- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дух, що огріває наші душі

Директор Полтавського краєзнавчого музею Катерина Фесик наголосила: символічним є те, що експозиція розгорнута в будинку Кричевського, де зберігаються унікальні скарби українського народу. Про свою радість із цього ж приводу говорив художник Василь Кричевський – тезка-онук видатного митця, котрий приїхав із США. Він, зокрема, сказав, що вважає Івана Гончара продовжувачем справи його діда.

В основі експозиції – стенди із фотодокументами експонатів Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара", цитати із його щоденникових записів, відгуки про музей.

Керівник проекту, заступник гендиректора НЦНК "Музей Івана Гончара" з наукової роботи Ігор Пошивайло прибув на відкриття виставки зі своїми колегами, а директор Олесь Пошивайло назвав Івана Гончара одним із своїх духовних батьків, а виставку – "подорожуючою національною ідеєю України".

"Мистецькі скарби нашого народу, які я зібрав із усієї України, допоможуть познайомитись із його мистецькою культурою. Культура ця безмежна, багата, різнобарвна, розмаїта, високомистецька, волелюбна… Усе, що ви перед собою бачите, хай збудить у вас почуття палкої, найщирішої любові до поетичної душі Матері-України, і хай любов ця стане могутнім стимулом для її прекрасного майбутнього та буйного розквіту…" – писав про свою приватну колекцію славнозвісний етнограф, художник, скульптор, фольклорист Іван Макарович Гончар. На основі його колекції 1993 року було створено "Музей Івана Гончара" (нині Український центр народної культури "Музей Івана Гончара").

Напевне, усі, хто побуває у виставковій залі краєзнавчого музею, захочуть "взяти квиток і поїхати до Києва", як зазначали промовці, щоб на власні очі побачити мистецькі скарби з усієї України, зокрема й Полтавщини, які здатні розбудити в кожному серці палку любов до рідної землі й гордість за свій народ.

Учасники урочистостей подивилися відеофільм про Івана Гончара, взяли участь у науковому семінарі. Завершиться проект дводенним Всеукраїнським науково-практичним музейним форумом "Ювілейні Гончарівські читання" восени у Києві.

Print Friendly, PDF & Email [1]