитання учасників руху "Стоп цензура" – зокрема про резиденцію Віктора Януковича "Межигір'я", його зустріч із запрошеними туди журналістами, про сина – народного депутата, який дозволяє собі іноді голосувати чужими картками. Тут Президент наголосив, що він така ж людина, як усі, – і в гості запрошує лише тих, кого йому приємно бачити, а за своїх дітей йому не соромно, і він проти того, щоб дітей і внуків політиків "втягували у бруд".

Прес-конференція відбувалася напередодні дня народження Віктора Януковича, і на запитання про те, яких подарунків він чекає, Президент наголосив, що для нього найкращий подарунок – спокій людей, єдина держава, розвиток країни і – можливість відпочити в колі сім'ї, тим паче, що невдовзі свої дні народження святкуватимуть і його сини та онук. "А з боку чиновників найкращий подарунок – їхні палаючі очі бажанням добре працювати".Він закликав не тратити гроші, тим паче, що набрав чинності закон про боротьбу та протидію корупції.

Print Friendly, PDF & Email [1]