- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Різдво Іоанна Предтечі

То чому для нас такий важливий цей день? Для тих, хто знав іудейські пророцтва про Месію, факт народження такої особливої людини був вказівкою на те, що невдовзі прийде Месія.

Народження Іоанна супроводжувалося чудесами. Захарія і Єлисавета походили з роду Аарона, при цьому Єлисавета була сестрою Анни, матері Пресвятої Богородиці. Праведне подружжя страждало безпліддям, а це вважалося у старозавітні часи Божим покаранням. Якось під час кадіння у Святилищі Єрусалимського Храму Захарія отримав звістку від Ангела, що його безплідна престаріла дружина народить йому сина і він буде великий перед Господом. Півроку по тому так само несподівано Архангел Гавриїл явиться Діві Марії, і юна Діва смиренно підкориться волі Господа. Але священик, який знав Писання, засумнівався й не прийняв слова Ангела. Подібно до того, як потім іудейський народ не прийняв Месію-Христа. За маловір’я Захарія був покараний німотою.

Коли ж син народився, батьки назвали його Йоханан (церковнослов’янською – Іоанн), що в перекладі з єврейської означає «Благодать Божа». Сусіди й родичі були вельми здивовані вибором імені, адже в роду не було нікого з таким ім’ям. Але саме так наказав назвати немовля Архангел. І тоді до Захарії повернувся дар мови, і він почав восхваляти Творця. Люди ж намагалися зрозуміти, яке призначення уготоване дитині, народження якої супроводжується такими чудесами. Захарія сповнився Духа Святого, оповідає Євангеліє, й пророкував про свого сина як про Предтечу Господа. 

В усіх пророцтвах Іоанн уподібнювався до пророка Ілії. Однак обставини його народження нагадують історію Ісаака, сина Авраама й Сарри. Приблизно за 18 століть до народження Іоанна престарілому Аврааму, як і Захарії, було обіцяно, що в нього народиться син. Його дружина, як і Єлисавета, була безплідною все життя. Але, на відміну від Захарії, Авраам повірив сказаному. Через давність цих подій, імовірно, народ іудейський сприймав їх не як реальну історію, а як легенду. І ось на землі обітованій, обіцяній Богом Аврааму, сталося таке ж чудо, як і багато віків тому. Чудо, яке не могло не нагадати про старозавітну історію й свідчило, що описані події – реальність. Народження Іоанна доводило також, що збуваються древні Писання, в яких ідеться про прихід Месії.

Святитель Іоанн Златоуст пише й про те, що факт народження Іоанна в безплідної й престарілої матері готував людей до того, що за Словом Божим і Діва, Яка ніколи не знала чоловіка, може народити.

Підготувала

Людмила САМОЙЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]