- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Глобинські ковбаси – натуральне м’ясо

Перебуваючи в службовому відрядженні у місті Глобине, я вирішила "розвідати", з чого ж таки насправді виробляють цей продукт нашого повсякденного меню на одному з найвідоміших м'ясопереробних підприємств Полтавщини – ТОВ "Глобинський м'ясокомбінат".

Сосиски і сардельки, ковбаси варені й копчені – якими тільки міфами не овіяні ці продукти. Чесно зізнатися, у деякі з них вірила й сама, тому морально була готова побачити в цехах підприємства ємності з різними "чаклунськими домішками", які, неначе з рукава, так і сиплються у ковбасний фарш. Однак протягом двох годин прискіпливого огляду цехів ТОВ "Глобинський м'ясокомбінат" нічого подібного помітити так і не вдалося. Працівники у білих халатах перевозили підготовлені до переробки півтуші свиней, контейнери зі шматочками яловичини, птиці та готовою продукцією.

– А на якому етапі до ковбаси ви додаєте соєвий білок чи крохмаль? – "зі знанням справи" запитала я у заступника директора з виробництва Олександра Пруненка та головного технолога Ірини Нагорної.  

Схоже, моє запитання образило фахівців: "Скільки можна вірити у ці байки?! Ми виробляємо якісну ковбасу за вимогами державних стандартів, тобто продукт, основу якого складає м'ясо зі спеціями", – почула у відповідь і розпрощалася з першим міфом про ковбасу.

– За держстандартом, який пред'являє до продукції більш жорсткі вимоги, ми виробляємо до 70 відсотків ковбас, – розповідає  головний технолог ТОВ "Глобинський м'ясокомбінат" Ірина Нагорна. – Звісно, триматися в його рамках набагато складніше, ніж дотримуватися звичайних техумов, що розробляються з урахуванням певного маневру для виробника. Адже ковбаси, зроблені за ДСТУ, – це стовідсоткове м'ясо. А ще нам дуже допомагає власний свинокомплекс. Також на нашому м'ясокомбінаті побудований найбільший в Україні забійний цех потужністю 1200 голів за зміну.

Отже, у глобинських ковбасах – свинина власного виробництва. А це означає, що м'ясо завжди якісне і свіже, а не морожене роками у холодильних камерах десь за кордоном. Прощавай, другий міф, а з ним – і третій: "При вирощуванні свиней не використовуються  ніякі стимулятори росту чи інші шкідливі для здоров'я споживачів речовини", – запевнила Ірина Нагорна.

– Окрім свинини, при виробництві ковбас ми використовуємо яловичину, яку купуємо у вигляді живих бичків, а також м'ясо птиці, – розповідає Олександр Пруненко. – У ковбасні вироби, сосиски, сардельки додаємо лише дорогі натуральні спеції провідних європейських виробників. "Одягаємо" свою продукцію у високотехнологічні оболонки виробництва Фінляндії. Вони складаються з дванадцяти бар'єрних шарів, які не дозволяють розвиватися патогенній мікрофлорі.

– Олександре Вікторовичу, чи може пересічний споживач якось перевірити, що у ковбасі справді м'ясо?

– Для мене, як для фахівця і водночас – споживача,  найпоказовіший тест – це зріз ковбаси, який бачимо на вітрині у магазині, – пояснює фахівець. – Якщо виробник добросовісний і ковбаса справді з м'яса, зріз почне сіріти, або, як говорять у народі, завітрюватися. М'ясо не може протягом доби не змінювати своїх якостей, тож і якісна ковбаса не може залишатися рожевою й красивою протягом доби. Є ще один вагомий критерій якості – ціна. Якщо м'ясо коштує на ринку близько 40 гривень за кілограм, то ковбаса аж ніяк не може коштувати дешевше. Якщо ж ви бачите ковбасу за 15 гривень, це, як мінімум, має насторожити. Ну і, звісно, має значення торгова марка. Виробник, чия продукція вже  зарекомендувала себе на ринку, в жодному випадку не ризикуватиме своєю репутацією заради додаткового прибутку й не пропонуватиме споживачеві неякісний продукт. Адже завоювати довіру споживача набагато складніше, ніж втратити.

А в тому, що довіра споживачів до торгової марки "Глобино" висока, переконатися нескладно. Якщо виробництво на ТОВ "Глобинський м'ясокомбінат" починалося з 500 кілограмів продукції на добу, то нині його потужність – 100 тонн на добу. Ці цифри говорять самі за себе: споживачі в усіх куточках України, в тому числі й у столиці, власним гаманцем голосують за найкращу ковбасу, яка є на прилавках магазинів. А збільшення кількості тут лише на користь якості.

– Ріст виробництва дозволяє нам закуповувати новітнє обладнання, наймати висококваліфікованих фахівців для покращення якості продукції, розширювати асортимент, – продовжує заступник директора з виробництва Олександр Пруненко. – Нині розвиваємо новий напрямок – виробництво напівфабрикатів, тобто фаршу і свіжого фасованого м'яса. Для цього будуємо новий цех.

Отже, по закінченні знайомства з виробничим процесом на ТОВ "Глобинський м'ясокомбінат" запитання "Чи є у ковбасі м'ясо?" зникло як безглузде. Я переконалася, що на підприємстві дбають про якість, бо дорожать своєю торговою маркою й роблять усе, щоб задовольнити запити покупців.

Print Friendly, PDF & Email [1]