- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ухвалено зміни до бюджету й програми розвитку

До порядку денного сесії було включено понад             40 питань.

Рішенням сесії затверджені заходи до відзначення 15-ї річниці Конституції України та 20-ї річниці Незалежності України.

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко прозвітував про виконання Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області, обласного бюджету і про здійснення делегованих радою повноважень.

Зі  звіту  голови  облдержадміністрації  Олександра  Удовіченка  про  виконання                                       Програми  економічного  і  соціального  розвитку  Полтавської  області,  обласного                              бюджету, а  також  про  здійснення  делегованих  радою  повноважень

Шановні депутати, запрошені!

Обласна державна адміністрація здійснює виконавчу владу в регіоні, керуючись Законом України “Про місцеві державні адміністрації” та положеннями статті 44 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Протягом 2010 року реалізація владних функцій у сфері економічного і соціального розвитку регіону, бюджету і фінансів, а також делегованих обласною радою повноважень була підпорядкована меті забезпечення позитивної динаміки зростання економіки, підвищенню якості життя громадян.

Минулий рік був складним і напруженим, але одночасно цікавим та результативним. Нам вдалося добитися позитивних зрушень у реальному секторі економіки та у вирішенні соціальних проблем регіону. За результатами реалізації Програми економічного і соціального розвитку області досягнуто перевиконання запланованих макроекономічних показників.

У промисловості вдалося не лише зупинити спад обсягів виробництва, а й наростити темпи розвитку за підсумками року на 12,6% (по Україні – на 11%) та на 5,5 відсоткового пункту перевищити запланований Програмою показник.

Значних темпів зростання досягнуто в провідних бюджетоформуючих галузях промисловості: машинобудуванні – в 2 рази, металургії – в 1,5 разу, хімічній – на 22 відсотки, виробництві мінеральної продукції – на 20 відсотків, нафтопереробній промисловості – на 13 відсотків. Зі стабільним приростом протягом року працювала гірничодобувна галузь, де обсяги виробництва збільшилися на 10%.

Проте найбільші проблеми маємо в нафтогазовому комплексі – спад виробництва за рік склав 12,5 відсотка. Зокрема видобуток нафти та газу зменшився на 15 відсотків та 12 відсотків відповідно. За зверненнями облдержадміністрації до центральних органів виконавчої влади проблеми галузі було розглянуто на парламентських слуханнях. Розпочато реалізацію пілотного проекту зі збільшення видобутку вуглеводнів на виснажених родовищах, що втілюється на об’єктах ГПУ “Полтавагазвидобування”.

Для забезпечення ритмічної роботи наших промислових гігантів – ХК “АвтоКрАЗ” та ВАТ “Крюківський вагонобудівний завод” – направлені звернення до Кабінету Міністрів та міністерств. По останньому прийнято доручення Прем’єр-міністра України щодо держзамовлення на будівництво двох міжрегіональних двосистемних електропоїздів.

* * *

2010 рік був особливо складним для сільського господарства. У зв’язку зі значним обсягом загибелі озимих культур та високими температурами і засухою влітку виробництво валової продукції за підсумками року скоротилося на 10,6 відсотка (по Україні – на 1 відсоток). Попри все, аграрії вчасно пересіяли основні культури на постраждалих площах, тому області вдалося отримати вагомі результати в галузі. За обсягом валової продукції на душу населення ми знаходимося на 2-му місці (1-ше місце – Черкаська область).

Регіон – серед лідерів по валовому збору зернових. У минулому році їх зібрано 2,9 мільйона тонн, це – третій показник у державі.

Також знаходимося на першому місці в Україні з виробництва кукурудзи (1,6 млн тонн) і на другому місці – по валовому збору цукрового буряку (1,8 млн тонн) та сої (223,0 тис. тонн).

Суттєво покращилась ситуація у тваринництві, де обсяги виробництва зросли на 5,5 відсотка. Маємо перше місце в державі з поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів, у сільгосппідприємствах, де виробляється близько 14 відсотків загальнодержавного обсягу молока.

Протягом року в галузі впроваджувалось 18 інвестиційних проектів із реконструкції та будівництва сучасних тваринницьких комплексів.

Покращилась ситуація в системі земельних орендних відносин. Розмір орендної плати за землю становить 3,5 відсотка вартості землі, що є найвищим показником по Україні.

* * *

Позитивною ознакою розвитку економіки є високі темпи зростання обсягів будівництва, які склали 18,4 відсотка. Це 3-тє місце серед регіонів України.

У минулому році за рахунок усіх джерел фінансування введено в експлуатацію майже 250 тис. кв. м загальної площі житла, що в 1,5 разу перевищує показник 2009 року.

Понад 3 мільйони гривень державних коштів було спрямовано на добудову 2-х багатоквартирних житлових будинків у містах Полтава та Комсомольськ за Програмою будівництва доступного житла. Квартири отримала 51 сім’я, що потребувала поліпшення житлових умов. Уперше за останні роки з Державного бюджету надійшли 2,9 мільйона гривень для забезпечення житлом інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи, які протягом трив
алого строку перебувають у черзі на отримання житла.

Особлива увага приділялась покращенню якості житлово-комунальних послуг. Понад 100 мільйонів гривень було залучено з Державного та місцевих бюджетів, а також коштів підприємств на модернізацію житлового господарства та об’єктів благоустрою і захисту територій.

За рік створено 37 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) – зараз їх в області діє 335, вони обслуговують 420 житлових будинків (6% від загальної кількості).

* * *

Ритмічно працював транспортний комплекс. Транспортними підприємствами області за 2010 рік перевезено вантажів на 4,8 відсотка більше, ніж за 2009 рік. Вантажооборот зріс майже на 16 відсотків.

У рамках підготовки України до проведення Євро-2012 продовжувались роботи з реконструкції автодороги Київ – Харків – Довжанський, освоєно більше 9,5 мільйона гривень. Відремонтовано близько 22 кілометрів автодоріг області, в тому числі 10 кілометрів – державного значення.

Для покращення якості послуг залізничного транспорту та забезпечення благоустрою проведено ремонт вокзалів на станціях Лубни, Полтава-Київська, Ромодан, Гоголеве, Решетилівка, Мала Перещепинська, Нові Санжари, Тагамлик та пасажирських платформ на станціях Супрунівка, Уманцівка, Абазівка. Також проводились роботи з електрифікації дільниці Полтава – Кременчук – Бурти.

* * *

Результатом ефективного функціонування реального сектора економіки стало збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, що зросли на 38 відсотків та склали 13,6 мільярда гривень.

До Державного бюджету надійшло 11 мільярдів гривень, що на 44 відсотки більше, ніж за 2009 рік. До місцевих бюджетів спрямовано 2,6 мільярда гривень, що на 17 процентів більше, ніж попереднього року, та на 11 процентів (на 250 мільйонів гривень) більше від запланованого. Надходження до загального фонду обласного бюджету становили 516 мільйонів гривень, їх перевиконано на 7,4 процента. Понадпланово отримано 35,5 мільйона гривень. До спеціального фонду обласного бюджету (без врахування трансфертів із Державного бюджету) надійшло 451,9 мільйона гривень, що в 1,7 разу більше від запланованого.

Для вирішення соціальних питань із Державного до місцевих бюджетів було перераховано субвенцій майже на 1 мільярд гривень.

Загалом за 2010 рік на соціальні витрати спрямовано 3,2 мільярда гривень, що на 571,5 мільйона гривень більше, ніж у минулому році.

* * *

Наповненню бюджетів сприяло і зростання прибутковості підприємств. 2010 рік область почала зі збитками, які досягли свого максимуму в травні-червні (більше 1 млрд грн). Збитково працювали більшість підприємств реального сектора економіки. Завдяки цілеспрямованій роботі облдержадміністрації з подолання збитковості вже в серпні, вперше за рік, було отримано позитивний фінансовий результат – більше 200 мільйонів гривень прибутку. А за підсумками 2010 року, загальний фінансовий результат підприємств області склав майже 4 мільярди гривень прибутку.

* * *

Позитивна динаміка економічного розвитку створила підгрунтя для покращення якості життя людей. Середньомісячна заробітна плата за 2010 рік зросла майже на 25 відсотків і склала 2102 гривні. За рівнем заробітної плати область знаходиться на 7-му місці в державі.

Фонд оплати праці за рік збільшився майже на 18 відсотків (це понад        1,4 мільярда гривень) та склав 9,5 мільярда гривень.

Основним завданням протягом року було погашення заборгованості із заробітної плати, яку ми отримали у спадок від попередньої влади.

Наполегливими зусиллями облдержадміністрації вдалося скоротити заборгованість із виплати заробітної плати майже наполовину: з 48,3 мільйона гривень у березні – до 26,3 мільйона гривень на кінець року. На економічно активних підприємствах борги скоротилися на 72 відсотки.

Важливим аспектом соціальної політки є пенсійне забезпечення та соціальний захист населення.

Майже на 22 проценти (або 700 млн грн) збільшилися власні надходження коштів до Пенсійного фонду і склали 3,8 мільярда гривень.

У сфері соціального захисту головна увага приділялась підвищенню ефективності соціальної допомоги шляхом посилення її адресності та спрощення процедури надання. Запроваджено єдину технологію прийому громадян, які звертаються за призначенням різних видів соціальної допомоги та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. За 2010 рік субсидія призначена 83 тисячам сімей, її виплачено на загальну суму понад 50 мільйонів гривень.

Загалом у минулому році в області діяло 33 територіальних центри соціального обслуговування, в них отримали різні види послуг 108 тис. громадян.

* * *

відповідно до статті 44 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” облдержадміністрація здійснювала передані їй органами місцевого самоврядування повноваження по 24 напрямках діяльності. Зокрема щорічно розробляються програми економічного і соціального розвитку та бюджети регіону з наступним розглядом і затвердженням на сесіях обласної ради. Також протягом 2010 року на розгляд сесій обласної ради було винесено 9 цільових (комплексних) програм за окремими сферами діяльності, що забезпечило збалансований економічний і соціальний розвиток регіону, ефективне використання наявних ресурсів.

У минулому році розпочато системну роботу з реформування економіки та соціальної сфери. Обласним Комітетом з економічних реформ, одним із перших в Україні, розроблено обласну Програму економічних реформ до 2014 року. В її основу покладено інноваційно-інвестиційну модель, що має забезпечити розвиток базових галузей на новітній технологічній основі, підвищити конкурентоспроможність економіки області.

* * *

Одним із головних пріоритетів роботи облдержадміністрації було залучення інвестиційних ресурсів у регіон. В цілому 2010 рік можна охарактеризувати як рік виходу регіональної інвестиційної сфери з кризи. Відбулося відновлення іноземного інвестування. Вперше за останні 2 роки досягнуто приросту прямих іноземних інвестицій на суму понад 80 мільйонів доларів США. Іноземні інвестиції надійшли з 51 країни світу, їх вкладено в більш ніж 400 підприємств області.

В області розпочато реалізацію 108 важливих для розвитку регіону інвестиційних проектів. Значна їх частина спрямована на модернізацію та розвиток виробництва. Зокрема ВАТ “Полтавський ГЗК” залучив більше 30 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій на впровадження нових технологій. Понад 40 мільйонів гривень вкладено в технічне переозброєння ВАТ “Кременчуцький вагонобудівний завод”.

З метою подальшого розвитку інвестиційної сфери розроблено Програму залучення інвестицій у розвиток Полтавської області до 2015 року та Програму підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Полтавської області на 2011–2013 роки, що затверджені рішеннями сесій обласної ради.

* * *

У гуманітарній сфері облдержадміністрація спрямувала свої зусилля на реалізацію таких пріоритетів – зміцнення галузі охорони здоров’я, доступність отримання якісної освіти, збереження та примноження культурної спадщини і природно-заповідного фонду.

З 2010 року розпочато реформування системи охорони здоров’я. Хочу подякувати депутатському корпусу за фінансову підтримку галузі. Протягом року на будівництво та капітальний ремонт об’єктів охорони здоров’я  з обласного бюджету було направлено понад 14 мільйонів гривень. Таким чином зміцнено матеріально-технічну базу галузі, що в свою чергу покращило якість надання медичних послуг.

* * *

В освітній галузі основна увага була спрямована на розширення доступності та покращення якості навчання.

Протягом 2010 року відновили роботу 37 дошкільних навчальних закладів. Додатково відкрито 64 групи в таких закладах. 100 відсотків дітей п’ятирічного віку охоплено різними формами дошкільної освіти.

Для області досить актуальною є програма “Шкільний автобус”. У минулому році автобусний парк області збільшився на 17 шкільних автобусів, і на сьогодні ми їх маємо 169. Майже всі учні в сільській місцевості підвозяться до місць навчання і додому.

Для роботи з творчо обдарованою учнівською молоддю функціонують 30 гімназій, 10 ліцеїв та 2 колегіуми.

Забезпечено системний підхід до інформатизації освіти.

Всі загальноосвітні навчальні заклади І–ІІІ ступенів забезпечені навчальними комп’ютерними комплексами.

Проводяться роботи зі створення локальних мереж закладів освіти. У 1,5 разу зросла кількість загальноосвітніх шкіл, які користуються послугами мережі Інтернет, збільшилась кількість загальноосвітніх шкіл, що створили власні веб-сайти.

Важливим є питання соціального захисту педагогічних працівників. У 2010 році педагоги отримали 15 квартир, із них 4 – в сільській місцевості, 13 вчителів побудували власні будинки.

 * * *

Облдержадміністрація приділяє значну увагу питанням розвитку галузі культури і мистецтва в регіоні.

З метою популяризації професійного та аматорського мистецтва протягом року проведено близько 100 культурно-мистецьких заходів, наймасштабнішими з яких були обласний огляд народної творчості “Святої Перемоги передзвони”, присвячений 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, Всеукраїнська культурно-мистецька акція “Майстри мистецтв України – трудівникам села”, фестиваль народної творчості на Національному Сорочинському ярмарку.

Завдяки коштам обласного бюджету (269 тис. грн) у 2010 році поповнили фонди місцевих бібліотек 12 соціально значущих книг полтавських авторів. Також підготовлено дві книжкові виставки-ярмарки – міжнародну і міжрегіональну, проведено конкурс “Краща книга Полтавщини”.

Завдяки сприянню обласної ради в 2010 році капітальні видатки по обласних закладах культури і мистецтва склали 5 мільйонів гривень. Проведено капітальні ремонти приміщень обласної філармонії, музичного училища ім. М.В. Лисенка, реставраційні роботи академічного обласного музично-драматичного театру ім. М.В. Гоголя.

За кошти обласного бюджету відремонтовано меморіальні комплекси воїнам Південно-Західного фронту в урочищі Шумейкове Лохвицького району та “Хорольська яма” у м. Хоролі, пам’ятний знак жертвам репресій 1930-х років в урочищі Триби Полтавського району та меморіальний комплекс Солдатської Слави у Полтаві.

* * *

Важливим напрямком роботи облдержадміністрації є підтримка розвитку фізичної культури і спорту.

В області функціонує 57 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у тому числі 2 спеціалізовані, в яких займаються більше 16 тисяч дітей та підлітків.

З метою покращення матеріально-технічної бази галузі у минулому році завершено будівництво 1-ї черги футбольного стадіону в Кременчуці, стадіону “Гірник” у Комсомольську та реконструкцію стадіону “Ворскла” у Полтаві до Євро-2012. Всього витрачено 18 мільйонів гривень, з них 1 мільйон гривень – з обласного бюджету.

За рахунок субвенцій із Державного бюджету (485,0 тис. грн) продовжено добудову приміщення дитячо-юнацької спортивної школи в Диканьці.

* * *

Питання охорони довкілля постійно знаходяться у полі зору керівництва облде
ржадміністрації.

У 2010 році викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря зменшилися на 12 процентів, або 10,8 тисячі тонн.

Збільшено територію природно-заповідного фонду – його площа перевищує 133 тисячі гектарів і налічує 370 територій та об’єктів. Природно-заповідний фонд складає 4,7 процента від загальної площі області та включає 29 об’єктів загальнодержавного значення, з них 2 – національні природні парки та 20 – заказники.

Середня лісистість Полтавщини у 2010 році становила майже 9 процентів. Було створено понад 2 тисячі гектарів нових лісових насаджень.

У цілому в області завершено первинну приватизацію сільськогосподарських угідь. Видано 374 тисячі Державних актів на право власності на землю. Здійснювались системні заходи з охорони земель. У порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва у 2010 році до обласного бюджету надійшло майже 1 мільйон гривень.

* * *

На зАвершення коротко торкнуся соціально-політичної ситуації в області. Протягом року виконавча влада акцентувала увагу на поглибленні та розширенні роботи з громадськістю. При обласній та районних державних адміністраціях створено 28 громадських рад, члени яких представляють близько 500 місцевих громадських організацій.

 На засіданнях регулярно обговорювались актуальні питання, що потребували вироблення спільних підходів до їх вирішення, зокрема – протидії корупції, реформування житлово-комунального господарства, реалізації Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

За участю громадськості проведено широке обговорення проекту Податкового кодексу, основних напрямків пенсійної реформи.

Особлива увага приділялась інформаційно-роз’яснювальним заходам, покликаним надати громадянам інформацію про всі процеси, що відбуваються в різних сферах життя області.

Налагоджено ефективну взаємодію з провідними засобами масової інформації області та конструктивний діалог влади з усіма політичними партіями і громадськими організаціями. Це сприяло стабільності суспільно-політичної ситуації і стало важливою передумовою успішного проведення соціально-економічних реформ.

Таким чином було забезпечено відкритість та прозорість у діяльності органів виконавчої влади.

* * *

Шановні депутати, присутні!

Вважаю, що сьогоднішнє ділове обговорення сприятиме пошуку нових форм і методів роботи органів влади, більш успішному вирішенню найголовнішого завдання, що стоїть перед облдержадміністрацією і обласною радою, – підвищення життєвого рівня мешканців області шляхом забезпечення динамічного економічного зростання.

* * *

Звіт голови облдержадміністрації депутати взяли до відома.

* * *

Депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за І квартал 2011 року з урахуванням офіційних трансфертів по доходах у сумі 505,5 млн грн, видатках – 499,7 млн грн. Планові показники, затверджені на І квартал 2011 року, виконано на 107,5%, понад план надійшло 10,3 млн грн. Були внесені зміни до показників обласного бюджету на 2011 рік. За рахунок додатково отриманих в міжсесійний період трансфертів з Державного бюджету загальний обсяг обласного бюджету збільшується на 136,1 млн грн.

Програму соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2011 рік представив заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула. Загальна сума фінансування – 147622,7 тис грн. Намічені, зокрема, будівництво і реконструкція дитячих садків, поліпшення роботи сільських освітніх закладів і розвиток фізкультури й спорту, покращення рівня медичного та соціального забезпечення жителів сіл, розвиток та вдосконалення торгівельної мережі, поліпшення транспортного сполучення сіл з райцентрами, освітлення вулиць тощо.

Зауваження і запитання щодо впровадження програми висловили депутати Тетяна Капліна (“Совість України”), Петро Ворона (“Наша Україна”), Михайло Стеценко (КПУ), Степан Бульба (СПУ), Олександр Масенко (КПУ), Валерій Капленко (“Совість України”), Дмитро Хрістов (“Батьківщина”). Депутати дійшли згоди і затвердили пропоновану програму з тим, щоб почати її реалізовувати і підбити підсумки виконання в кінці року.

Рішенням сесії затверджено й інші програмні документи – обласна Програма сприяння населенню області у судовому захисті та організаційного забезпечення діяльності судів області на 2011–2015 роки; обласна Програма збереженості документів Національного архівного фонду на 2011 рік; регіональна Програма поліпшення стану промислової безпеки, охорони і гігієни праці, виробничого середовища на 2011–2013 роки; обласна Програма відзначення кращих медичних працівників на 2011–2015 роки; Програма розвитку обласного державного телерадіомовлення Полтавської ОДТРК “Лтава” на 2011–2013 роки; внесено зміни і доповнення до обласної Програми увічнення пам’яті видатних земляків на 2011 рік; продовжено термін дії Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної політики з урахуванням регіональних пріоритетів Полтавської області на період до 2010 року в новій редакції, до 1 січня 2012 року.

Внесено також зміни до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області в 2011 році. Обговорюючи це питання, депутат Анатолій Шкарбан (“Батьківщина”) закликав колег продовжити фінансувати вже розпочаті заходи і об’єкти до завершення робіт.

Депутати постановили укласти і продовжити трудові контракти з керівниками установ, що належать до спільної власності територіальних громад області.

Сесія ухвалила інші актуальні питання життєдіяльності області, погодила ряд депутатських запитів, заслухала питання “Різне”.

У традиційному інтерв’ю журналістам після завершення сесії голова обласної ради Іван Момот, коментуючи прийняту Програму розвитку сільських населених пунктів, зокрема, наголосив:

– Ми провели паспортизацію сільських населених пунктів, визначили проблеми, завдання, обсяги необхідних коштів. На рівні сільських та районних рад прийнято відповідні програми, які було узагальнено на обласному рівні. На розвиток сільських населених пунктів із бюджетів різних рівнів планується спрямувати майже 50 мільйонів гривень. Обласна програма приймається поки що на один рік, прагнемо звернути увагу на проблеми, розв’язати їх, підбити підсумки і вже потім прийняти нову програму – перспективного розвитку на кілька років. Пріоритети – дитячі садки, школи, транспортне обслуговування, благоустрій.

Print Friendly, PDF & Email [1]